Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Mennyit keresnek a diplomás pályakezdők?

A friss felmérés szerint a legtöbb kezdő fizetésre a mérnökök és az informatikusok számíthatnak. Bruttó 240-260 ezer forint körül mozog a pályakezdők bére.

A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között van és csak kevés cég fordít külön figyelmet a pályakezdők bérezésére – derül ki a Hay Group friss jövedelemszint-felméréséből.

"A felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén is ritka a kitüntetett szerep"

"A cégek mindössze 7,5 százaléka állítja, hogy külön bérpolitikát alkalmazna erre a csoportra. A mérnökök és az informatikusok kapják a legtöbb kezdő fizetést" - kezdte portálunknak Túróczi Norbert tanácsadó. 

"A Hay Group tapasztalatai szerint a cégek ritkán figyelnek tudatosan erre a pályakezdőkre, amikor megfelelő kezdőcsomagot kell kínálni nekik. Még a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén is ritka a kitüntetett szerep.


Az állásinterjúkon többnyire túl magas fizetéseket kérnek a pályakezdők, de a remélt bért csak ritkán kapják meg. Fotónk illusztráció.
Az állásinterjúkon többnyire túl magas fizetéseket kérnek a pályakezdők, de a remélt bért csak ritkán kapják meg. Fotónk illusztráció.


Bár szinte a cégek mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat, a bérezésüket az általános vállalati politikához illesztik és külön tervet ritkán alkalmaznak rájuk" - folytatta Túróczi Norbert.

A felmérésben részt vevő cégek csak 7,5 százaléka állította, hogy más béren veszi fel a pályakezdőket, mint más jelölteket.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a frissen végzettek nem szenvednek hátrányt a fizetésükben.

Másrészt viszont így közvetlenül versenyeznek az egy-két éves tapasztalattal rendelkezőkkel, a cégek pedig ugyanazért az összegért nem a tapasztalatlan pályakezdőket választják.

A kezdők bére jelenleg így fest: bruttó 240 ezer az alapképzést végzetteknek, 260 ezer a mester diplomásoknak

Azon cégeknél, akik külön pályakezdői béreket kínálnak, a medián belépő bér bruttó 240 ezer forint az alapképzést végzetteknek és 260 ezer forint a mester diplomával rendelkezőknek.

Az adatokból tehát kiderül, nem jelentős a bértöbblet azon fiatalok számára, akik két évvel többet töltenek az iskolapadban.

"Ha az első egy-két évet kitöltik, akkor gyorsrajtot vesz a pályakezdő diplomások bére. Az első béremelés során átlag 10 százalékkal kapnak többet addigi fizetésüknél, amely a normál éves vállalati béremelés több mint kétszerese.

Jellemzően egy év után a cégek viszont már nem pályakezdőként tekintenek rájuk" - magyarázta Túróczi Norbert.Budapest vs. vidéki városok: előnyben a fővárosi pályakezdők

A Hay Group külön elemzést készített a budapesti pályakezdőkre is, ahol a legtöbb cég versenyez a munkaerőpiacra belépőkért.

Az adatok szerint a fővárosi fiatalok jelentős előnnyel indulnak az országos szinthez képest; a kezdőbér esetükben 280 ezer forintra rúg.

Ez a jelenség magyarázható az átlagos országos trenddel, valamint, hogy a jóval országos áltag felett fizető ágazatok a főváros és környékén tömörülnek.

Emellett a fővárosban található a szolgáltatóközpontok (SSC) zöme, amelyek nagy mennyiségű pályakezdőt alkalmaznak viszonylag magas béren.

Ha az egyes szakmákat vesszük górcső alá, a képzeletbeli rangsor legelején a mérnökök és az informatikai szakemberek állnak 300 ezer forintot is meghaladó kezdőfizetéssel.

A legalacsonyabb belépőbérrel a marketingesek és az értékesítésben dolgozók számolhatnak.
  

