Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Jó az irány az IMF szerint

Az IMF ötödik hitelrészletének lehívásához kapcsolódó szakértői jelentés szerint fontos előrehaladás történt a hitelprogram alapvető céljainak megvalósításában.

Így a költségvetés fenntarthatósága és a pénzügyi stabilitás alátámasztása terén a hitelkeret tavaly novemberi jóváhagyása óta. Ugyanakkor a kormánynak készen kell állnia további intézkedések megtételére, hogy hangsúlyozza elkötelezettségét a költségvetés fenntarthatósága mellett.

A szakértők hangsúlyozzák: azon politikák végrehajtása, amelyek egybecsengenek a programmal, alapvetőek a makrogazdasági stabilitás erősítése szempontjából és középtávon alapot teremtenek az erős, fenntartható növekedéshez.

A jelentés megállapítja, hogy minden, 2009. szeptember végi mennyiségi teljesítményfeltétel teljesült. Magyarország gazdasági kilátásai szerény mértékben javultak a legutóbbi felülvizsgálat óta, részben az eurózóna kezdődő kilábalását tükrözve. A reál GDP erősen csökken idén, és jövőre várhatóan kissé tovább csökken. A folyó fizetési mérleg hiánya ugyanakkor gyorsan mérséklődik. Az infláció várhatóan átmenetileg nő, 2010 elejéig az áfakulcs emelése következtében, majd 2010 közepére a központi bank 3 százalékos inflációs célja alá esik.

Az IMF szakértői úgy látják: a kormányzati kiadásokat tartósan csökkentették anélkül, hogy gazdasági zsugorodás súlyosbodjon. Teret nyitva az óvatos kamatcsökkentési politikának, az említett intézkedések lehetővé tették Magyarország számára, hogy teljes egészében kihasználhassa a globális pénzügyi feltételekben végbemenő stabilizálódást. A jelentés szerint a folytatódó költségvetési konszolidáció és a szilárd külső pénzügyi feltételek további óvatos kamatcsökkentésekre adnak lehetőséget.

A szakértők úgy ítélik meg, hogy a 2010-es költségvetés hitelesen tükrözi a júniusban elhatározott szerkezeti költségcsökkentéseket, de a szigorú kiadás-ellenőrzés és a váratlan eseményekre beépített tartalékok alapvető fontosságúak a kockázatkezelés szempontjából.

A parlament által jóváhagyott 2010-es költségvetést jelentős makrogazdasági és végrehajtási kockázatok övezik, amelyek közül a szakértői jelentés az idei évre előrehozott zárjegyfelhalmozás jövedékiadó-csökkentő következményét említi a játékadó- és nyereségadó-bevétel bizonytalanságaival, valamint a közlekedési vállalatok tervezettnél nagyobb támogatásával együtt. Az ennek ellensúlyozására felhasznált költségvetési tartalékokon felül azonban még a GDP 0,5 százalékának megfelelő tartalék marad meg, amely elégségesnek látszik egyéb kockázatok kezelésére – olvasható az IMF szakértői jelentésében.

A valutaalap delegáltjai és a magyar illetékesek egyetértettek abban, hogy amennyiben a feltételek a vártnál kedvezőbben alakulnak, a megtakarítást arra kell felhasználni, hogy 2011-ben elősegítse a kiadások leszorítását ahhoz, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya az EU-ban megkövetelt 3 százalékos szint alá csökkenjen.

A hatóságoknak folytatniuk kell azon hitelintézetek pénzügyi stabilitásának ellenőrzését, amelyek devizahitelt kaptak a kormányzattól. Ugyanakkor fontos olyan szabályozás bevezetése, amely csökkenti a háztartásoknak nyújtott devizahitelezés kockázatait.

A kiigazító intézkedések végrehajtása különösképpen a nem központi intézményekben (például a helyi önkormányzatoknál és a közösségi közlekedésben) bír nagy bizonytalansággal – mutat rá a jelentés. A kockázatok csökkentésére a kiadás-ellenőrzés erősítését folytatni kell és a tartalékokat csak abban az esetben szabad felhasználni, ha a meglévő rendeltetési célterületeken belül lehet kompenzációt találni.

