Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Tej Terméktanács

A szlovákiából származó tej fogyasztói ára csupán literenként 145 forint, amely a Tej Terméktanács szerint irreálisan alacsony, és költségvetési csalásra utal.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) adó- és költségvetési csalás feltételezett elkövetésének gyanújával, a One Euro Market Kft.-nél tapasztalt kereskedelmi gyakorlat miatt.

Erről Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója tájékoztatta szerdán az MTI-t. Elmondta: a szóban forgó termék, a One Euro Market Kft. budapesti és vidéki boltjaiban kapható és a cég akciós újságjának címlapján is szereplő Szlovákiából származó 1,5 százalékos zsírtartalmú ultrapasztőrözött (UHT) tej. A tej fogyasztói ára csupán literenként 145 forint.

Ez utóbbi tény pedig felveti annak lehetőségét, hogy az előállítás vagy a kereskedelmi forgalmazás során valamely gazdasági szereplő nem fizette meg az általános forgalmi adót (áfa). A nyers tej ára ugyanis Magyarországon és Szlovákiában is gyakorlatilag azonos, 102-103 forint literenként. Így a One Euro Market Kft. üzleteiben literenként 145 forintért kapható UHT-tej fogyasztói ára irreálisan alacsony. A tej átadási ára ugyanis magasabb a fogyasztói árnál a Tej Terméktanács számításai szerint.

Az elmúlt évben a magyar kiskereskedelmi forgalomban piacra került - tisztességesen, szakmailag helyesen, az adót megfizetve, élelmiszerbiztonságilag szabályosan készült - 1,5 százalékos zsírtartalmú (import vagy hazai) UHT-tejek fogyasztói ára jellemzően literenként 165-169 forint fölött kezdődött. Ez vonatkozik ugyanezen gyártó - máshol kapható - ugyanilyen márkájú tejtermékére is.

Az alapanyag (nyerstej) ár különbsége sem indokolja ezt a fogyasztói árat, mivel az EU Bizottság által közzétett hivatalos nyerstejárak sem különböznek Magyarországon és Szlovákiában. A tejek pedig gyakorlatilag teljesen azonos feldolgozói technológiával készülnek. A terméktanács, illetve tagvállalatainak saját felmérései alapján Szlovákiában ugyanezen tej, illetve más 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejek fogyasztói ára is jóval magasabb, mint a terméktanács bejelentésének tárgyát képező terméké - mondta az ügyvezető igazgató.

Harcz Zoltán hozzátette: a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács azért tette a bejelentését az ügyben, mivel elkötelezett a magyar tejágazat fejlődése, a magyar tejpiaci szereplők eredményes működése, a tejtermelésből és tejfeldolgozásból élő valamennyi gazdálkodó, munkavállaló és a fogyasztók érdekeinek védelme iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél millió turistát fogadott Budapest

A budapesti kereskedelmi szálláshelyeken 1 millió 550 ezer vendég szállt meg az idei év első hat hónapjában, a tavalyinál 4,5 százalékkal több. Tovább olvasom