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Tündenéne 2012. augusztus 09. 13:15
  „18. tradermike 2012.08.02. 22:13

  Pro tertio :)))”
 • 22. Demalgon 2012. augusztus 03. 17:01
  „Mutass olyan szakorvost, aki valaha fogott a kezében szikét. Nem hiszem, hogy találsz ... nem egy esetről hallani, amikor rácsodálkozik a kedves delikvens, hogy az elméletet át kéne gyakorlatba ültetni. Amúgy meg jó példa az Audi, kell neki a diplomás, a hülye is jó, pont az a tipikus, tivornyázó, iszákos nappalis :) Csak meg kell nézni néha a kis hülye gyerekeket a 12-esen”
 • 21. zrx_xzr 2012. augusztus 03. 13:30
  „nagyon sertodottek itt paran.. nem lehet, h ha a "sok ceg betegesen ragaszkodik a papirhoz", akkor ezek szerint megis a nappalis szerintetek hulye egyenekre van szukseguk, nem pedig egy erettsegire? :D
  amugy demalgonnak remelem egyszer a vakbelet egy tapasztalt egeszsegugyi szakkozepes veszi ki es nem egy szakorvos :)))”
 • 20. Zsombo84 2012. augusztus 03. 05:48
  „Szerencsére mi még a "régi rendszerben" (BSC ill MSC előtt) kaptunk diplomát, amit kemény munkával kellett abszolválni, ugyanis 1 db általános felsőfokú C és 1 db szakmai középfokú C nyelvvizsgáért vért pisiltunk...
  De szerencsére meg lett az eredménye, 5. évemet kezdtem meg egy nagy cégnél, ahol lényegében gyakornokként kezdtem, de most már magasabb pozícióban dolgozok....
  Azzal én is egyetértek, fősulin, egyetemről frissen végzettek gyakorlata szinte a 0-hoz konvergál sajna. De viszont kell valahol elkezdeni mindenkinek és ez a mai világban igen nehéz, mert ugyebár inkább a >3 évvel több gyakorlatos szakembert alkalmazzák.
  Akarat, szorgalom, tanulni akarás, kitartás és önbizalom, fegyelem egy jó meló gyümölcse... Naiv voltam én is, kikerültem friss diplomásként, hogy én nekem nem kell tanulni már és akkor jött a pofon:) De a pofont is tudni kell kezelni, rájöttem mindig tanul az ember élete végéig...”
 • 19. Demalgon 2012. augusztus 02. 23:39
  „A tapasztalat és a tények attól még tapasztalatok és tények maradnak, nem magas lovak, nem magaslatok, ahonnan úgy köpködnek le emberek, hogy nincs rá okuk.

  Felvételi elbeszélgetés? Smafu
  Szakmai interjúk? ... sok cég betegesen ragaszkodik a papírhoz, nulla tudással, ahhoz a fajtához, aki x idő után is hülye marad, azon a szinten ragad, ahogy odakerült, mert a pofáján kívül mása nincs. És ha a cégnek csak kárt okoz, majd 3 ilyet kirúgnak, odakerül egy 4-dik, akinek mondjuk még nincs diplomája, de tapasztalata, és kőkemény erős középiskolai és egyéb szakmai támogatása meg belerúgnak és leverik rajta annak a 3 idiótának a sarát.
  Kompetenciafelmérések? ... amikor még az Excelt se tudja használni, akkor mit is mérünk fel?

  Ha nincs alap (nem kapta meg középiskolában, felsőoktatásban meg vagy betegesen a könyvhöz ragaszkodott, netán ott is hozta a régi formáját), akkor hogyan fog aranyat érni valaki papírral a kezében és nulla háttértámogatással? Sehogy, csak elveszi a helyet azoktól, akiknek tényleg munkára van szükségük. Érdekes, 2003-ig bezárólag egyes középiskolák által adott pl gazdasági tudás vetekedett a főiskolai és egyetemi képzésekével, ezeket el kellett szisztematikusan törölni. Ahogy azt is, hogy ne kapjanak tudásuknak megfelelő állást papír hiányában.

