Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Magasabb fizetés: igény az lenne rá a megyében is

A legtöbbet Budapesten kérik, Győr-Moson-Sopron megye a második helyen áll 189 ezer forintos igénnyel.
Akár harmadával is többet kérhetnének az álláskeresők

Tavaly az álláskeresők magasabb fizetést mertek kérni, mint korábban, de a fizetési elvárások mértéke messze elmarad a reális bérektől.

A Workania.hu internetes állásportál munkatársai legutóbbi kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan alakultak az álláskeresők által elvárt bérek a magyarországi álláspiacon az elmúlt években.

Az internetes állásportál adatbázisában az álláskeresők által megadott fizetési igények átlaga 2012-ben 170.400 Ft volt, ami messze elmarad az országos 221.000 forintos bruttó átlagbértől. „Az eredmények minden évben azt mutatják, hogy az álláskeresők nem mernek annyit kérni, mint amennyit valójában kaphatnának. A pályázók fizetési igényei ugyanis rendzserint 25-30 százalékkal elmaradnak a valós fizetésektől" – foglalta össze a kutatás eredményeit Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere.

Tavaly viszont már többet kértek az álláskeresők, mint 2011-ben, hiszen akkor még 162.600 forint volt az átlag fizetési elvárás egy pályázónál, míg 2010-ben mérték a legalacsonyabb értéket: átlagosan 158 ezer forintot.

„Ez persze nem azt jelenti, hogy három évvel ezelőtt az emberek kevesebbért is hajlandóak lettek volna dolgozni, arról van szó inkább, hogy jelenleg már kevesebben merik megadni a bérigényüket a jelentkezés során, aki pedig megadja, az némileg magasabb összeget mond mint korábban" – tette hozzá Ficza János

A legtöbbet természetesen Budapesten kérik a pályázók, átlagosan 195.200 forintot. A fővárost Győr-Moson-Sopron, Vas illetve Komárom-Esztergom megye követi. Havi 180 ezer forint feletti összeget kérnek még Fejér, Veszprém és Pest megye álláskeresői. A legalacsonyabb, nettó 150 ezer forint alatti fizetési elvárás pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye álláskeresőinél mutatkozik.


Bérigények alakulása régiók szerint

Forrás: Workania.hu
Forrás: Workania.huA Workania kutatói kiváncsiak voltak arra is, hogy vajon mely munkakategóriákban merik a legtöbbet, illetve a legkevesebbet kérni a munkavállalók.

Érdekesség, hogy a bőr-textil és ruhaipar, valamint a segédmunkák mellett az értékesítés és kereskedelem területén kérik átlagosan a legkevesebbet a dolgozók. Ezen a területen viszont elég gyakori a havi fix fizetés mellett a teljesítmény alapú elszámolás. Havi nettó 150 ezer forint körüli a bérigény továbbá a gyártás-termelés, a biztonság és védelem, valamint az adminisztráció területén.

A legmagasabb fizetési elvárások az építőipar, a információs technológiák, valamint marketing, reklám, PR területére jelentkező pályázóknál mutatkoztak.

Fizetési elvárások kategóriák szerint

Forrás: Workania.hu
Forrás: Workania.hu
Leadképünk illusztráció.

Olvasóink írták

  • 1. ekkenekepen 2013. április 24. 09:20
    „ezen a képtelen statisztikán csak azért nem röhögök, mert nem vagyok olyan kedvemben.
    Honnan szülték össze ezeket a szürreális adatokat ezek?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsó lesz a támogatott lakáshitel

Az állampapírhozamok csökkenése miatt a bankoknak a következő hónaptól ismét mérsékelniük kell az… Tovább olvasom