Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nyilvános a vasárnapi zárva tartásról szóló 2011-es kutatás

Nyilvánosságra hozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormany.hu oldalon a vasárnapi zárva tartásról 2011-ben megrendelt közvélemény-kutatást. A tárca hétfői közleményében hangsúlyozza, hogy ez nem a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről szóló hatástanulmány.
Az NGM közleménye szerint a 2011-es külső beszerzések közül csak az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt-től megrendelt közvélemény-kutatás foglalkozik a vasárnapi pihenőnappal. A cég 2011 áprilisában készített felmérést a vasárnapi nyitva tartás lakossági megítéléséről a minisztérium megrendelésére, ebben 800 embert kérdeztek meg vásárlási szokásaikról.

A tárca hangsúlyozta: a kormany.hu weboldalra is feltett dokumentum - a Népszabadságban megjelent hírekkel ellentétben - nem a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről szóló hatástanulmány. A minisztériumnak továbbra sincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából - közölték. 

A kormany.hu oldalon megtalálható 2011-es felmérés  összefoglalója szerint a lakosság enyhe többsége, 54 százaléka  ellenezte az üzletek vasárnapi bezárását.  

A dokumentum szerint az országos átlagot tekintve a  nagybevásárlások 18,5 százaléka történik vasárnap. Tudatos vasárnapi  vásárlásról a megkérdezettek 37,8 százaléka számolt be.  

A vasárnapi vásárlás döntő része a multinacionális cégeknél  zajlott, a válaszadók 69 százaléka ezt jelölte meg.  

A megkérdezettek csaknem 60 százaléka válaszolta azt, hogy a  vasárnapi vásárlást meg tudná oldani máshol vagy más napokon.  

A válaszadók 75 százaléka szerint a vasárnapi vásárlást nem  kötik össze más, egyéb szórakozással vagy kikapcsolódással.   

A dokumentum szerint a szegénységi küszöb felett a vasárnapi  zárva tartást elutasítók aránya 74,9 százalék, ami azt mutatja, hogy  a viszonylag jobb helyzetben lévők ragaszkodnak a vasárnapi nyitva  tartáshoz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasútra jut a legtöbb uniós pénz 2020-ig

Felszámolják a lassújeleket, motorvonatokat szereznek be, és korszerűsítik a vasúti csomópontokat is. Tovább olvasom