  Nem tökéletes az oktatási rendszer, de a régi rendszerek azok voltak. A levelezőn a mai napig abból élek, amiből középiskolában, amit ott tanultam és vertek belém. Semmivel sem több, csak kicsit terjedelmesebb. Ennyi, de kőkemény az alapom a gazdasági területen. Ez hiányzik manapság, ehelyett van nagy pofa. És a nappalisok "fikázása" jogszerű, hisz az életvitelük és zömük hozzáállása a dolgokhoz mindig azokon csattant, akik által fizetett tandíjakból finanszírozva van ingyenes létük és melegedésük az intézmények falain belül. És mekkora hányaduk szolgálja ezt meg? Kevesebb, mint 10%”
 • 18. tradermike 2012. augusztus 02. 22:13
  „Kedves Fórumtársak, nagyon fikázzátok a "nappalis" hallgatókat, és úgy érzem nagyon magas lóról beszéltek a pályakezdőkről is.
  Pro primo: Tapasztalataim alapján a felsőoktatás rostája bizonyos intézményeken és/vagy szakokon eléggé lyukacsos. Oklevelet kap az is aki becsülettel tanult, és az is, aki nem. De hát ezért vannak a felvételi beszélgetések, szakmai interjúk, kompetenciafelmérések, hogy ezeket a kockázatokat időben mérlegelni tudja a cég. Pro secundo: minden kezdet nehéz. Egy friss diplomás aranyat érhet a cégnek 2-5, vagy akár 7 éves távon is. Segíteni kell beilleszkedni a munka világába, és tovább is kell képezni. Energiát kell bele fektetni, amit aztán persze idővel kamatostul visszavesz a cég tőle. Aki a tökéletes dolgozót keresi, az nem tud dönteni, fél kockázatot vállalni. Pro harmadszor, ha a környékbeli felsőoktatás minőségét nézzük, azok se tökéletesek. Lásd akár az Ing. és Dipl.Ing. címeket a nyugati határon túlról. Igazságos? Praktikus? Valós tudást rejt a technikusnak a cég által adományozott mérnöki cím? Keletre pedig még lyukasabb a vizsgáztatói rosta. Ismerek olyan intézményt is, ahol azért nem buktattak, mert büszkeségből ki akarták írni a "gyárkapura", hogy itt bizony nulla a hibaszázalék...”
 • 17. Demalgon 2012. augusztus 02. 15:09
  „Tényleg intézménye válogatja, mert nálunk nincs különbség a kettő között, pusztán az, hogy a nappalisok feljebbvalónak tartják magukat, és sokszor mikor konzultációkon ott vagyok pénteken, és hallok szünetekben nappalisokat, hát ... sokszor a falba verném a fejemet a fájdalmas hülyeségeiktől. A zh, meg az összes beadandó mit sem ér, ha nincs benne saját munka, hanem zömében másolt cucc. Nálunk inkább nem célszerű a nappalisokkal közösködni, mert csak visznek tőlünk, de cserébe ....

