Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Újabb béremelést jelentett be a kormány

Ezúttal a közlekedési dolgozót fizetését emelnék meg.
A kormány béremelést tervez a  közlekedési dolgozóknak - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti  közlekedési napok keddi megnyitóján Debrecenben.      
   
Tasó László hangsúlyozta: a biztonságos közlekedés feltétele,  hogy az ágazatban dolgozókat megtartsák, ehhez pedig a bérek  rendezése is szükséges. A szaktárca vizsgálja annak lehetőségét,  hogy mennyi idő alatt milyen mértékű béremelést tudnak végrehajtani  - mondta, és hozzátette, hogy a Magyar Közút Zrt.-vel már  megszületett a megállapodás a jövő évi béremelésről, ennek mértékét  a közeljövőben ismertetik majd. 
     
Tasó László kiemelte: a  béremelés fedezete rendelkezésre áll, hiszen a Magyar Közút Zrt.  finanszírozására folyamatosan emelkedő összeget biztosít a kormány.  Míg jövőre 73 milliárd forintból, 2020-ban már 98 milliárdból  gazdálkodhat a társaság - fűzte hozzá. 
     
Az államtitkár  emlékeztetett: a MÁV dolgozóinak idén 3 százalékkal emelkedett a  fizetésük, de az ágazaton belül még így is a vasúttársaság  munkavállalóinak a legalacsonyabb az átlagkeresetük. A következő  két-három évben további béremelésekre van szükség a vasúti dolgozók  jövedelmi helyzetének javításához - vélekedett. 
       
Az előző  európai uniós pénzügyi ciklus forrásainak lehívásában a közlekedési  ágazat kifejezetten jól teljesített, hiszen az elszámolások végén  várhatóan elérik a 99 százalékot, ami több mint 2200 milliárd  forint uniós forrást jelent. Ezzel a visegrádi országok között  Magyarország a legjobban szerepelt, az Európai Unió tagállamai  között pedig a negyedik helyet szerezte meg - ismertette. 
     
Tasó  László beszélt arról is, hogy a 2020-ig tartó uniós pénzügyi  ciklusban közútfejlesztésre több mint 2460 milliárd forintot  fordíthat Magyarország, és ebből 1279 milliárdot hazai forrásból  kell biztosítani. 
     
A vasúti közlekedésben 2020-ig mintegy 450  kilométer villamosítását tervezik, amellyel tovább erősíthető  Magyarország tranzitszerepe - hangsúlyozta, és hozzátette:  vasútfejlesztésre a ciklus végéig nagyjából ugyanannyi pénzt  fordítana.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2040-re bedőlhet a magyar nyugdíjrendszer

2040-re bedőlhet a magyar nyugdíjrendszer
A csökkenő népesség és a növekvő élettartam miatt az állami nyugdíjrendszer nem rendelkezik majd… Tovább olvasom