Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

KSH: júniusban emelkedtek az ipari termelői árak

Az idén júniusban a belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
Az idén júniusban a belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, a tavaly júniusi áraknál pedig 0,6 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az előző két hónapban egyformán 1,2 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összehasonlításban pedig májusban 1,3 százalékkal estek az árak, tavaly júniusban pedig 1,6 százalékos volt az éves csökkenés.

Júniusban az árak - kettő kivételével - minden ágazatban nőttek az előző hónaphoz képest, legnagyobb mértékben, 4,0 százalékkal a gyógyszergyártásban.

Júniusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest kis mértékben, 0,2 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítési árak a legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban alig, 0,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,3 százalékkal növekedtek. Ezen belül legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, 1,1 százalékkal a vegyi anyag, termék és a gép, gépi berendezés gyártása ágazatokban, valamint 0,7 százalékkal a textil- és bőriparban.

Az előző hónaphoz képest nagyobb mértékben, 1,8 százalékkal csökkentek az árak a gyógyszergyártásban, 0,8 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaiparban, illetve 0,6 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában.

A tavaly júniusihoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal csökkentek, ugyanakkor a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,4 százalékos árnövekedést regisztrált a KSH. Ezen belül az élelmiszeripar termelői árai az első félévben megszokott 6,0 százalékos emelkedést mutatták.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai két havi csökkenés után júniusban 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A feldolgozóipari ágakban az árváltozás átlagosan 0,5 százalékkal volt magasabb a májusinál, ezen belül a gyógyszerek exportára 5,2 százalékkal megugrott. Szintén jelentősebben, egyaránt 1,5 százalékkal növekedtek az árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, illetve a vegyi anyagok és termékek gyártásában, Megállt a számítógépek és a villamosberendezések exportárának csökkenése, de folytatódott a gépek és járművek árának eróziója.

A forint az euróval szemben 1,1 százalékkal gyengült, míg az amerikai dollárral szemben erősödött 0,5 százalékkal májushoz képest - közölte a KSH.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva júniusban az ipar forintban mért exportárai 1,1, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,4 százalékkal emelkedtek, az egy évvel korábbi rendre 7,0 és 6,9 százalékos növekedést tetézve. Az élelmiszerek exportára 5,3 százalékkal, a gyógyszereké 8,5, járműveké 2,7 százalékkal emelkedett.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül júniusban az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2, a beruházási javakat gyártó ágazatokban pedig 0,3 százalékkal növekedtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkentek.

Tavaly júniussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,1, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,1 százalékkal csökkentek, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal emelkedtek az árak a nem tartós, alapvetően élelmiszerjellegű fogyasztási cikkek 4,0 százalékos drágulása miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kintlévőség-kezelési irányelveit frissítette az E.ON

Az ügyfélkezelési rendszer modernizálása mellett kintlévőség-kezelési etikai irányelveit is… Tovább olvasom