Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Egyeztetés az Új Széchenyi Tervről

A kormány az Új Széchenyi Tervet 2011 januárjában tervezi elindítani.

Elsődleges célja a kis- és középvállalkozások forráshoz juttatása és egymillió új munkahely megteremtése.

A napokban zajlott le a program gazdasági konzultációja Budapesten, amelyen a megyei iparkamara koordinátora is részt vett.

Egymillió új munkahely, a gazdaság és a vállalkozások fejlesztése hét kitörési pont mentén – ezek a legfőbb céljai az Új Széchenyi Tervnek. Keretösszege 1500 milliárd forint a négyéves kormányzati ciklus alatt, ebből 1000 milliárd vissza nem térítendő támogatás a kis- és középvállalkozások megerősítésére, 500 milliárd új, adózó munkahelyek létesítésére. A cél, hogy tíz év alatt egymillió új adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon.

Az Új Széchenyi Terv hét kiemelt programot tartalmaz: Gyógyító Magyarország – egészségipar; Megújuló Magyarország – zöld-gazdaságfejlesztés; Otthonteremtés – lakásprogram; Vállalkozásfejlesztés – üzletikörnyezet-fejlesztés; Tudomány – innováció – növekedés; Foglalkoztatás; Közlekedés – tranzitgazdaság.

A megyei kereskedelmi és iparkamara koordinátora, Pongrácz Balázs részt vett a budapesti egyeztetésen, ahol főként a pályázati rendszer új stratégiáját ismertették. Az eddigi témaköröket a hét fő prioritás alá rendelik. Például ami eddig ˝képzés, oktatás˝ címszó alatt együtt szerepelt, az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai között az egyes kiemelt programok alatt, külön lesz megtalálható. A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei hangsúlyozták: a bürokratikus terhek csökkentésével a pályázati rendszert szolgáltató jellegűvé alakítják. A kormány 20 százalékkal csökkenti a végrehajtásban közreműködő szervezetek számát és tíz alá csökkenti a beadandó mellékleteket. 2011 végére elérhetővé válik a papírmentes pályázati adatlap, és 15 nappal csökkentik a számlaalapú kifizetések átfutási idejét.

– A kereskedelmi és iparkamara, így Győr-Moson-Sopron vállalkozói, cégei számára is rendkívül fontos, hogy a kormány közvetlenül a gazdasági szereplőknek juttat támogatást, ami adók és járulékok formájában is megtérülő beruházást jelent. Újabb előny, hogy a támogatási rendszerben végre kiemelt helyet kaphatnak a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások – értékelte a programot Pongrácz Balázs.

Ismét kulcsszerepet kap az idegenforgalom

A Kisalföld információi szerint az egymillió adózó új munkahely nagy része, mintegy 40 százaléka a turizmusban és kapcsolódó ágazataiban létesülhet, míg 600 ezer állás a gazdaság egyéb szektoraiban jöhet létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beolvad és nevet vált a Borsodi Sörgyár Zrt.

Október végével egyesül tulajdonosával, és nevet vált a bőcsi székhelyű Borsodi Sörgyár (BS) Zrt. -… Tovább olvasom