Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Hálózatba kapcsolták a gönyűi erőművet

Üzembe helyezték szerda délelőtt a 425 megawattos gönyűi kombinált ciklusú erőművet az országos energiahálózattal összekötő alállomást és a kapcsolódó 400 kilovoltos távvezetéket.

Az öt és félmilliárd forintos beruházás keretében mintegy 14 kilométernyi vezetéket építettek ki, így kapcsolva az erőművet a Győr-Litér vezetékhez.

Tari Gábor, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. vezérigazgatója az eseményen jelezte: első gondolatuk az volt, hogy a közeli Győrben kötik be a hálózatba az erőművet, de ott a nagy foglaltság miatt már nehéz kapcsolódási lehetőséget találni.

Hozzátette: két-három év múlva, amikor üzembe helyezik a Győr-Bicske hálózatot, erre kötik át az erőművet, mert az "a rendszer szempontjából így lesz hasznosabb". Elmondta, a rendszer úgy épült, hogy kapcsolódhasson hozzá az erőmű bővítésével felálló újabb egysége is.
Katona Zoltán, az E.ON Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a beruházás a tervezett határidőn és költségkereten belül készült el. Jelezte: az erőműben bő egy hónap múlva gyújtják be az első gázturbinát.

Hálózatba kapcsolták a gönyűi erőművet - Fotó: Gyenese Péter

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Gigi27 2010. június 28. 06:48
  „Nekem fél hektár gyümölcsösömet érinti a vezeték. És ezt a ,,káromat" 40 ezer forinttal akarják enyhíteni. Nem vettem fel a pénzt, nevetséges összeg. Letétbe helyezték, nem nagyon tudok mit csinálni. Szinte a telefonba röhög az iroda vezetője: ,,Menjen bíróságra!" Sejtetve ezzel azt, hogy ők valami sztárügyvéddel ugyis megnyerik a pert. Azt mondják nyugodtan termelhetek alatta, nem bizonyított, hogy rákot okoz a 400 kV.

  Ez is jó téma lenne egy cikkhez!”
 • 24. accelerator 2010. június 26. 17:35
  „Azért nem lesz olcsóbb az elektromos energia ám!!!”
 • 23. SPS 2010. június 26. 17:24
  „Kedves Gönyűiek!

  Kérlek Benneteket, különösen akiket érimt, hétfőn (06.28-án) 15.00 órára jöjjön a Polgármesteri Hivatalhoz, és ott próbáljunk meg az Önkormányzat által alkalmazott Ügyvédnővel közösen kialakítani valami közös álláspontot az e.on-nal szemben. Az időpontra újságírót is hívtam.
  NE HAGGYUK MAGUNKAT!
  Kérlek Benneteket az időpontról más érintetteket is értesítsetek!

  Lakatos Attila”
 • 22. véleményalkotó 2010. június 25. 18:46
  „21.: Köszi. Már megtaláltam. Be is rohantam ma a Földhivatalba. Kiderült,hogy nem csak a mi községünkben, hanem a megye több községébe is most postázott a Földhivatal ilyen tulajdoni lap másolatokat. A bejegyzés már 2009. évben megtörtént. Most 2010. június hó van.
  A felháborodásom még nagyobb, mint eddig volt. Kiderült, hogy az utcán lévő vezetéktől számított 3 méteres biztonsági zóna az egész telkünk szélességében 2 métert benyúlik az ingatlanunkra, és emiatt jegyezték be a vezetékjogot, mint szolgalmijogot a tulajdonainkra. Ergo erre a 2 méterre mi nem építhetünk semmit, nem ültethetünk magas növésü növényeket, stb. Szabadon bejárhatnak az ingatlanunkra, ott különböző munkákat folytathatnak, stb. Minderről a Villamos Energia T. egy db azaz egy darab A4-es lapon kiadott határozatában döntött - mert megtekinthettem -, melyben egyáltalán nincs meghatározva, hogy ez a vezetékjog pontosan mire lett bejegyezve. Cirka 5 sor az egész.
  Véleményem szerint az EON legalább a fáradtságot vehette volna, hogy egy nyamvadt fecnit a több száz tulajdonosnak is megküldjön arról, hogy Ti Barmok, ne rohangáljatok sehova, mert erről, meg erről ... van szó. Az meg már csak hab a tortán, hogy ami már több mint egy évvel ezelőtt tulajdonképpen megtörtént, a tulajdonosok csak most értesülnek róla.
  Köszi EON.”
 • 21. Agent 2010. június 25. 08:53
  „20, nem olyan nagy ördöngősség ám a google használata vazz, beír "eon vezetékjog", klikkel "keres", eredmény szevasz.
  http://www.eon-energiaszolgaltato.com/index_eiroda.php?menu=2110378”
 • 20. véleményalkotó 2010. június 24. 19:58
  „Szerdán üzembehelyezték az erőművet. Csütörtökön, azaz ma a Földhivataltól egy csomó gönyűi lakost tulajdoni lappal örvendeztették meg, mely arról tájékoztatta Őket, hogy az EON vezetékjogot jegyeztetett be a tulajdoni lapjukra. Köztük a mienkre is. Fellebbezési illeték 10.000,- Ft.
  Valaki meg tudja magyarázni, hogy mi a franc az a hálózati jog? A gönyüi jegyző úrnak nevezett valaki, ugyanis elhajtotta az embereket azzal, hogy ez nem rá tartozik.
  Egyáltalán azt sem értem, hogy egy külföldi cég az én tulajdonomra hogyan jegyeztethet be különböző jogokat anélkül, hogy engem erről előzetesen értesítettek volna.
  Továbbá a tulajdoni lapon szerepel pl. a házunkra felvett jelzáloghitel, hogy azt milyen banktól vettük fel, milyen összegben.
  Ezt a lapot az EON is megkapja. Kérdezem Én. Mi közük hozzá, hogy pl. nekem milyen hiteleim vannak. Itt már mindent meg lehet csinálni. Nekünk semmilyen jogaink nincsenek?”
 • 19. polgar79 2010. június 24. 12:07
  „Drága a szélenergia mert a magánemberek drágán adják tovább az Eon-nak.”
 • 18. tber 2010. június 24. 11:12
  „Ugyan hová lettek a hozzászólások?”
 • 17. pistika 2010. június 24. 09:52
  „A függést nemigen oldja meg, ez se a makói gázzal megy...
  Szélkerékből kb. 510 db 2,5 MW-os váltja ki, de mögé kell rakni még valami szabályzási lehetőséget.”
 • 16. www0325 2010. június 24. 09:44
  „Lehet osztani az észt, de van egy olyan érzésem, hogy pár év múlva derül ki, miért kellett ez. Szerintem megint jól átverték a fejünket, csak még nem tudjuk mivel!”
 • 15. hard 2010. június 24. 09:33
  „VFR800:

