Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Fitch: világgazdasági szintű fellendülés kezdődött

Megkezdődött a világgazdaság kilábalása a recesszióból, és a piacokon feltűnt nyári, kezdeti "zöld hajtások" után most már egyértelmű jelzőszámok mutatják a gazdasági aktivitás élénkülését - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
A 14 oldalas elemzésben a legnagyobb európai hitelminősítő azt jósolja, hogy a világgazdasági össztermék (GDP) - piaci árfolyamon számolva - az idén egész évben 2,8 százalékkal csökken, jövőre azonban már 2,0 százalékkal, 2011-ben 2,7 százalékkal növekszik.

A világátlaghoz mérve ugyanakkor az euróövezet gyengébben teljesít: a Fitch új prognózisa szerint a valutaunós gazdaság összkibocsátása 2009-ben 4,1 százalékkal esik vissza, és jövőre is csak fél százalékkal, 2011-ben pedig 2,0 százalékkal emelkedik.

A legnagyobb fejlett ipari gazdaságokra - köztük az Egyesült Államokra, Japánra, Németországra és Nagy-Britanniára - szóló, külön kiszámolt GDP-előrejelzését a hitelminősítő mindazonáltal jelentősen javította, a vártnál jobb második negyedévi teljesítményadatok alapján. A Fitch ebben az országcsoportban most 3,7 százalékos átlagos visszaesést vár az idei év egészében az előző prognózisban szereplő, 4,2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsítő jóslat helyett. Jövőre 1,2 százalékos átlagos növekedést vár ezekben a gazdaságokban a cég, amely a nyár eleji negyedéves előrejelzésben még csak 0,7 százalékos fellendülést jósolt 2010-re a legfejlettebb gazdaságokban.

A Fitch az elemzésben hangsúlyozza, hogy a jelenlegi élénkülést - jóllehet az nagyon alacsony bázisról indult, és a korábbi időszakokban megszokotthoz mérve gyenge - nem tartja "múló jelenségnek". A hitelminősítő azzal számol, hogy a globális GDP-növekedés 2010 egészében pozitív tartományban marad, bár üteme az év közepén valamelyest lanyhulhat a raktárkészlet-ciklusból és a világkereskedelem normalizálódásából eredő hajtóerő gyengülésével.

Az elemzés szerint ugyanakkor a 2011-es kilátások bizonytalanabbak, mert akkor a Fitch elemzői már a monetáris és költségvetési élénkítő politika szigorodását várják. A hitelminősítő szerint ez felveti azt a kérdést, hogy a magánszektor át tudja-e majd venni a növekedés fő hajtóerejének szerepét.

Mindazonáltal - a Fitch Ratings csütörtöki előrejelzéséhez hasonlóan - más nagy londoni házak is már egyértelmű ténynek tartják, hogy megindult a világgazdasági kilábalás.

A JP Morgan bankcsoport múlt héten kiadott új, negyedik negyedévi átfogó prognózisában az állt, hogy a világgazdaság teljesítménye az előző csúcs és a mélypont között - 2008 második negyedévétől 2009 első negyedéig - 3,6 százalékkal zsugorodott, azonban már az idei második negyedévben, éves szinte átszámolva 1,2 százalékos volt a globális növekedés, és ez a második félévben - szintén éves szintre vetítve - átlagosan valószínűleg 3,7 százalékos ütemre gyorsul tovább.
A JP Morgan elemzői 2010 egészére 3,5-4 százalékos világgazdasági reálnövekedéssel számolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrák államháztartási hiány magasabb lesz, mint várták

Az eddig vártnál nagyobb lesz az idei osztrák államháztartási hiány - közölte internetes oldalán a Der Standard című osztrák lap csütörtökön, a pénzügyminisztert idézve. Tovább olvasom