Ennek kapcsán a jelentés külön hangsúlyozza, hogy a hatóságoknak fokozni kell erőfeszítéseiket a közösségi közlekedési rendszer átalakítására.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága múlt pénteki ülésén megállapította, hogy Magyarország teljesítette a feltételeket, és az IMF hitelkeretéből a 725,1 millió SDR (jelenlegi árfolyamon 796,217 millió euró) összegű ötödik hitelrészlet lehívható, ám Magyarország az újabb részletet nem veszi igénybe – közölte a Pénzügyminisztérium.

Magyarország tavaly októberben kötött hitelkeret-megállapodást az IMF-fel, az Európai Unióval és a Világbankkal 20 milliárd euró összegben.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. elemér 2010. január 01. 22:10
  „23. hozzászólás knifemaster

  Hmm... sokan azért várják az újévet, hogy újra kezdhessék a régi szokásaikat.;)) B.U.É.K.”
 • 25. elemér 2010. január 01. 16:27
  „Nagyon jó. Akárhányszor próbálom kinyitni az adott lapot Firefox vagy I.E. az eredmény mindig csak crash. Tehát ez egy férges lap vagy rossz link, (www2.) Dióhéjban viszont itt van a mondanivaló persze angolul

  Over the next 50 years, Brazil, Russia, India and China--the BRICs economies--could become a much larger force in the world economy. We map out GDP growth, income per capita and currency movements in the BRICs economies until 2050.

  Minden attol függ amitöl lóg. Kina 100 év mulva utoléri az USA-t az átlagkeresetbe. Szóval itt felsoroltak egy kupac xart. Hol van Mo. a listán ? Valahol a béka s.....;))”
 • 24. load 2010. január 01. 15:37
  „19. elemér
  A BRIC-s államokról hallottál már?
  Itt egy érdekes elemzés a mostani vezető gazdaságok jövőbeni esélyeiről:
  http://www2.goldmansachs.com/ideas/brics/lead-global-recovery-doc-2.pdf”
 • 23. knifemaster 2010. január 01. 15:16
  „22.
  :DDDDDDDDDDDD
  Ez igen,ez ám a katyvasz.
  Neked meg amerikai polgárháború mentes új évet.”
 • 22. elemér 2009. december 31. 11:43
  „Realitás hogy az elnök válassza a Fed. Chaimant, vagyis a vezetőt és nem a világ se Kina. Az USA megtudja oldani minden problémáját. Az hogy az USA gazdaság birja a kölcsönöket visszafizetni az reális, mert ezek nem IMF kölcsönök. Ezt egy világhatalom kapja, aki a modern világot talpraállitotta és alapitotta. Kina pedig mindent az amcsiknak köszönhet. Megmentették őket a Japánoktol. Lassan felszabaditják a népet, ala K.Eu. és Mo. Az evolucio viszont időben tellik.”
 • 21. elemér 2009. december 31. 10:18
  „Tudás alapja persze a realitás és nem a teoria, hogy mihez kinek van joga. Észt én nemtudok osztani.”
 • 20. knifemaster 2009. december 30. 13:44
  „19.
  Az usa még mindig nem tud pénzt nyomtatni.
  A monetáris jogok a FED.-nél vannak,így csak neki van joga pénznyomtatáshoz.
  No,úgy néz ki a tudás alapja,mégis csak a magyar lesz,ha még ezt sem tudod...”
 • 19. elemér 2009. december 29. 07:02
  „USA a leggazdagab ország a világon. Egyedül az USA tud pénzt nyomtatni magának és a világnak. Tönkre mehet a világ, de az USA akkor is marad a leggazdagab. Észt én nem tudok osztani, csak felvilágositást.”
 • 18. elemér 2009. december 28. 16:28
  „Én csak felvilágositást adok és észt nem oszthatok. Obama is ezt tette Kinában. Hülyéket én már régóta felismerem. Shanghaiban Obama megválaszolt mindent a kinaiaknak. Ezt féltek közvetitteni, pedig az egy komcsi kiválasztott diák közönség volt. Ez volt elsö kinai szereplése mielött a kinai jancsival találkozott. Mitöl félnek a kinaiak ? Saját népjüktöl. Hülyéket én már régóta felismerem.”
 • 17. knifemaster 2009. december 28. 16:04
  „16.
  "USA akkor is a leggazdagab ország marad."
  Olyanokban mint Te,mindenképp.
  Mellesleg ,
  te rájátszol vagy tényleg ilyen hülye vagy?Vagy csak engem akarsz hülyének nézni?Kevés leszel te ahhoz.
  Azt hiszed,a sokáig mondogatjuk és elhiszik forgatókönyv még működik?
  Obama miért ment kínába térdencsúszva?”
 • 16. elemér 2009. december 28. 14:33
  „Mit csinálnak a kinaiak ha a dollár márul holnapra nemér semmit ? Ez nem elképzelhetetlen. USA akkor is a leggazdagab ország marad.”
 • 15. elemér 2009. december 28. 14:26
  „7.reszegenisjozan