  akkor nézzünk utána! Paksról kb 9Ft 1kWh, míg a csudi jó szélerőművekből 24Ft 1kWh. A szélerőművekből van az egyik legdrágább energiánk. És Paks messze a legolcsóbb. És míg egy atomerőművet 15-20 vagy még több év megtérüléssel terveznek, addig a szélerőműveknél 4-6 év a megtérülés, holott azok is lazán elmennek 20-30 évet.”
 • 14. VFR800 2010. június 24. 09:28
  „A szél a nap és a víz országa vagyunk ellentétben a környező szomszédos országokkal. Ennek ellenére még mindig vannak akik az atomot favorizálják?!?! Szánalmas....Kicsit utána kellene olvani. Mibe kerül és milyen megtérüléssel, fenntartési költséggel üzemel egy szél / vízi erőmű és mivel egy atom.. A rizikórol, meg környezetről már nem is beszélve...Nem kell messze menni. Nézzünk át Ausztriába. Még állami támogatás is van, ha én privát emberke alternatív áram / melegvízforrást telepítenék a házamba-ra.”
 • 13. Agent 2010. június 24. 07:23
  „"Amennyiért megépülték ezt az erőművet, annyiért vehettek volna inkább egy atomreaktort"

  sírva röhögés kategória:)”
 • 12. spitzenreiter 2010. június 24. 00:02
  „Amennyiért megépülték ezt az erőművet, annyiért vehettek volna inkább egy atomreaktort mert pakson még elfér, és nem a gázt égetnénk, úgy sincs sok.”
 • 11. Primax 2010. június 23. 21:56
  „5. hozzászólás b.zoli !
  Miért ? Halljuk...
  6. hozzászólás sicc !
  Bős - Nagymaros...
  Idióta politikusok saját karrierjük építése miatt megtorpedózták.”
 • 10. Agent 2010. június 23. 21:40
  „Egy ilyen erőmű éppen hogy feltétele az áramhálózat rugalmasságának, amely nélkül viszont nem lehet újabb szélerőmű telepeket a hálózatra tenni, mivel a szél ugye nem mindig fúj.”
 • 9. polgar79 2010. június 23. 21:30
  „Lesz vagy pár agytröszt az erőműben akinek van 28 diplomája és ezt nem sértésnek szánom.Ezt az Eon mondta még a beruházás elején.Szóval nagy mértékben nem fog csökkenni a munkanélküliség emiatt.Engem az érdekelne miért nem szélerőművekbe ruháznak be.Ez 425 megawattos nem tudom mennyi szélerőmű kellene de környékünkön elég szépen szaporodnak a szélgenerátorok valószínűleg megéri a telepítés.Gondolom az ingyen energia nem éri meg az Eon-nak.Vízerőművet is építhettek volna mert valamikor volt tervezve erre a környékre csak többet kellett volna építeni több helyre, duzzasztás,stb.Drága gázzal lehet még drágább áramot termelni.Valami trükk van benne gondolom.vagy én vagyok értetlen.”
 • 8. jirzi 2010. június 23. 21:26
  „Az Atomnak egy baja van .Nem szelektál...”
 • 7. tber 2010. június 23. 21:18
  „De sok energetikai szakember gyűlt össze. Azért mindenkinek igaza van és senkinek sem. Az épííttető cég igen komoly profitot ment ki az országból úgy, hogy egyre rosszabb a szolgáltatási színvonala, csak azért lehet még Mo.-n mert az energiahivatalt támogatja nem hivatalos formában. A munkahelyeknek egyébként tényleg örülni kell. Az energiafüggésünket nem tudom miben segítené egy külföldi magántulajdonban lévő erőmű? Hacsak nem a tulajdonos megtérülési kényszere miatt nem. Az atomerőmű elismerten a legkörnyezetkímélőbb erőművek közé tartozik, de komoly a kockázati tényezője. A vízerőmű is lehet egyben környezetkímélő és környezetromboló is egyben. Egyébként lett volna lehetőségünk vizi erőműre de hát az MI nem akartuk.Túl bonyolult a kérdés ahhoz, hogy két-három mondatban el lehessen intézni.”
 • 6. sicc 2010. június 23. 20:59
  „Ott a Duna ,vizi erőmű lenne a legkörnyezetkímélőbb.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankadó miatt összeomolhatnak a lízingcégek

A lízingcégek az előzetes egyeztetések szerint mintegy 7,5 milliárd forintos bankadóra számíthatnak. Tovább olvasom