  Egy a lényeg, hogy az oktatási rendszer tényleg csapnivaló. Viszont ... ami vicces, hogy a főiskolán szó szerint abból élek, amit szakközépiskolában megtanultam jó alaposan, azokra az ismeretekre hagyatkozva - persze mellette kérdés a tanárnak mennyire tetszik a pofám - kapok jegyet 2-estől 5-sig elszórtan. (na meg persze az életbeli tapasztalatomból).”
 • 16. @Gabben 2012. augusztus 02. 12:42
  „ne általánosítsunk de abban egyet érthetünk hogy sajnos a mai felsőoktatási rendszer úgy szar ahogy van,másik sok olyan diplomát adnak amit még csak diplomának sem szabadna nevezni egyrészt semmit mondó "sok manager szak+a többi....amit fősulis szóval BÜFÉS szak"se elméleti se gyakorlati tudás nincs mögötte illetve értelmetlen az egész.
  És sajnos sokan azt hiszik nagy királyok mert van diplomájuk és közben egy villanykörtét nem tud kicserélni és még sorolhatnám.......persze akinek nem inge nem veszi magára mert mindig vannak kivételek.
  Sajnálatos hogy azokat meg lenézik semmibe veszik akik szakmát tanulnak vagy benne dolgoznak köztük legalább van olyan aki ért is valamihez.............amúgy is ebben az országban a legtöbb munkahelyen nincs megbecsülve a munkaerő és itt mindegy hogy diplomás vagy szakmunkás..........lenne min változtatni...............
  És tény a magyar oktatásból kikerülve sokan homályok is maradnak de ez már egy másik cikk lenne :DDDD
  és érdekességnek
  http://nagyszenas.jobbik.hu/content/egy-tan%C3%A1r-tanuls%C3%A1gos-levele-cig%C3%A1ny-di%C3%A1kokr%C3%B3l-olvas%C3%B3i-lev%C3%A9l”
 • 15. bojtár 2012. augusztus 02. 12:37
  „Nálam is szokott lenni "padavan" ,de én már hamar beindítom a rostát akinek nem inge ne vegye magára ,de félelmetes némelyik ,már csak nevetni szoktam rajtuk persze a más területen dolgozó kolléga akinek megfelel a laptopon mindent megcsinálok generáció gépészmérnöki végzettséggel és amikor a kezébe adtam egy crova kulcsot és az elkezdett racsnizni felcsillanó szemmel rám nézett a meglepődéstől és megkérdezte mi ez a hang?LOL Hát mit ne mondjam a ma napig szoktuk emlegetni,de sorolhatnám.Elmélettel még úgy ahogy elvannak,de a gyakorlat a spiritusz a hozzá állás a problémamegoldó képesség az önállóság az önálló logikus gondolkodás már hiányzik belőlük nagyon kevés jó szakember jön ki az iskolákból igaz sem mindig az ő hibájuk hanem az oktatási rendszeré és az agymosásé”
 • 14. eger 2012. augusztus 02. 12:36
  „Azért ezeket a pénzeket nem lehet általánosítani. 2 egyetemi diplomával 31 éves mérnöki gyakorlattal közalkalmazottként 300 a bruttóm, de volt évfolyamtársamé 230 ezer.
  Nőként duplán ver a sors, mert 55-ös lévén az 5 éves egyetem miatt csak 64 évesen lesz meg a 40 év munkaviszonyom, s akkor, ha megérem, milyen nyugdíjra számíthatok? Pedig igaz, hogy nappalis voltam, de egy építésznek dolgoztam látástól mikulásig a tanulás mellett, hogy az ösztöndíjjal együtt ellássam magam és ne a szüleimet terheljem. Most is felelősségteljes munkát végzek, 2 gyereket felneveltem, mindegyik diplomás mérnök. A muntinál dolgozó jól keres, de a másik sajnos vegetál.”
 • 13. MadHatter 2012. augusztus 02. 12:00
  „Demalgon, az Ön által vázolt helyzet nálunk pont fordítva volt. A levelezősök azért imádkoztak, hogy csak a kettes meglegyen, a tanárok elvárása velük szemben klasszisokkal alacsonyabb volt, mint velünk és sorolhatnám tovább, csak semmi értelmét nem látom. Gondolom intézmény, szak, és embere válogatja. Mi rendesen megpakolva kutatásokkal, beadandókkal, zh-kkal, vizsgákkal, elvárásokkal az alapszakon és a mesterszakon is vállalatoknál gyakornokoskodtunk. Volt, hogy konkrétan fizetés nélkül, csak hogy megfeleljünk az olyan követelményeknek, mint "friss diplomást keresünk 3 éves gyakorlattal", de ha kaptunk is fizetést sem a bulira ment el... A fentiekben leírt mellett is ahol tudtunk, megpróbáltunk együttműködni a levelezősökkel, hiszen elvileg azonos szakmai elkötelezettséggel rendelkezünk...
  Nem mindig célra vezető az általánosítás, még ha Ön mögött rengeteg tapasztalat is áll. Biztosra veszem, hogy vannak ilyen emberek is, akiket Ön említ, de a cikk nem erről szólt. Diplomás, nem diplomás, nappalis, levelezős. Egymás mellett és egymásért dolgozunk mindannyian.

