Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Hiányoznak a szlovák szállodákból a magyar turisták

A magyar turisták száma az első félévben közel 40 százalékkal csökkent, bő 52 ezerről 32 ezerre.

A jelek szerint télen is a megszokottnál jóval kevesebb magyar síelt Szlovákiában - írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfőn. A szállodások szó szerint tragédiáról beszélnek, hiszen nem egy tátrai hotelben a magyar vendégek foglalták le a szobák jelentős részét – voltak síközpontok, ahol a lengyel, a cseh és az orosz kliensek mellett a magyarok voltak többségben.

„A nyár siralmas volt. Azok közé a szállodák közé tartozunk, ahol a magyar turisták mindig túlnyomó többségben voltak. Júliusban és augusztusban fele annyi magyar foglalt nálunk szobát, mint egy évvel korábban" – mondta Adam Karlovic, egy alacsony-tátrai szálloda tulajdonosa.

Év elején a gyenge forint és az erős euró, majd a gazdasági válság nyirbálta meg a Szlovákiába látogató magyarok számát, később pedig a pattanásig feszült szlovák–magyar viszony. „Mondjon bárki bármit, ez is hatással van a magyarokra. Ki menne olyan helyre nyaralni, ahol szüntelenül a magyarellenesség a fő téma? Mi a sok magyar vendég miatt magyarul tudó alkalmazottakat vettünk fel, és az évek során szlovák alkalmazottaink is megtanulták magyarul a fontosabb kifejezéseket. Azért járt ide sok magyar, mert jól érezték magukat. Most viszont nem jönnek" – mondta az Új Szónak Karlovic.

Hozzátette: vendégeik 70 százaléka magyar volt, idén csak feleannyian jöttek, és a téli szobafoglalás is sokkal gyengébb.

A Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség (SACR) a magyar turistakártyában bízik. Árengedményekkel próbálja elérni, hogy a magyar turisták itt töltsék téli szabadságukat. A SACR az akciót a Magyar Természetbarát Szövetséggel készítette elő, és már több tucatnyi üdülőközpont, szálloda és aquapark csatlakozott hozzá.

„Ez is egy módja lehet a magyar turisták visszacsalogatásának. Emellett részt veszünk a budapesti Hó Show idegenforgalmi kiállításon, hogy Szlovákiát népszerűsítsük" – mondta a pozsonyi magyar lapnak Zuzana Nemcová, a SACR kommunikációs osztályának vezetője.

Olvasóink írták

 • 12. CsabaKiraly 2009. október 18. 21:36
  „Haza=arulo az aki szlovakiaba megy sielni vagy vakaciora, vagy akarmire !!!”
 • 11. Agent 2009. szeptember 29. 20:33
  „10. miért is akarnék ártani a szerintem túlnyomó többségben lévő normális Szlovák állampolgároknak? Ők sem ártanak nekem. Tény, hogy pl. síelni már nem járok Szlovákiába de leginkább azért, mert az ár/érték arány mélyen alulmúlja a nyugat felé eső országokét, na jó, lehet, hogy egy-egy napra azért kiugrok.
  Továbbra is szeretem és veszem az eredeti parenyica sajtot (gazdovska), illetve a kiváló söreiket.
  Ja, ha pl nem veszel eurovit c vitamint, azzal bizony sanszos, hogy éppen egy hazai műanyagipari csomagolóanyag beszállító rendeléseit veted vissza, ezáltal Magyar embereknek ártasz közvetve, na most akkor mi van?
  Egyébként pedig éppen a szlovák eurónak és az elszabadult árfolyamnak köszönhetően voltak tömve vásárlóerővel (emberekkel akik fizettek az árúért) a győri áruházak a válság csúcspontján.”
 • 10. miro132 2009. szeptember 29. 17:12
  „mióta van ez a nyelvtörvény cirkusz én nem vásárolok szlovák terméket : boci csoki, tibi csoki, sport szelet, aranyfácán sör, maggi kocka, Maggi levesporok és ételizesítők, Eurovit C vitamin, mini karaván sajt ja és nem utazom oda és nem költöm ott a pénzemet sem. Javaslom hogy más is tegye ezt.

  miro”
 • 9. tornacipő 2009. szeptember 29. 13:38
  „phobos az egyik fő pocskondiázó”
 • 8. Phobos 2009. szeptember 29. 12:32
  „Mi a pocskondiázás ?? hogy a magyar cégek és autók ne ott legyenek bejegyezve, és az adót ne oda fizessék az emberek ???”
 • 7. premo 2009. szeptember 28. 16:29
  „Tényleg sok az idióta hozzászólás, megszokhattuk. Tipikusan az kommentel így, aki nem járt Szlovákiában egy ideje - vagy soha sem. Az átlag szlovák tök normális, fárasztó már ez a mesterséges politikai feszültségkeltés.”
 • 6. agihk 2009. szeptember 28. 14:51
  „EZT A KOMMENTELÉST MIÉRT NEM SZÜNTETITEK BE??? EZ ITT A CÉL? EGYMÁST POCSKONDIÁZNI?”
 • 5. fióka 2009. szeptember 28. 13:51
  „Miért is csodálkozik ezen valaki.”
 • 4. Csetneky 2009. szeptember 28. 13:14
  „Mármint a felvidéki szállodákból, nem? Egyébként ha nem olyan gyökér módon viselkednének a tótok, mint ahogy, akkor nyílván többen mennének.”
 • 3. kolombela 2009. szeptember 28. 11:13
  „Ja kérem ezt eredményezi az eszement magyarfóbiás szlovák politika. Egy megoldás van, vissza kell állítani a trianon előtti határállapotokat.”
 • 2. Angel40 2009. szeptember 28. 10:59
  „Egyetértek veled Phobos. Ami még engem bosszant, hazánkban az élelmiszerek nagyon jelentős része szlovák, ezért válnak földönfutóvá a magyar gazdák.”
 • 1. Phobos 2009. szeptember 28. 10:44
  „Nagyon helyes.. a bejegyzett cégeket és autókat is vissza kell hozni, és itthon bejegyezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nőtt a munkanélküliség

Június-augusztusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 800 ezer, a munkanélkülieké 419… Tovább olvasom