  Mikor az állam IMF hitelre szorult, megtekintik a tényeket és beleszollnak a gazdaságban. Köztudott hogy Mo.-n sok a mutyizás, független hogy ki van hatalmon. Tény hogy gazdag országok másként kezellik a csórokat. Nem kell messzemenni, ott van Ausztria a szomszédban mint példa.

  14.knifemaster

  Ez forditva igy igaz. Amcsiktol függ hogy kina bebukik vagy nem, mert onnan villámgyorsan repül a töke. Ezt pedig a kinaiak értik a legjobban. Észt nemtudok osztani. <moderálva>”
 • 14. knifemaster 2009. december 28. 14:01
  „10.
  elemér annyira gazdag ország az a nagy amerika,hogy a kínaiktól függ,hogy bebukik e gazdasága vagy nem,amennyivel már tatoztok nekik(Bár téged már nem tudom hova tegyelek)
  A közlekedési hálózata meglehet már 100%-os tulajdonosa a kínai állam.
  Mondjam tovább,vagy emészted egy kicsit?
  Innejstül fogva,ne akarj Te itt észt osztani ész nélkül.Vannak erre helyi erők is.”
 • 13. PJ 2009. december 28. 12:59
  „#9: Hogy amerikaiassan fogalmazzak: WOW! :D”
 • 12. elemér 2009. december 28. 08:31
  „Jó az irány az IMF szerint. Szerintem a jövöt az ország versenyképessége mutatja. Ezekszerint Mo. az 35-ik a ranglistán, ahol USA vezet. .<moderálva>”
 • 11. elemér 2009. december 28. 01:44
  „Paul Krugman Nobel dijas Princetoni professzor megválaszolta mind azt, amire kiváncsi vagy. Hogy kell ezt az eladósodást értelmezni egyszerü halandó embereknek. Minden tudás alapja....;))

  http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2008/press.html”
 • 10. elemér 2009. december 28. 01:15
  „- amcsik - érezhetitek a legjobban, mi az, hogy adósság...<moderálva>

  Angolul nem kell tudni azt amit már leforditottak. Akkor kell tudni, ha utána akarsz nézni, vagy ha érdekel valami mélyebben. Ilyenkor rájössz hogy Magyarul nagyon szük a világ.

