Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Szigorodnak a THM számítás szabályai

A kormány azt ígéri, valamennyi hiteltípus esetében átláthatóbbá teszi a költségeket.

Szigorodnak a teljes hitel díjmutató (thm) számításának szabályai, a jövőben figyelembe kell venni a hitellel kapcsolatban felmerülő összes költséget.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a kormány a múlt héten döntött arról, hogy valamennyi hiteltípusnál átláthatóbbá teszi a hitelköltségeket, amire a banki ügyfelek, különösen a hitelfelvevők érdekében volt szükség.

THM

A THM a kölcsönnel kapcsolatban fizetendő költségeket veszi figyelembe (kamatot, egyszeri és folyamatos díjakat, költségeket). Jelzáloghiteleknél a THM tartalmazza - a fentieken túl - a fedezetül szolgáló ingatlan értékbecslésének díját, valamint az ingatlan felülvizsgálatok díját, amennyiben az Ügyféllel kötött szerződés vagy jogszabály az ingatlan helyszíni ellenőrzését előírja.

A döntés egy európai irányelvet ültet át a magyar szabályozásba, amely minden tagállamban egységesíti a thm számításának módszertanát, és jóval szigorúbb, mint a jelenlegi magyar szabályozás. A Magyarországon bevezetendő metodika pedig még az uniósnál is szigorúbb lesz, mert az nem vonatkozik a jelzálogalapú hitelekre, míg a magyar azokra is kiterjed. A módosítás érvényes lesz a lízingszerződésekre is.

Az új számítási módnak köszönhetően átláthatóbbak lesznek a költségek, és könnyebb lesz az egyes hitelintézetek kínálatának összehasonlítása is. A thm kiszámításánál ugyanis figyelembe kell majd venni az összes költséget, amit a hitelfelvétellel összefüggésben fizetnie kell a fogyasztónak.

Nemcsak a hitelező felé felmerülő költségeket kell tehát majd feltüntetni, hanem valamennyi harmadik félnek, például egy hitelközvetítőnek kifizetett díjat is. A thm a kamatokon, a díjakon, a költségeken és az adókon túl tartalmazni fogja továbbá az értékbecslés, a helyszíni szemle, a számlavezetés, az ingatlan-nyilvántartási eljárás, a biztosítás és a garancia díját is. Ha pedig akciós időszak van valamely hiteltípus esetében, nem az akciós mutatót kell feltüntetni, hanem az akció lejárta utáni thm-t.

Az új szabályozás június 11-én lép életbe, a többi fogyasztókat védő törvénnyel, jogszabály-módosítással, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvénnyel, valamint a felelős hitelezésről szóló kormányrendelet hitelképesség vizsgálatra vonatkozó rendelkezéseivel együtt.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellenőrzi majd, hogy a pénzintézetek helyesen alkalmazzák-e az új szabályokat.

Olvasóink írták

 • 4. katka-90 2010. március 17. 21:22
  „a thm-be nem volt benne pl a késedelmi kamat meg hasonlók”
 • 3. Goldmund 2010. március 17. 21:03
  „"a jövőben figyelembe kell venni a hitellel kapcsolatban felmerülő összes költséget"

  Eddig nem kellett???!!!
  Akkor miért hívták TELJES hiteldíjmutatónak????!!!”
 • 2. fióka 2010. március 17. 16:40
  „A kormány igért már annyit ,hogy nem győzünk a sok jóban úszkálni.”
 • 1. csiga_biga 2010. március 17. 14:37
  „A kormány csak ne szigorítson ezen, főleg úgy, hogy már most tudni, hogy megbuknak!
  Ne lehetetlenítsék el a magyar hitelezést! Ez a forint hitel erősítés is marhaság az emberek szempontjából!
  Menjenek már haza - Jobbikos szakértők is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertbarátok mentik meg az építőipart?

Utazás, nyári vakáció helyett, egyre több osztrák és magyar húzódik vissza kiskertjébe a válság… Tovább olvasom