Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Januárban jöhet a szuperbruttó

Alkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező.

Alkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a januárban életbe lépő személyijövedelemadó-változásokról kedden.

Az indítványozók, köztük Szabó Máté ombudsman azért fordultak az Ab-hoz, mert szerintük az adóalap-növelő tételek bevezetése miatt ténylegesen meg nem szerzett jövedelem kerül az adóalapba és fog adózni, minthogy az állam a munkáltató által fizetett járulékok után keletkeztet a magánszemélyeknél adófizetési kötelezettséget.

Az Ab azzal utasította el a szuperbruttósítás alkotmányosságát vitató beadványokat, hogy az összevont adóalapba nem a munkáltató által ténylegesen fizetett társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás összege kerül be, csupán az összevont adóalapba tartozó jövedelemnek a társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás mértékével korrigált összege.

A 2010-től érvényes szuperbruttó jövedelem alatt a személyi jövedelemadó alap plusz az új járulékmértékkel bővült bruttó jövedelem értendő.
A jövő évi szja szabályok szerint a jelenlegi 32 százalékos járulék mértéke 27 százalékra csökken, ezért például 100 ezer forintos bruttó jövedelemhez, 27 százalékot kell hozzáadni.

Ezzel egy időben jövőre változnak az szja sávhatárok: az alsó sáv az eddigi évi 1,9 millió forintról 5 millióra nő, miközben az adókulcs 17 százalékra csökken az idei 18 százalékról. Évi 5 millió forint feletti jövedelemnél az adókulcs 32 százalék a korábbi 36 százalékos felső kulcs helyett, miközben a 4 százalékos különadó megszűnik.

Az adójóváírás mértéke 2010-ben 17 százalék, legfeljebb havi 15 ezer 100 forint. Az adójóváírást azok vehetik igénybe, akiknek éves jövedelme legfeljebb 3 millió 188 ezer forint.

A Pénzügyminisztérium korábbi közleményében hangsúlyozta: az adóalap megállapítása alapvetően adótechnikai kérdés. A tárca szerint attól, hogy az elfogadott törvénymódosítás szerint 2010-ben a személyi jövedelemadó alapjába nemcsak a jövedelem, hanem a munkáltató által fizetett járulék is beleszámít, nem következik be az adóteher növekedése, viszont láthatóvá válik: a munkáltatónak mennyibe kerül a foglalkoztatás.

A pénzügyminisztérium szerint a jövő évi változások jelentősen csökkentik a jövedelmek adóterheit, az átlagkereset környékén a változások 1-1,5 havi nettó bérnek megfelelő adót adnak vissza. Ezek a módosítások az adózók meghatározó részét kedvezően érintik, kivételt csupán azok képeznek, akiknek a havi jövedelme meghaladja az 1,75 millió forintot.

Olvasóink írták

 • 3. 13.István 2009. november 18. 10:59
  „az 1,75 millió Ft-t keresőknek hány gyomra van ???,a fentieket elsem olvasva ???”
 • 2. jánosi 2009. november 18. 08:30
  „Ez csak FÉLIG szuper bruttó !
  Az igazi szuper bruttónál mindent a dolgozó kap meg, a cég csak levonja a járulékokat és adókat !
  Ez csak szja adóalap kiterjesztés, könyvelők boldogítására .........”
 • 1. Primax 2009. november 17. 15:35
  „" Ezek a módosítások az adózók meghatározó részét kedvezően érintik, kivételt csupán azok képeznek, akiknek a havi jövedelme meghaladja az 1,75 millió forintot."
  Hiszi a piszi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették a Deákot

Pénziránytű címet vett át Kovácsné Zimborás Ágnes igazgató a győri Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola képviseletében. Tovább olvasom