  Bennem inkább az a kérdés merült fel, hány vállalatot és milyen méretűeket vizsgált a Hay Group....”
 • 12. leris10 2012. augusztus 02. 11:33
  „Szerintem nem lehetne általánosítani, hogy nappalis, vagy levelezős! Hozzáállás kérdése, hogy mennyit tanulsz! Én nappalis voltam, dolgoztam is mellette, tanultam is, vannak ismerőseim, akik nappalisként sem tanultak, csak buliztak, de van ilyen levelezős ismerősöm is!! A kezdő bérekről meg csak annyit, hogy tanító néniként mi nettó 75-öt kapunk....:S És nem dolgozunk kevesebbet, mint akárki más, diplománk is van....De hát ezt a szakmát szeretetből lehet csak csinálni! És én szeretem is!!! Csak sajna szeretetből nem lehet kenyeret venni!”
 • 11. zsuzso100 2012. augusztus 02. 10:15
  „Én is nappalira jártam, de az órák és a féléves feladatok mellett nem sokra maradt időm...és mondhatom mindez hiába, mert nincs olyan lehetőség. :( Lehet inni és bulizni kellett volna? :D”
 • 10. Demalgon 2012. augusztus 02. 10:10
  „Oh igen, és még annyit ehhez, hogy talán bele lehet gondolni, hogy a nappalisok miért értetlenkednek a nagyfokú ellenérzés, általánosítás és negatív hangvétellel szemben, ami éri őket nap mint nap, azok az atrocitások ellen, amit a levelezősöktől kapnak és még fognak is. Nem kell hinni, hogy övék a világ, tanároktól is rengeteget hallani panaszként, hogy ennyi idiótát nem láttak egy rakáson még ... és még lehetne hosszan sorolni, hogy milyen véleménnyel vannak a nappalisokról.
  Nagy arc: abban 100% profi
  Szaktudás: béka segge alatti : 0% ... se”
 • 9. Demalgon 2012. augusztus 02. 10:07
  „majd szívnak, amikor végeztek a sulival, törtem már le pár fajtádbeli nappalisnak a nagy pofáját ... és még fogom is, ahogy és amíg a lehetőségek engedik. Eleve nappalisok frissen az iskolapadból nálam beosztottként nem kerülhetnek szóba, a cég érdeke fontosabb, mint egy hülye iszákos gyerek álomvilága, aki fél millió bruttót kér azért, mert szegényem szellemi fogyatékos.”
 • 8. bojtár 2012. augusztus 02. 09:22
  „soknak a munkája 100 forintot nem”
 • 7. zrx_xzr 2012. augusztus 02. 09:18
  „:D
  ezek szerint megis okosak a nappalisok, buliznak, nem szivnak :D

  mint amikor a gyari munkas szaki trabanttal megall a mercedes cabrio mellett, amiben a fiatal szoke konnyuveru no ul:
  - hat nem szegyelli magat, hogy sz.passal kereste meg az arat..
  - szerintem a azopas az napi 8 ora a gyarban es trabanttal jarni

  :D”
 • 6. Demalgon 2012. augusztus 02. 08:56
  „Gabben egyetértek, ezeket én is tapasztaltam nem is egyszer ...”
 • 5. Demalgon 2012. augusztus 02. 08:55
  „Amúgy meg a nappalisoknak kellene mondogatni, hogy tanuljatok vazze, mert aki nappalis az mindent csinál, csak épp nem tanul. Kíváncsi lennék, hogy féktelen alkoholista részegen, saját hányusokban fetrengő bulizós nappalisok ezen a téren mennyire vezetnék a területi, az országos és a világlistát. Szerintem toronymagasan úgy, hogy a kocsmai beltenyészet is hozzájuk járhatna különórákra.”
 • 4. Demalgon 2012. augusztus 02. 08:53
  „Bocs öcsi, de az, hogy valaki nem járt iszákos képzési formára, az még nem jelenti azt, hogy nem tesz, vagy csinál főiskolát vagy nincs neki. Levelezős vagyok, de amióta tart a képzés folyamatosan szívunk a nappalisok miatt. A folyamatos felsőoktatási megszorítás és ostoba döntések halmaza is a nappalisok miatt van, akik semmi másért nem mennek - nagyon-nagyon ritka kivételtől eltekintve - főiskolára, egyetemre, hogy igyanak, bulizzanak megállás nélkül, nem beszélve a randalírozásról (lsd nemrégiben soproni NYME hallgatói), és vizsgaidőszak előtt meg hirtelen pánikban törjenek ki. Kicsit unalmas, hogy a becsületes, munka mellett tanuló hallgatók is ezek alapján vannak megítélve.

  És még annyit hozzátennék 3-aska, hogy a nappalis diákok, akik kikerülnek, főleg gazdasági területről totálisasn homályok hozzá. A hajamat tépem az idiótizmusoktól, ahogy számvitelből, pénzügyből, kontrollingból olyan elementáris hibákat követnek el, ami miatt a tanáraik még az intézményből is kivágták őket, mint macskát szarni. Úgyhogy nem baj, ha szorongatják fentről őket, csak ne vonjanak is minket egy kalap alá a léhűtőkkel.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé javult a forint árfolyama: 281 alatt az euró

Délután négy órakor az eurót 280,42 forinton jegyezték, szemben kedd délutáni 280,90 forintos… Tovább olvasom