Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Számolni kezdett a NAV

Az adóhivatal közlése szerint a megszokott próbavásárláson túl forgalmat is számolnak a NAV munkatársai ott, ahol kétséges a szabályok betartása.
Július elején indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéssorozata - a turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken számítani lehet az adóellenőrök és a pénzügyőrök jelenlétére - a megszokott próbavásárláson túl a revizorok forgalmat is számolnak a kockázatos adózóknál, vagyis az online pénztárgépekből érkező adatok elemzésével kiválasztott, valamint a korábban már mulasztási bírsággal sújtott üzletekben - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a kockázatos adózóknál az ellenőrök nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidőben rögzítik a vásárlók számát és a vásárlások összegét, majd a helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, főként a más napokon rögzített mennyiséggel.

Az adóhivatal kiemelte, hogy több forgalomszámlálás is előfordulhat egy adózónál, sőt a sorozatosan aránytalan forgalmi adatok megalapozhatják az adott vállalkozó adóbevallásainak utólagos ellenőrzését, ugyanis a kiugró eltérések szándékos adóelkerülésre utalhatnak.

A revizorok azt is ellenőrzik, hogy a kereskedők, szolgáltatók szabályos bizonylatot adnak-e, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és tudják-e igazolni áruik eredetét - sorolta közleményében a NAV.

Az eddigi tapasztalatok szerint forgalomszámláláskor vannak, akik kétszer annyi bevételt rögzítenek a pénztárgépben, mint az előző hét azonos napján. Az online adatokból az is látható, hogy a legtöbben áttérnek a pontos és szabályos nyugtaadásra az ilyen helyszíni ellenőrzés után, ahol viszont továbbra sem rögzítenek minden tételt, ott nagy eséllyel ismét forgalomszámlálásra lehet számítani - tette hozzá a NAV.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország olcsó úti cél

Az utóbbi négy év adatai alapján az osztrákok 100 eurója minden évben jóval többet ért nálunk. A… Tovább olvasom