Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

PSZÁF-hoz fordultak a biztosítók: árcsökkenés lesz, csak éppen többet kell majd fizetni

A jövő évi baleseti adó miatt a biztosítók a várható rekordszámú fogyasztói panasz elkerülése érdekében a PSZÁF-hoz fordultak iránymutatásért.
Az adót is tartalmazó törvénycsomagot ugyanis már csak a kötelező díjak október 30-ai kihirdetését követően fogadhatja el a parlament, így a Biztosítás.hu szerint könnyen előfordulhat, hogy miközben az autósok a kampányban majd azt hiszik, hogy spórolnak a kötelezőjükön, a januárban hatályossá váló adó miatt mégis magasabb díjat fizethetnek jövőre.

A biztosítók a várható rekordszámú fogyasztói panasz elkerülése érdekében - a PSZÁF-hoz fordultak iránymutatásért.

Különbözőképpen vélekednek a biztosítók arról, hogyan kellene tájékoztatni a novemberben biztosítót váltó ügyfeleket a várható Baleseti Adóról, abban azonban egyetértenek, hogy a jövő héten meghirdetésre kerülő díjaikba nem teszik bele a 30%-os díjemelkedést hozó adót.

Nem valószínű ugyan, hogy a kormány a tervezett Baleseti Adót elengedve lemondana az adó kapcsán várható 27 milliárd forintról, de ameddig a törvény nincs kihirdetve, a jogkövető biztosítók nem tehetnek másként, mint adó nélkül hirdetnek díjat.

A Biztosítás.hu szerint ezzel azonban az a probléma, hogy ha az autósok, akik a kampányban az adó - és főleg megfelelően korrekt tájékoztatás - nélkül kalkulálva elkönyvelik az esetleges megtakarításukat, majd januárban díjemelkedést tapasztalva 30%-al többet kell fizessenek, fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el a biztosítók, az alkuszok és a PSZÁF ügyfélszolgálatai felé.

Mivel a januártól kivetésre kerülő Baleseti Adó 30%-os díjemelő hatását a biztosítók esetleges 5-10%-os kampánykedvezményei semmiképp sem tudják majd kiegyenlíteni, a díjak jelentős mértékű emelkedése már biztosra vehető.

Az autósok korrekt és egységes tájékoztatás esetén azonban, a díjak emelkedése mellett is megfontolt döntést hozhatnának.

Megfelelő tájékoztatással elkerülhetőek lennének a fogyasztói panaszok és a kötelező díjemelkedést kompenzálni igyekvő gépjármű tulajdonosok figyelme, a lakás és a CASCO biztosításokon elérhető megtakarítások felé fordulna.

