Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tartósan csökken az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene szeptemberben mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 9,2 százalékkal csökkent a 2009 szeptemberihez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Az építőipar teljesítménye tavaly június óta megszakítás nélkül csökken éves összevetésben, de a visszaesés április óta enyhül.

Az idén az első kilenc hónapjában a termelés 10,5 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Szezonálisan kiigazítva a termelés szeptemberben 2,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál - az adat tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is. A növekedésben az ipari, a kereskedelmi és a felsőoktatási épületek ebben az évben megkezdett építése is szerepet játszott.

Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor továbbra is jelentősen elmaradt az előző évitől: szeptemberben 22 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbi magas bázisnál miután, az előző évi bővülését okozó költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött. Elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelése esett jelentősen vissza, míg a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelése az egy évvel korábbi szinten maradt.

Szeptemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 1,5 százalékkal alacsonyabb volt 2009 azonos időszakánál. Az egyéb építmények termelése az előző évi növekedés után 30,6 százalékkal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté - melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 4,3 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 2,4 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten, miután a szeptemberben kötött új szerződések volumene 11,1 százalékkal kisebb volt az előző évinél. A jelentős visszaesés a 2009 szeptemberében vasút- és közműépítésekre kötött nagyértékű szerződések miatti viszonylag magas bázis következménye.

Az építőipari vállalkozások január-szeptemberben kötött új szerződéseinek volumene 7 százalékkal kisebb volt, mint 2009első három negyedévében.

Az építőipar termelői árai 2010 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 0,7 százalékkal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban 1,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az építőipar termelői árai 2010 harmadik negyedévében az előző negyedévinél 0,6 százalékkal voltak magasabbak.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2010. november 16. 15:36
    „Talán ez azért lehet, mert nem kicsit túl lett pörgetve az építőipar a válság előtt. Százszámra állnak üresen az eladatlan új építésű lakások. Ezek mondjuk egyben eladhatatlanok is, mert vacak elosztású elavult technológiával készült lakások.
    Túl kellene már lépni a begyöpösödött régi lakásépítési szokásokon. Valamelyik építési vállalkozó vegye már a fáradtságot és végezzen felmérést a munkák megkezdése előtt, hogy mégis milyen, mekkora lakásokra van igény és kereslet. Miért van az, hogy az összes új építésű lakás a drága gázfűtésre hagyatkozik? Miért nem alkalmaznak ettől független fűtési és hűtési megoldásokat? Szomorúan látom, amikor elkészül egy új társasház - szép, csilli-villi - majd napról napra egyre több "gyönyörű" légkondi külső egység lóg a falakon. Könyörgöm, ma már ez alapkövetelmény. Alapkövetelmény lenne mondjuk egy megújuló energiára hagyatkozó fűtéskiegészítés is (pl. hőszivattyú), mondjuk ha a 3 emeletes házból kispórolnák a liftet, annak az árából megvalósítható lenne. Szerintem. Bocs a hosszú szövegért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővíti esztergomi üzemét a Kirchoff

Hárommilliárd forintos beruházással, új munkahelyeket teremtve, bővíti esztergomi üzemét a Mercedes kecskeméti üzemének beszállítója. Tovább olvasom