Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Győrben pörögnek a legjobban az ingatlanok

A megyék közül egyedüliként Győr-Moson-Sopron megyében 2 százalék feletti a forgási sebesség mértéke.

Továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében a legdinamikusabb a lakóingatlan-piac az ország 19 megyéje közül, vagyis itt a legmagasabb az eladott lakóingatlanok lakásállományhoz viszonyított aránya – derül ki az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből. A fővárosban a VII. kerület került a rangsor élére, a 2011-ben még listavezető XIII. kerület a negyedik helyre esett vissza.

A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében, míg Budapesten a VII. kerületben a legélénkebb a lakóingatlan-piac, itt cserél gazdát a legtöbb ingatlan a helyi lakásállomány nagyságához viszonyítva – derül ki az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megvásárolt adatbázison alapul. „A nyugat-dunántúli megye 2011-hez hasonlóan a tavalyi adatok alapján is toronymagasan vezeti a megyék listáját az úgynevezett forgási sebesség alapján. Ez az a viszonyszám, amely az eladott lakások és a lakásállomány nagyságát összevetve bemutatja, mennyire intenzív a lakóingatlan-forgalom a helyi adottságokhoz mérten" – magyarázza Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Kistérségek helyett járások

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai kizárólag megvalósult piaci lakóingatlan-tranzakciókon alapulnak, a forrásuk a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megvásárolt, s a jogszabályi előírásoknak megfelelően szűrt adatbázis. A forgási sebesség elemzésének területi alapját az országban 2013. január 1-jével felállított 198 járás – beleértve a 23 fővárosi kerületet – adatai képezték.
A megyék közül egyedüliként Győr-Moson-Sopron megyében 2 százalék feletti a forgási sebesség mértéke. A lakóingatlan-piac 2011-hez hasonlóan Nógrád megyében a legkevésbé dinamikus, a forgási sebesség csupán 0,5 százalék körüli. A legnagyobb változást 2011-hez képest Veszprém megyében látjuk, ahol 1,3 százalékról 1 százalékra mérséklődött a mutató. A megyei adatokat vizsgálva tisztán kirajzolódik a nyugat-keleti forgalmi aktivitási lejtő. A 11, egy százalék alatti forgási sebességű megye között 7 kelet-magyarországi megye található.

Ez a földrajzi különbség a járási adatokban is tükröződik. A 19 relatív legkisebb forgalmú (0,3 százalék alatti) járásból 9 Borsod-Abaúj-Zemplén, 3 pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a 21 legélénkebb forgalmúból (1,8 százalék felett) pedig – a 14 fővárosi kerület mellett – három Győr-Moson-Sopron megyében található.A megyeszékhelyeket magukba foglaló járások általában továbbra is szépen elkülönülnek környezetüktől, átlagnál élénkebb forgalmukkal. „Az egyes megyeszékhelyek piaci aktivitására a település regionális szerepköre, egyetemi város volta, a munkahelyteremtés, esetleg országos jelentőségű üdülőkörzet közelsége, illetve általában a régió prosperitása vannak elsődlegesen hatással, melyek összességében vonzó célponttá teszik az adott várost a befektetési célú lakásvásárlások számára" – emelte ki Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A fővárosban a VII. kerületben a legmagasabb a forgási sebesség mértéke. Erzsébetvárosban 3,6 százalékos a mutatószám, ez jelentősen meghaladja a 2011-es 2,5 százalék alatti értéket, ami a tavalyi ranglistán csak a tizedik helyhez volt elegendő. Erzsébetvárostól hajszállal lemaradva a VI. kerület áll a második helyen, a dobogó harmadik fokára pedig a IX. kerület fért fel. A 2011-es listavezető XIII. kerület a negyedik helyet foglalja el, viszont a 3,25 százalék körüli forgási sebessége alig változott egy év alatt. A legkevésbé forgalmas piaccal a XXIII. kerület rendelkezik, 0,5 százalékos mutatóval. A fővárosi kerületek forgási sebességét bemutató térképről leegyszerűsítve a csekély forgalmú Pest peremi részek és a még válságban is aktívabb lakáspiacú belvárosi kerületek kettősségét lehet leolvasni.

Olvasóink írták

 • 6. oxana 2013. szeptember 17. 17:11
  „5. miracle

  Nagyon igazad van.”
 • 5. miracle 2013. szeptember 16. 20:02
  „Túrabakancs
  "Külföldön nem egy országban alig van
  olyan lakos, akiknek saját lakása lenne, ott ez nem "divat""
  Stimmel, de elég ostobák. Nem tudják, mi a különbség a lakás meg az otthon között. Egy lakás - pláne egy családi ház - nem csak egy használati tárgy.”
 • 4. 00044 2013. szeptember 16. 15:10
  „Tényleg, miért tűnnek el cikkek, ha valaki értelmeset (kormányt bírálót) ír? Hová tűnt a kkv-k számára szánt hitelprogramról szóló cikk? Mi van, be vagyunk tojva?”
 • 3. Csetneky 2013. szeptember 14. 23:44
  „Pörögnek? Na ja, a kacsalábon forgó ház is pörög. :)”
 • 2. oxana 2013. szeptember 13. 19:11
  „1. Túrabakancs

  "Alig van olyan lakos, akinek saját lakása lenne". Honnan veszed ezt? Aki megteheti, azonnal kiköltözik a bérlakásból. Alaptöke mellett legtöbben házat vesznek hitelre. Aki okos, annyit törleszt csak havonta, amennyi a bérlakás díja volt. Kb. 20 év múlva övé lesz a ház.”
 • 1. Túrabakancs 2013. szeptember 13. 17:09
  „Én örülök annak ha nem pörög az ingatlan biznisz, hiszen ha ez nem így volna,
  akkor az azt jelentené, hogy a lakosság megint kezd eladósodni. Ugyanis elkép-
  zelhetetlen, hogy az emberek nagy része készpénzért vásároljon milliókért lakást/házat.
  Visszaállt a régi "rend. Most az vásárol lakást aki megteheti, nem csak azok, akik hitelből
  nyújtózkodtak addig, ameddig nem szabadott volna. Külföldön nem egy országban alig van
  olyan lakos, akiknek saját lakása lenne, ott ez nem "divat", pedig sokan megtehetnék.
  Még akkor is, ha sokkal drágábbak az ingatlan árak. A fizetések is sokkal magasabbak ugyebár...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint árfolyama vegyesen mozgott estére

Hétfőn 19 óra körül 298,85 forinton állt az euró a három órával korábbi 298,70 forint után. Tovább olvasom