Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Újra apadt a munkanélküliség

Tovább csökkent az álláskeresők száma júliusban a megyében. Öt hónapja tart a kedvező folyamat: csaknem ötezerrel vannak kevesebben munka nélkül, mint voltak februárban.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nem számít arra, hogy ősszel megfordul a tendencia.

Csiszár Zoltán tavaly óta próbál elhelyezkedni. A 37 éves győri férfi korábban a vagyonvédelemben dolgozott, majd a rossz körülmények és a csökkentett bér miatt otthagyta állását. ˝Raktárosi vagy targoncásmunkát keresek˝ – mondta érdeklődésünkre a győri munkaügyi kirendeltségen kedden. Hozzátette: gyakran, néhány naponta bejár, hogy kihasználja a központ ingyenes szolgáltatásait, így megnézi e-mailjeit, megkérdezi a szabad állásokat, ha szükséges, fénymásol és segítséget kér önéletrajzíráshoz.

A 37 éves győri Csiszár Zoltán raktárosi vagy targoncásállást keres, egyelőre sikertelenül. Fotó: H. Baranyai Edina
A 37 éves győri Csiszár Zoltán raktárosi vagy targoncásállást keres, egyelőre sikertelenül. Fotó: H. Baranyai Edina

A szintén ügyintézésre érkezett 58 éves vámosszabadi Horváth Imre napra pontosan tudja, hogy mikor bocsátották el a győri Gimex Hidraulika Kft.-től: 2009. május 28-án. Forgácsolóként, esztergályosként igyekszik munkát találni. ˝Kaptam ugyan ajánlatot, de háromnegyed pénzért, amiért nem vállaltam. Remélem, hogy előbb-utóbb több sikerrel járok. A családdal szolidan, de azért megélünk˝ – vázolta helyzetét.

