Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Decemberben sem javult a bevétel a dohánytermékekből

Tavaly 425 milliárd forint volt a dohánytermékek eladásából származó közvetlen állami bevétel, míg 2012-ben 466 milliárd forint.
Az év utolsó hónapjában sem ugrott meg a forgalom a dohánytermékekből, a jövedéki adóbevétel 2013-ban az előző évi 90,4 százaléka, míg az áfabevétel 95,9 százaléka volt - írja a Napi Gazdaság.

A lap pénteki cikke szerint tavaly decemberben 18,9 milliárd forint jövedéki adó folyt be ezen a címen, e mellé 5,2 milliárd forint áfabevétel társult. Ezzel éves szinten 311,6 milliárd forint származott jövedéki adóból, míg az áfabevétel 113,4 milliárd forint volt.

A lap szerint az elmaradásnak több oka is lehet. Csökkenthette a tavalyi bevételt, hogy 2012 decemberében a gyártók jelentős zárjegykészletet halmoztak fel, s ezt 2013-ban használták fel. Másrészt a korábbi elárusítóhelyek bezárása után sokkal kevesebb trafikban lehet vásárolni, így a polcokon álló dohánytermékek zárjegye is kevesebb. A feketekereskedelem mértékére mindezek tükrében nem lehet pontos becslést adni.

A lap szerint annyit lehet tudni, hogy a külföldről behozott dohány részaránya biztosan nőtt, s már 10 százalékot tesz ki. A jövedéki adóbevétel csökkenésében szerepet játszhat, hogy jelentősen megnőtt a vágott dohány forgalma; mivel ennek a terméknek alacsonyabb a jövedékiadó-tartalma, kisebb az adóbevétel is. A fogyasztás elméletileg csökkenhetett, de ezt semmilyen statisztika nem támasztja alá - írja az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint: 305 felett az euró

Ezen a szinten tíz hónappal ezelőtt, március végén jegyezték legutóbb az eurót. Tovább olvasom