Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Jót tesz a királyi esküvő a londoni gazdaságnak

Elemzői előrejelzések szerint London gazdaságának jót tesz Vilmos herceg esküvője, bár a brit gazdaság egészére gyakorolt hatásról már megoszlanak a szakértői vélemények.

Vilmos - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - pénteken esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Catherine Middletonnak - a frigy megkötése óta viselt címe szerint Katalin cambridge-i hercegnőnek - az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban.

A New West End Company, a legelőkelőbb londoni áruházi negyed hatszáz kiskereskedelmi vállalkozásának üzleti támogatására létrehozott szervezet vasárnapi előrejelzése szerint a négynapos esküvői hétvége 500 ezer plusz vásárlót vonz a Bond Street, az Oxford Street és a Regent Street, valamint a környező utcák boltjaiba, és 50 millió font (15 milliárd forint) értékesítési többletbevételhez juttatja a világ legpatinásabb bevásárlónegyedét. A szervezet szerint a Nagy-Britanniában 25 millió, világszerte kétmilliárd tévénéző által figyelemmel kísért hercegi frigy kiskereskedelmi "mézeshetei" május végéig is eltarthatnak, és ez akár 10 százalékkal is növelheti a forgalmat ebben a hónapban. Más londoni házak előrejelzései szerint az utóbbi harminc év legnagyobb társadalmi események tartott esküvő a brit kiskereskedelem egészének is várhatóan jót tesz.

A brit Kiskereskedelmi Kutatóközpont (Centre for Retail Research) minap ismertetett prognózisában azt jósolta, hogy az esküvő alkalomból a brit alattvalók és a turisták összesen 527,1 millió fonttól (csaknem 160 milliárd forinttól) szabadulnak meg. A legnagyobb egyedi tételt az intézet szerint várhatóan az ajándék- és emléktárgyak, valamint egyéb, az esküvőhöz közvetlenül kötődő cikkek adják; ilyesmikből az intézet szerint összesen 199,1 millió font értékben forgalmaz a brit kiskereskedelem. A cég szakértői azzal számolnak, hogy a második legnagyobb tételt az élelmiszerek és az italfélék jelentik, 156,5 millió fontos többletforgalommal. Más prognózisok szerint ugyanakkor a brit gazdaság egészének szempontjából nem lesz egyértelműen pozitív a hercegi esküvő mérlege.

A munkaszünetté nyilvánított esküvői nap miatt a nagypénteki szabadnappal kiegészült négynapos húsvéti hétvége után ez a hétvége is négynapos, mivel május első hétfője Nagy-Britanniában hagyományosan szintén munkaszünet. A brit alkalmazottaknak így mindössze három nap szabadságot kellett kivenniük ahhoz, hogy múlt péntektől 11 napig folyamatosan vakációzhassanak. A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport ezzel kapcsolatban kimutatta, hogy az ilyen egyszeri pótlólagos munkaszünetek a történelmi tapasztalatok alapján meredeken csökkenthetik az egyes szektorok teljesítményét. A cég elemzői felidézték, hogy 2002 júniusában, amikor II. Erzsébet királynő aranyjubileuma - vagyis trónra lépésének 50. évfordulós ünnepségei - alkalmából szintén volt egy plusz munkaszüneti nap, a brit ipari termelés 4,2 százalékkal, a szolgáltatási szektor teljesítményének értéke pedig 2,1 százalékkal esett vissza havi összevetésben.

A Capital Economics szerint az esküvői emlék- és ajándéktárgyakra költött pénzt a fogyasztók jó eséllyel más termékek vásárlásától vonták el, és a ház valószínűsíti azt is, hogy a britek az esküvőhöz köthető áprilisi fogyasztási többletkiadásokat a májusi költekezés visszafogásával ellentételezik. A brit gazdaság teljesítménye egyelőre rendkívül vérszegény. A brit statisztikai hivatal a minap közölte, hogy részleges adatokra alapuló első becslése szerint 2011 első negyedében 0,5 százalékkal emelkedett a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest. A becslés nyomán ugyan enyhültek azok a piaci félelmek, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - ismét recesszióba kerül. Ám a tavalyi utolsó negyedévben a brit GDP-érték éppen fél százalékkal csökkent, vagyis az idei első negyedévi, azonos ütemű növekedéssel a brit gazdaság ugyanott állt, ahol 2010 harmadik negyedévének végén is tartott, így összteljesítménye féléves időtávlatban gyakorlatilag stagnált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában tovább csökkent a munkanélküliség

Ausztriában már 14-ik hónapja csökkent folyamatosan a munkanélküliség áprilisban. Tovább olvasom