Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fizetés: készpénz helyett bankártya

A fiatalok egyre inkább szeretnek kártyával és más innovatív eszközzel fizetni - derül ki a TakarékPont hálózat és a Xallis Consulting piackutató karácsonyi, a legfiatalabb banki ügyfeleket megszólaltató kutatásából.

Öt évvel ezelőtt a bankkártya használat elleni leggyakoribb érv az volt, hogy a plasztik kevésbé biztonságos, mint a készpénz. Ma már viszont a kártyahasználat melletti három legfőbb érv egyike éppen a biztonság.

A megkérdezettek csaknem fele állította a december első hetében készített kutatás során, hogy több pénzt szán a következő hetekben ajándékokra, mint tavaly, 40 százalékuk ugyanannyit, míg mindössze 16 százalékuk jelezte, hogy kevesebbet. Azok közül, akik többet költenek, legtöbben 5-10 ezer forinttal növelik kiadásaikat a tavalyi évhez képest, de sokan legalább kétezer forinttal fizetnek majd ki többet karácsony előtt.

A felmérés szerint a fiatalok bőkezűek az ajándékvásárlást illetően, átlagosan csaknem 23 ezer forintot költenek el. Legtöbben négy emberre szánják ezt az összeget, de sokan adnak legalább 2-3 embernek valamit. Az adatok alapján jól látható, hogy a piac a több, ám kisebb értékű ajándék felé tendál az idei évben - áll a közleményben.

A kutatásból kiderült az is, hogy a válaszadók harmada használ bankkártyát fizetésre, s bár még mindig többen vannak, akik döntően inkább készpénzzel szeretnek fizetni, ez az arány a TakarékPont hálózat tapasztalatai szerint fokozatosan csökken.

A közlemény idézi Brezina Szabolcsot, a TakarékPont hálózatot életre hívó TakarékBank ügyvezető igazgatóját, aki kifejti, miközben a kártyás fizetések száma folyamatosan nő, az egyes tranzakciók során elköltött összegek nagysága némileg csökken. A korábbiakhoz képest ugyanakkor újdonság, hogy a bankkártya használat előnyeiként legtöbben a kényelmet és a biztonságot említették, valamint kiemelték, hogy nem kell maguknál pénzt tartani.

A kutatásban válaszadó fiatalok csaknem 70 százaléka emelte ki a három legfőbb előny egyikeként a készpénz helyettesítését, míg nagyjából 50-50 százalékban jelölték meg a biztonságot és a kényelmet. Ötödük kiemelte, hogy ha kártya van nála, mindig annyit költhet, amennyit szeretne, és legalább ennyi megkérdezett gondolja úgy, hogy a plasztikkártya-használat egyfajta presztízst, eleganciát ad a vásárlásnak.

A TakarékPont hálózat 2008 májusában 14 taggal indult, ma már 23 hitelintézet 343 fiókja tagja a rendszernek.

Olvasóink írták

 • 3. antilibsi 2010. december 18. 20:58
  „gondolat1234 2010.12.18. 19:50
  Szerintem nem a fejlődéssel, meg a technikával van itt gond! Én is azok közé tartozom, akik szívesebben fizetnek (fizetnének) bankkártyával. A magyarországi bankok hozzáállásával és pénzéhségével van probléma. Az emberről az utolsó bőrt is lehúzzák mindenféle mondvacsinált ürüggyel. A fejlődés meg a technika nem ez.”
 • 2. gondolat1234 2010. december 18. 19:50
  „Bankkártyával való fizetés: Lassú, körülményes. Nem veszi be a gép a kártyát, a PIN kódot, hülyeségeket ír a gép (nincs elég pénz) megszakad a kapcsolat a központtal ésatöbbi... húzogassuk csak újra, míg 15-en várnak még a Tesco pénztárban.
  Bankkártyával pénzfelvétel: OTP-nál főleg fizetés idején 10-ből 8 automata nem működik, kifogyott a pénz, vagy épp olyan címlet nincs, ami kéne. Kerüljem körbe a várost pénzt és időt vesztegetve, hogy ki tudjam venni a fizetésem végre valahol. Nem beszélve egyéb bosszúságokról: pl a pénzt nem adja az automata, de levonja az egyenlegemről, ilyenkor megintcsak pénzt és időt vesztegetve telefonálgassak a központba...
  Ezenfelül: bankkártya éves díj, havi számlavezetési díj, pénzfelvételi díj, egyenleglekérdezés díja, eseti átutalás díja és a várakozási idő az OTP-ben.
  Ja és még valami: az OTP által kezelt pénzemen a kamat meg egyenlő a nullával...
  Ez a fejlődés meg a technika.”
 • 1. varpeter 2010. december 16. 17:36
  „Igen, igen, jól látja a Kedves Olvasó: BANKÁRTYA :-) Főcímben! :-)
  Ez valószínűleg olyan KÁRTYA, amit a BAN bocsát ki... esetleg olyan ÁRTYA, amit viszont a BANK bocsát ki :-)
  Vagy az is lehet, hogy nyelvhelyességi problémákkal küzdenek egyesek a Kisalföldnél? :-)

  Abszurdisztán - 2010.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátrányban a nők: kevesebb fizetésért ugyanazt

A női munkavállalók az idén átlagosan a férfiak alapfizetésének 93 százalékával kellett beérniük,… Tovább olvasom