Olvasóink írták

 • 14. vet 2011. október 23. 19:27
  „BsBe kérlek ne te mondd el nekem hogyan megy ez az alkuszoknál,hiszen jópár éve ott dolgozom. Az alkusz köteles azt a díjat és kedvezményt adni, amit a biztosítók meghirdetnek. De ezt meghirdetik több újságban is elsején, le lehet ellenőrizni.
  A kedvezményekről pedig annyit, hogy van amikor bejelöl valaki egy kedvezményt (online köti az ügyfél) , de sajnos kiderül, hogy az nem jár neki.(pl tévesen jelöli meg,hogy közalkalmazott stb.) Tudod nem lehet minden egyes ügyfelet felhívni, hogy na tényleg jár ez meg az a kedvezmény? De ez úgyis kiderül!”
 • 13. miracle 2011. október 23. 17:35
  „vayacondiaz
  "rengeteg oka lehet egy díjeltérésnek még a baleseti adón kívül is"
  Nem lehet. Amit október 30-ig meghirdetnek, azt kell alkalmazniuk. Erre 1, azaz EGY tétel fog jönni, ami a baleseti adó. Mivel azonban nincs még róla kész a végleges rendelet, addig nem tudják meghirdetni ezzel együtt.”
 • 12. BsBe 2011. október 23. 14:37
  „11. vet elmondom neked, hogy is megy ez az alkusznál. A díjakat a biztosítók hirdetik meg. Általában (szinte minden biztosító) az alapdíjból kedvezményeket ad, melyeknek azonban vannak feltételei, melyet a díjszabásban határoznak meg. Az alkusz pedig vagy figyelembe veszi a feltételt, vagy nem. Valóban a biztosító rendszere számolja a díjat, de azzal, hogy az adott kedvezményre jogos-e a szerződő, az alkusznak kellene tisztában lennie.”
 • 11. vet 2011. október 23. 12:31
  „"Aztán figyelmen kívül hagyva az adott biztosító által kiadott tarifát, mond egy díjat."
  Elmondom neked hogy is megy ez egy alkusznál. A díjakat a biztosítók hirdetik meg. Az alkuszok ezekre a díjakra semmi hasznot nem rakhatnak és nem is raknak hiszen az alapdíj után kapják a jutalékot. Valamelyik biztosító még kedvezményt is arra, ha közvetítőn keresztül kötöd a szerződésedet.
  Általában (nem mindegyik biztosítónál)az ügyfél által megadott adatokra a biztosító rendszere ad vissza egy díjat.
  Természetesen mindenhol előfordulhat hiba, ezért ha nem az ügyfél hibájából adódik a díjeltérés, akkor az alkusz árgaranciát vállal a kötelező biztosításokra.Viszont sokszor előfordul, hogy az ügyfél ír el adatot, jelöl be egy kedvezményt, ami nem jár, rosszul adja meg a bónusz fokozatot stb. Na ebben az esetben természetesen nincs árgarancia.”
 • 10. vayacondiaz 2011. október 23. 12:17
  „Miracle már azt mondom, hogy szerencse, hogy nem ilyen helyen dolgozol.
  Ha hozzád fordulna egy ügyfél, mert magasabb a díja, akkor egyből átirányítod az automatára? Mondjuk rengeteg oka lehet egy díjeltérésnek még a baleseti adón kívül is, amit minden esetben ki kel vizsgálni.
  Megint nem azok a szemetek fognak szívni, akik minden hülyeséget kitalálnak csak azért, hogy lenyúzzák az emberről a bőrt!”
 • 9. BsBe 2011. október 23. 11:48
  „5. Loich 2011.10.23. 08:20 nem a biztosító számolja el magát, ott adott feltételek alapján adott díjat számolnak. Sok szerződő azonban megkeres egy alkuszt, akinek érdeke, hogy minél több szerződést kössön. Aztán figyelmen kívül hagyva az adott biztosító által kiadott tarifát, mond egy díjat. Te megkötöd, mert szuper díjat adott, aztán kiderül, hogy a díj nem felel meg a kiadott díjszabásnak. Ekkor meg szidod a biztosítót, és eszedbe sem jut megkeresni azt, akivel a szerződést megkötötted, azt a remek jő díjat ajánló alkuszt,(aki még a kötéskor árgaranciát vállal, de utána erről hallani sem akar).
  Az alkusz által kötött szerződések díjai ellenőrizhetők a neten, (ma már szinte minden biztosító díjait meg lehet találni) de erre kevesen veszik a fáradságot, könnyebb a biztosítót szidni.”
 • 8. miracle 2011. október 23. 11:03
  „vayacondiaz
  Majd bemondja az automata, hogy nyomja meg a 4-es gombot díjreklamáció esetén, az pedig beolvassa a vonatkozó törvényt...
  Mit nem lehet azon érteni, hogy nem a biztosítók teszik rá azt a plusz 30%-ot?”
 • 7. BsBe 2011. október 23. 10:48
  „A 2009. évi LXII. törvény szerint A biztosító köteles a következő naptári évre vonatkozó díjtarifáját október 30-ig meghirdetni.
  (4) A biztosító a meghirdetett díjtarifáját nem változtathatja meg.
  Ha a baleseti adót is tartalmazó törvénycsomagot csak október 30-a fogadja el a parlament, akkor a módosítást csak törvényellenesen tehetik meg, hiszen azt tiltja a törvény.
  Na, de lesz megoldás, a törvényt visszamenőleges hatállyal majd átírják (ebben a jelenlegi kormánynak már van gyakorlata)
  A szerződők pedig a..ázzák a biztosítót, és mivel egyik sem a Kossuth térre megy reklamálni, a levelet sem az Orbán címére küldik, ez fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el a biztosítók, az alkuszok és a PSZÁF ügyfélszolgálatai felé." Mivel (bár as csapból is ez folyik, az évközi díjváltozást senki nem akarja majd tudomásul venni.)”
 • 6. Lókupec 2011. október 23. 09:45
  „a biztosítók annyival csökkentsék a díjakat amennyi a baleseti adó lesz. Az nonszensz hogy 4éves jogsival egy 11 éves kis terepjáróval évi 60 ezret fizetek. Most még rádobnak 30 ezret aztán megyek tótékhoz...”
 • 5. Loich 2011. október 23. 08:20
  „Ha a kötelező biztosítás megkötésekor elszámolja magát a biztosító munkatársa, eddig se vállaltak felelősséget érte a biztosítók !!! kiszámolt neked mondjuk 20 000et, ami valójában 30, 30 rol kapsz csekket, és megoldásként lemondhatod és ujraszerződhetsz. Ezzel a technikával menni fog ez a móka is.”
 • 4. BsBe 2011. október 23. 06:23
  „. a 2009. évi LXII. törvény
  - A biztosító köteles a következő naptári évre vonatkozó díjtarifáját október 30-ig meghirdetni.
  . A biztosító a meghirdetett díjtarifáját nem változtathatja meg.
  Az z adót is tartalmazó törvénycsomagot viszont csak október 30-a után fogadhatja el a parlament, így a biztosítók október 30-a után csak törvényszegéssel építhetik be a baleseti adót a díjakba. De nálunk ma már ez nem probléma. Majd ide is kitalálnak valamilyen visszamenőleges hatályú beszúrást (pl. kivéve, ha a kormány másképp nem dönt)
  A biztosítók azért keresek a PSZÁF-t, mert a díjak emelése után szerződők nem a Kossuth téren fognak reklamálni, és nem orbánt keresik telefonon, hanem a biztosítót anyázzák, és fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el a biztosítók, az alkuszok és a PSZÁF ügyfélszolgálatai felé."”
 • 3. vayacondiaz 2011. október 22. 21:43
  „miracle látom te sem dolgoztál biztosítónál és közvetítőnél. Szerinted kit fognak hívogatni az emberek, ha hirtelen megemelkedik a díjuk?”
 • 2. Powerarc 2011. október 22. 20:59
  „A BKV-nak jövőre 58 milliárdot kell hiteltörlesztésre fordítania, ennek a fele ebből az adóból meg is lesz.”
 • 1. miracle 2011. október 22. 18:19
  „"fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el a biztosítók, az alkuszok és a PSZÁF ügyfélszolgálatai felé."
  Aztán miért? A Kossuth téren lehet reklamálni, nem a biztosítók találták ki az adót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárd dollár profit a McDonald´s-nál

A vártnál nagyobb profitra tett szert a harmadik negyedévben a McDonald's. Tovább olvasom