Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Eddig hatvanezren jelentkeztek át az új adónemekbe

A kisadózó vállalkozások tételes adóját mintegy 51 ezren, a kisvállalati adót pedig 10 ezren választották eddig.
A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) mintegy 51 ezren, a kisvállalati adót (kiva) pedig csaknem 10 ezren választották az eddig feldolgozott adatok szerint - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A kisadózók tételes adója komoly segítség lesz a hazai mikrovállalkozásoknak, de lényeges könnyebbséget nyújt az egészen kicsi, önfoglalkoztató vállalkozások számára is - fogalmaz közleményében a szaktárca.

Az NGM szerint a kisvállalati adó teljesen új szemléletet honosít meg a hazai adózásban. Az új adónem nyújtotta előnyök kiszámíthatósága érdekében a tárca tavaly adókalkulátort tett közzé, amelyet a bejelentkezésre nyitva álló határidőig mintegy 25 ezren használtak, és pozitív eredmény, hogy az érdeklődők nagy része a váltás mellett döntött.

A kisvállalati adó a tárca becslései szerint több százezer vállalkozásnak nyújt kedvezőbb adózási feltételeket. Ezen belül a legnagyobb nyertesek az 5-25 fős vállalkozások, ezek száma 40-50 ezer. A csoport foglalkoztatásban betöltött súlya számottevő, így az átlépők létszámát figyelembe véve az új adónem számos munkavállaló foglalkoztatását segítheti elő - közölte az NGM.

A kiva a tőke- és a munkajövedelmek egységes adóztatásának megteremtésével jelentős elmozdulást jelent egy foglalkoztatás-barát adórendszer irányába, valamint a korábbiaknál jobban célzott, egyszerűbb keretrendszert alakít ki a dinamikus növekedésre képes kisvállalatok versenyképességének javítása érdekében - hangsúlyozza közleményében a tárca.

A kata az év bármely hónapjában választható, így az NGM szerint a mikrovállalkozások közül várhatóan év közben is sokan döntenek majd az átjelentkezésről. A kivával kapcsolatban pedig a tárca bízik abban, hogy miután az alkalmazás során a könyvelői szakma is jobban megismeri ezt az adózási szemléletet, a későbbiekben lényegesen bővül majd az új adónemet választók száma.

A kata havi összege - 6 millió forint bevételig - független a bevétel nagyságától, a bejelentett főállású kisadózó után 50 ezer forint, főállásúnak nem minősülő kisadózó után pedig havi 25 ezer forint. Az új adónem kiváltja a kisadózó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és a szociális hozzájárulási adóját, a szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor a kisadózó esetleges munkavállalója után fizetendő terheket nem.

A kivát azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot. Az adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, amelynek teljesítésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Olvasóink írták

  • 1. vikri 2013. január 17. 18:26
    „Micsoda sikersztori. Nagy bukta ez (is).
    Megint "megmentettek" bennünket, mint a nyugdíjunkat...
    Egyébként minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve... Ívelünk felfelé... Szép eredmények!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spóroljon bankján! - Nézze meg táblázatunkat!

Más bankot jó választani minimálbérrel és átlagos jövedelemmel. Akár 25 ezer forintot is megtakaríthat. Tovább olvasom