Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Egyre kevesebb magyar hiteles fizet időben

Felvett hiteleinek már csak kétharmadát fizeti időben a lakosság a Világgazdaság szerint. A lap pénteki száma a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai alapján ismerteti: a bankok által kihelyezett pénz csaknem negyedét nem törlesztik szerződésszerűen az adósok, ez közel 2200 milliárd forint csúszásban lévő állományt jelent.
Míg 2011 márciusában a nyilvántartott állomány 11,30 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, az idén márciusra már 12,42 százalékra nőtt ez az arány, a szerződésszerűen teljesítő hitelek részesedése pedig 75,6 százalékra csökkent.

A lakossági ügyfeleknél még az átlagnál is rosszabb a helyzet: az első negyedévben már csak a kihelyezett kölcsönök nem egészen 65 százalékát teljesítették szerződésszerűen, míg egy évvel korábban még mintegy 73 százalékát. Hasonló a helyzet a lakossági jelzáloghiteleknél is: 65 százalék körüli a jól teljesítő, 20 százalék feletti a 90 napon belül csúszásban lévő, és 15 százalékos a 90 napon túli késedelmű tételek aránya.

A vállalati hiteleknél az egyetlen örvendetes fejlemény, hogy tavaly márciushoz képest a 90 napon belüli késedelemben lévő hitelek aránya 11,1-ről 10,05 százalékra mérséklődött. Aggasztó viszont, hogy a céges hitelek 16,15 százalékát már 90 napon túli késésben lévőként tartják nyilván, holott ebbe a csoportba egy éve a kölcsönök alig 11 százaléka tartozott - írja a lap.

Olvasóink írták

  • 1. Ambar 2012. július 13. 08:23
    „Mert ugye egyre jobban élünk ?! A sikert sikerre halmozó kormányunk sikeresen tesz tönkre mindent és mindenkit.Büntetőjogi felelősséggel tartoznak mindezért!Személyes felelősség terheli őket a hatalommal való visszaélés és hűtlen kezelés területén!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengülés: 290 közelében az euró

A forint a hét eleje óta a 287-289 forintos euró jegyzési sávban ingadozott. Tovább olvasom