Július végén 12.431 volt
a regisztrált álláskeresők száma
Győr-Moson-Sopron megyében.
A megyében az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint 12.431-en járnak hasonló cipőben, ennyi volt a regisztrált álláskeresők száma július végén. A tendencia kedvező: a most júniusi rubrikában 126-tal, a tavaly júliusiban 1959-cel nagyobb érték szerepelt. A megyei munkanélküliségi ráta így jelenleg már ˝csak˝ 6,1 százalékos. A pályakezdő álláskeresők száma viszont – ahogy az tanév vége után lenni szokott – jelentősen emelkedett: júliusban 911-en tartoztak ebbe a kategóriába, 20 százalékkal többen, mint az előző hónapban, és 11 százalékkal többen, mint tavaly ilyenkor.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat júliusi gyorsjelentéséből kiderül az is, hogy az állam által nem támogatott, új álláshelyek száma 1209 volt, ami 75-tel haladja meg a júniusi adatot és 285-tel az egy évvel korábbit. A munkanélküliekre július végén 2060 állás várt, szemben a június végi 2130-cal.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy az álláskeresők számának csökkenése elsősorban a feldolgozóipari szezonmunkákból adódik, emellett nagyobb igény mutatkozik szakképzettséget nem igénylő munkaerő iránt. ˝Nem számítunk arra, hogy ősszel növekszik az álláskeresők száma. Ugyanakkor több pályakezdő ügyféllel kalkulálunk, nekik például álláskeresési klubokat szervezünk, hogy javítsuk elhelyezkedési esélyeiket˝ – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 13. gondolat1234 2010. augusztus 23. 23:02
  „Aniko69: Nem akarok kötözködni, de biztos van valami cég, aki munkásbuszokkal szállítja a dolgozókat be a gyárba és a te környékedet is körbejárja. Nokia pl nem ilyen ? Nem dolgoztam náluk, csak gondolom.”
 • 12. Primax 2010. augusztus 21. 13:25
  „Legyen áldott a neve bölcs és nagy vezérünknek !”
 • 11. load 2010. augusztus 21. 07:59
  „8. Anikó69
  "Miért nem fizeti be az kormány a tb-met???Hisz ők tehetnek róla hogy nincs munkahelyem"
  Ha csak ennyi a rálátásod a társadalom és a gazdaság valós összefüggéseire, akkor nem csodálkozom azon, hogy nincs állásod.”
 • 10. Anikó69 2010. augusztus 20. 01:15
  „Lehet.Esetleg még ha a bőröm befesteném feketére akkor nyerő lehetnék.
  Hová jutott ez az ország,
  hol üldözött a magyarság?”
 • 9. Elemér 2010. augusztus 19. 22:57
  „40 km-az tul közel van. Próbáld meg Ózd-t, talán igy sikerül.”
 • 8. Anikó69 2010. augusztus 18. 22:26
  „Én nem vettem észre hogy apadt volna,ugyanis már 2009 májusától munkanélküli vagyok.Semmit nem kapok,még szociális segélyt sem,mert a férjem kicsivel többet keres mint a minimálbér és fehér bőrű vagyok.
  Hiába keresek munkát,mindenhol elutasítanak amiért 40 km-re lakom Győrtől.Meg is mondják nyíltan.
  A tb-met a férjem fizeti be utánam.
  Miért nem fizeti be az kormány a tb-met???Hisz ők tehetnek róla hogy nincs munkahelyem.
  MOCSKOS VILÁG VAN EBBEN AZ ORSZÁGBAN!!!”
 • 7. iq 2010. augusztus 18. 20:39
  „MESE JÖNNEK A VÁLASZTÁSO ÉRTED UGYE, MAJD AMI UTÁNA JÖ !ASZFALT LEVES NEM FEKETE ,ASZFALT MEG A MAGYAROK ISTENE RETTEGHET AZ ORSZÁG!!!”
 • 6. mais 2010. augusztus 18. 17:37
  „Persze ... mert már sokan feladták:))))”
 • 5. prettywoman 2010. augusztus 18. 14:32
  „Elektra! Teljesen igazad van, így jártam én is. Ugyanezt akartam írni, de megelőztél. Csak az a baj, hogy sokan még beveszik ezt a maszlagot. Az ország keleti részében azt hiszik, hogy itt "nyugaton" biztos van álláslehetőség. Aztán már minden bezár lassan. Ózdon meg - egy ismerősöm írta, hogy - náluk 4 héten belül 230 embert vettek fel. Valamit biztos jól csinálnak, ha ennyi embernek tudnak munkát adni.”
 • 4. Elemér 2010. augusztus 18. 13:45
  „A munkanélküliség nem apadt csak papiron. Ez továbbra is igy megy világszerte és ezért kell lazittani az unioban. Targoncást keresnek, de 100 jelentkezö van egy állásra. Oda már egyetem és összeköttetés kell.”
 • 3. Rózsi 2010. augusztus 18. 13:07
  „Csiszár Zoltánnak üzenném: az Audiban szinte minden hónapban keresnek targoncást, múlt héten a Maerklin-be is kerestek raktáros-targoncást!

  Horváth Imre helyében pedig én örülnék, ha ennyi idősen a szakmámban el tudok helyezkedni! Bár nála biztos más dolgok is szerepet játszanak!”
 • 2. Elektra971 2010. augusztus 18. 10:55
  „Elemér! Nem az álláskeresés apadt. Azoknak a száma csökkent a hivatalban, akik jogosultak álláskeresési járadékra. Attól még rengeteg munkanélküli van, akik nem regiszráltak, vagy már lejárt a hivatal által megaállapított járulékfizetési időszak, de még nem találtak maguknak állást. Tovább pedig nem jár nekik semmiféle juttatás.”
 • 1. Elemér 2010. augusztus 18. 09:11
  „A munkanélküliség nem apadt, csak az álláskeresés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leleplezték az adókerülők trükkjeit

A személyi jövedelemadó-ellenőrzések során – még a visszaigényelt összegek kiutalása előtt… Tovább olvasom