Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Kevesebb mint korábban: másfél millió szja-bevallás érkezett be eddig

A szabályok változása állhat annak hátterében, hogy május elejéig a korábbinál kevesebb bevallás érkezett az adóhatósághoz.
Másfél millió szja-bevallás érkezett eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az új, egyoldalas söralátét bevallást 13 ezren töltötték ki - ismerteti a Magyar Nemzet hétfői száma.

A szervezet szóvivője szerint a szabályok változása állhat annak hátterében, hogy május elejéig a korábbinál kevesebb bevallás érkezett az adóhatósághoz.

Az egykulcsos adószabályok módosították a bevallási előírásokat, egyszerűbbé téve a nyomtatványok kitöltését, az állami járandóságokat kapók egy részének például nem kellett kitöltenie a dokumentumot - mondta Linczmayer Szilvia a lapnak. Az úgynevezett söralátét bevallást eddig hozzávetőleg 13 ezren választották. Az egyoldalas iratot az idén tölthetik ki először az adófizetők.

A dokumentumon - az azonosító adatokon kívül - mindössze három számot kell feltüntetni. Elsőként meg kell adni, hogy az adózó mennyit keresett tavaly.

Másodszor ki kell számolni, hogy - a szuperbruttót is figyelembe véve - a 16 százalékos kulcs alapján mekkora összeg illeti meg az államot.

Végül be kell írni, hogy a keresmény után a munkáltató év közben mennyit fizetett be előleg címén a közkasszába - ismerteti a lap. A söralátétet többen hibásan töltötték ki, egyesek mindhárom sorba nullát írtak, mások az utolsó két rubrikát hagyták üresen, megint mások elfelejtették aláírni a nyomtatványt.

A szignó sok esetben a hagyományosnak nevezhető, hosszabb bevallási dokumentumokról is hiányzik, számos polgár pedig a neki visszajáró adót nem kéri a hivataltól - írja a Magyar Nemzet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A spanyol kormány kötvényekkel segíti az autonóm területeket

30 milliárd euró értékű kötvényt bocsátana ki a madridi kormány, amely az eddigi kedvezőtlen… Tovább olvasom