  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt

  Azért nemkell sirni, mert az USA ma is a leggazdagab ország a világon. Szerény havi 600,000 forint nyugdijambol nyugodtan megélek. Mikor a gazdasághoz viszonyitjuk az eladósodást, és ezt történelmileg viszonyitjuk akkor az egész máskép néz ki. Nyugati országok például jobban elvannak adósodva, de életszinvonaluk sokkal magasabb. Remélem ezzel segitettem. Minden tudás alapja az angol.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_between_U.S._states_and_countries_nominal_GDP”
 • 9. Primax 2009. december 27. 20:57
  „Így korrekt :
  elemér !
  Újsághírek :
  A) 2008. október
  " Kiakadt New Yorkban az amerikaiak Nemzeti Adósságszámláló Órája. Eddig nem volt vele baj, amikor viszont 2008. szeptember 30-án át kellett volna lépnie a tízbilliót, azaz a 10 000 000 000 000-t, kifogyott a nullákból, így nem tudta tovább számlálni az összeget, azóta nem tudják egy pillantásra megállapítani az amerikaiak, mennyivel tartozik hazájuk.
  A mutatót még 1989-ben állították fel, amikor az amerikai adósság átlépte a 2,7 billió dollárt. A tulajdonosok közölték: hozzáadnak még két nullát az órához, így ezerbillióig, azaz billiárdig, tíz a tizenötödikenig tud számolni majd a tábla."
  B) 2009. szeptember
  " Egy nyugat-coloradói ingatlanfejlesztőt, Matt Miles-t nyugtalanította az a gondolat, hogy a döntéshozók, de az amerikai állampolgárok többsége sem látott még ekkora számot, ezért új számológépet készített - adta hírül az AP hírügynökség.
  A ,,Big Red" névre keresztelt kalkulátor 16 számjegyet képes kiírni - ez már elegendő ahhoz, hogy az amerikai állami adósság teljes összegét megjelenítse. Ez az összeg szeptember elején közel 11,8 ezer milliárd dollárt tett ki, pontosabban 11 792 918 170 836,43 dollárt.
  Miles célja ezzel az volt, hogy elgondolkodtassa az amerikaiakat, mennyi is az USA tartozása. "
  Ti, - amcsik - érezhetitek a legjobban, mi az, hogy adósság....és ehhez még angolul sem kell tudni.
  Pedig megtanultuk már :
  " Minden tudás alapja az angol. "”
 • 8. Primax 2009. december 27. 20:55
  „elemér !
  Újsághírek :
  A) 2008. október
  " Kiakadt New Yorkban az amerikaiak Nemzeti Adósságszámláló Órája. Eddig nem volt vele baj, amikor viszont 2008. szeptember 30-án át kellett volna lépnie a tízbilliót, azaz a 10 000 000 000 000-t, kifogyott a nullákból, így nem tudta tovább számlálni az összeget, azóta nem tudják egy pillantásra megállapítani az amerikaiak, mennyivel tartozik hazájuk.
  A mutatót még 1989-ben állították fel, amikor az amerikai adósság átlépte a 2,7 billió dollárt. A tulajdonosok közölték: hozzáadnak még két nullát az órához, így ezerbillióig, azaz billiárdig, tíz a tizenötödikenig tud számolni majd a tábla."
  Egy nyugat-coloradói ingatlanfejlesztőt, Matt Miles-t nyugtalanította az a gondolat, hogy a döntéshozók, de az amerikai állampolgárok többsége sem látott még ekkora számot, ezért új számológépet készített - adta hírül az AP hírügynökség.
  B) 2009. szeptember
  A ,,Big Red" névre keresztelt kalkulátor 16 számjegyet képes kiírni - ez már elegendő ahhoz, hogy az amerikai állami adósság teljes összegét megjelenítse. Ez az összeg szeptember elején közel 11,8 ezer milliárd dollárt tett ki, pontosabban 11 792 918 170 836,43 dollárt.
  Miles célja ezzel az volt, hogy elgondolkodtassa az amerikaiakat, mennyi is az USA tartozása.
  Ti, - amcsik - érezhetitek a legjobban, mi az, hogy adósság....és ehhez még angolul sem kell tudni.
  Pedig megtanultuk már :
  " Minden tudás alapja az angol. "”
 • 7. reszegenisjozan 2009. december 27. 16:49
  „elemér 2009.12.27. 14:48
  Csak éppen az IMF mondja meg, hogy ez a gazdaság miből mennyit hova tegyen...
  Ez az irányítás, nem pedig a kötöttség.

  Ha pl valaki az audinak szállít, akkor az Auditól függ, hogy mikor fejleszthet, mikor vehet fel vagy rúghat ki embert. De az államon keresztül az IMF mondja meg, hogy ki kap támogatást (lásd bankoknak előírt rész az IMF hitelből a támogatásra), ki mennyi adót fizet közvetve és közvetlenül. Az IMF mondja meg, hogy az Audinak beszállító magyar cégtől kirúgott ember mennyit segélyt kaphat, milyen támogatásban részesülhet. Az IMF mondja meg, hogy az Audinak beszállító magyar céghez felvett ember mennyit adózik közvetve és közvetlenül, milyen járandóságai lehetnek (pl üdülési csekk, magánnyugdíj rendszer, stb)

  Elemér, érted már????”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 25 magyar, aki mozgatja az országot

A listavezető Bajnai Gordon miniszterelnök, aki tavalyi 4. helyéről mozdult előre. Új szereplő több… Tovább olvasom