Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Forgalom után kell fizetni az italkereskedőknek

A döntéssel a kormány a családi vállalkozásokat kímélné meg az aránytalanul rájuk rótt jövedéki biztosítéktól.

Az árbevételhez igazodva, sávosan növekszik az italforgalmazással foglalkozó nagykereskedők által fizetendő jövedéki biztosíték mértéke a Nemzetgazdasági Minisztérium módosítása szerint.

A javaslattal a kormány elismeri azokat a jellemzően családi vállalkozásokat, amelyek meghatározó szerepet játszanak a kisebb borászatok bortételeinek, kisebb szeszfőzdék pálinkájának kereskedelmi forgalmazásában - írja az NGM. Tevékenységüknek köszönhetően ugyanis számos olyan hungarikum kerül a polcokra, amelyeket csak kis tételben forgalmaznak, és a nagyobb kereskedők termékpalettáján meg sem tudnának jelenni - jelezte a tárca a közleményben.

Az intézkedés eléri az eredetileg kívánt politikai célt is, ugyanis az új rendszer továbbra is szigorúbb előírást tartalmaz a nagyobb forgalmat bonyolító kereskedők esetében. Egyértelműen ott nagyobb a kockázat, ahol a nagyobb árutömeg mozog.

A jövedéki biztosítékok megemeléséről az őszi adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslat benyújtása előtt döntött a kormány. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás 2015. január 1-jétől valamennyi nagykereskedőnél 22 millió forintról 150 millió forintra emelte volna az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék jövedéki biztosítékának összegét.

A Törvényalkotási Bizottság a november 18-i zárószavazást megelőzően ugyan már benyújtott egy mostanihoz hasonló, forgalomfüggő biztosítékrendszert bevezető módosítást, azonban a képviselők nem szavazták meg a javaslatot. Az akkori módosítás ugyanis a sávozás mellett egyúttal előírta azt is, hogy ne forgalmazónként, hanem telephelyenként kelljen jövedéki biztosítékot nyújtani. Az akkori javaslat elfogadása indokolatlan mértékű tehernövekedést okozott volna a szektorban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell drágábbra cserélni a gázpalackokat

Az EU-irányelvek alkalmazásának ellenére egy nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint nem kell a… Tovább olvasom