Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Elfogadták a bioüzemanyagokról szóló törvény

Az üzemanyag-forgalmazóknak december 5-től kötelező 6 százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteniük, ellenkező esetben januártól már büntetést kell fizetniük.

Az Országgyűlés 284 igen, 15 nem és 42 tartózkodás mellett fogadta el kedden a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett törvényjavaslatot.

A törvény megalkotása európai uniós követelmény: 2020-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásból előállított energia-részaránynak el kell érnie a közlekedésben felhasznált teljes energiafogyasztás 10 százalékát, ezért 2020. december 31-ig minden üzemanyag-forgalmazó köteles 6 százalékkal csökkenteni az általa forgalomba hozott üzemanyagból és más közlekedési célú energiatermékből származó szén-dioxid kibocsátást.

Az üzemanyag-forgalmazók dönthetnek úgy, hogy együttesen tesznek eleget ennek a követelménynek. A teljesítésről minden év március 31-ig adatot kell szolgáltatni a vámhatóságnak. Nem teljesítés esetén 2011. január elsejétől büntetést kell fizetni: az adott hónapban hiányzó bioüzemanyag energia mennyisége alapján megajoulonként 35 forintot.

Olvasóink írták

 • 6. Goldman 2010. november 03. 08:32
  „Én meg azt nem értem, hogy ha ott ülnek a parlamentben akkor normálisan szavazzanak. Mi az, hogy tartózkodni?”
 • 5. oPTiKa 2010. november 03. 08:14
  „Az egésznek az a lényege, hogy legyen munkája a sok léhütö EU-s szagértönek.
  Értelme az nem sok van... Max. a sok bioethanol-gyártás miatt feljebb mennek az élelmiszerárak, illetve több éhezö lesz Afrikában.”
 • 4. Mankapunka 2010. november 02. 22:41
  „Olyan mint az elektromos hajtás bevezetése,csak azt felejtik el,hogy az áramot az atomerőműben állítják elő,így ugyanoéyam káros mind 2 energiaforrás a Földre.

  Hajtják a semmit.”
 • 3. Imcsi 2010. november 02. 21:45
  „Már négy éve nem csinálom. Nálunk versenyekkel ösztönözték a plusz-értékesítést!
  Jó, én is hallottam már akkor is, hogy más cégeknél havi értékesítési limitek voltak. Ott cserélődtek is az emberek rendesen!”
 • 2. nagyfulesbagoly 2010. november 02. 20:00
  „1-es
  az jó régen lehetett
  most EU előírás van a 6%-ra
  ha nem teljesíted jön a bünti
  azért van ez a rendelet ,hogy ne az államnak kelljen ezt kifizetni”
 • 1. Imcsi 2010. november 02. 19:34
  „Na, ezen jót mulattam magamban (valamikor területi képviselő voltam, nálunk soha nem hangzott el olyan, hogy ennyit és ennyit el kell adni!).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező biztosítás - elektronizál az Allianz

Aki elektronikusan köt kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, majd a kapcsolattartástól a… Tovább olvasom