Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Korrupció: a Daimler figyelmen kívül hagyta a jelzéseket

A legkevesebb 22 ország, köztük Magyarország kormányzati képviselőinek korrumpálásával vádolt Daimlernél már korábban jelezték a vélhető vesztegetéseket.

A német autógyár vezető beosztású tisztségviselői azonban figyelmen kívül hagyták ezeket az intéseket - írta legfrissebb számában a Der Spiegel.

A hamburgi hetilap internetes kiadásában szombaton arról számolt be: a korrupciót feltáró amerikai hatóságok abból indulnak ki, hogy a megvesztegetések a menedzsment tudomásával, illetve fedezésével történtek.
Az amerikai igazságügyi minisztérium helyi idő szerint kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra azt a keresetet, amely szerint a németországi autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le.

A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam és Irak, továbbá Görögország és Törökország, valamint Horvátország mellett Magyarország is. A különböző formájú megvesztegetésekre 1998 és 2008 között került sor.

A Der Spiegel információi szerint a Daimler értékesítési részlegének vezetői elutasították azoknak a számláknak az ellenőrzését, amelyekről a megvesztegetési kifizetések történtek.

Mindez - mint a hetilap írta - a nyilvánosságra hozott keresetből derült ki. A kereset szerint a konszern korábbi belső revíziós vezetője már 2000 májusában figyelmeztetett arra, hogy a cégnél egy jogellenes belső számlázási rendszert alkalmaznak a külföldre irányuló, "piszkos" kifizetések lebonyolítására.

Eszerint egy olyan számlázási rendszer került alkalmazásra, amely a német jogszabályok szerint már 1999 óta törvénybe ütközőnek számított. A szóban forgó számlákról ugyanis készpénzkifizetések is történtek, ugyanakkor azok ellenőrzésére csak minimális lehetőség volt.

A belső revízió akkori vezetője ennek nyomán azt indítványozta, hogy az általa vezetett részleg ellenőrizhesse a rendszert, a jogilag problémás kifizetéseket azonosíthassa és a lehető leggyorsabban leállíthassa.

A konszern értékesítési felelősei azonban elutasították ezt, és általánosságban szembehelyezkedtek azzal, hogy a számlák felett nagyobb átláthatóságot biztosítsanak.

A Der Spiegel szerint a korábbi revíziós vezető elmondta azt is: egy évvel később már követelte, hogy véglegesen zárolják az említett számlákat.

Egy értékesítési menedzser ezt azonban elutasította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzsde: 770 forintos osztalékot fizet a Richter

Részvényenként 770 forint osztalék kifizetésére tett javaslatot a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága,… Tovább olvasom