Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

De nehéz! - Iskolakezdési támogatás: ön kap a cégétől a gyerek után?

A munkáltatótól kapott iskolakezdési, kedvezményes adózású támogatás maximuma idén 27.900 forint.
Idén is érdemes igénybe venni az iskolakezdési támogatást

Az iskolakezdés gyermekenként akár 50 ezer forintot is meghaladó terhét az idén is csökkenteni lehet a munkáltatótól kapott iskolakezdési támogatással. A kedvezményes adózású támogatás maximuma idén 27.900 forint - olvasható az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató blogján. Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója blogbejegyzésében ismerteti: a mostani tanévkezdéskor a juttatás még a régi szabályok szerint természetben is adható, vagy a munkavállaló számla ellenében is el tud számolni munkáltatójával. Ezek a juttatási formák azonban jövőre megszűnnek, a munkaadó 2013. január 1-jétől már csak utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával (e-utalvány) nyújthatja a támogatást. Erre érdemes figyelni és felkészülni, hiszen az utalványokat jövőre időben be kell majd szerezni - figyelmeztet Kalocsai Zsolt.

A változás hátrányosan érintheti azokat a szülőket, akik a tankönyveket jövőre az iskolától szerzik be, amennyiben azok nem tudják majd az utalványokat elfogadni. Érdemes tehát az iskoláknak is felkészülniük az új szabályozásra. Mellettük a kisebb vállalkozásokat érintheti még kedvezőtlenül a jövő évi változás, amelyek eddig jellemzően a munkavállaló által benyújtott számlák alapján adták a támogatást. Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban, vagyis a 2012. szeptember 3-án kezdődő oktatás esetében 2012. július 4. és november 2. között. Január 1-jétől kedvező változás, hogy a támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz. Iskolakezdési támogatásban azok a munkavállalók részesülhetnek, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van.Fontos, hogy a szülő vagy a gyám jogosult legyen a családi pótlékra, enélkül ugyanis nem adható támogatás. Ugyanazon gyermek után mindkét szülő részesülhet a támogatásban, így annak összege akár a duplájára is nőhet. Támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Az EGT-tagállamban lévő oktatási intézmény látogatása nem zárja ki a juttatás lehetőségét. Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett évente a minimálbér 30 százaléka, azaz 27.900 forint támogatás juttatható minden egyes gyermek után. Ez magasabb a tavalyi 23.400 forintnál, ami a minimálbér emelkedésével függ össze. Mivel az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon gyermek után is igénybe veheti, gyermekenként a támogatás összege elérheti az 55.800 forintot a tavalyi 46.800 forinttal szemben.

Az adóterhet a munkáltató/kifizető viseli, ennek mértéke 16 százalék 1,19-cel szorozva, valamint 10 százalékos egészségügyi hozzájárulással is számolni kell, így a juttatás adóterhe a tavalyi 19,04 százalékról 30,94 százalékra nő. A 30,94 százalékos adóterhet a 27.900 forintos összegig a kifizető, tehát a juttató fizeti meg a NAV részére. Amennyiben a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja ezt az összeget, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel, hiszen már 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is terheli a 27.900 forint feletti juttatást.

A juttatás adóterhe a béreket terhelő adókhoz képest kedvező. Iskolalátogatási igazolást a korábbi évekkel szemben nem kell benyújtani, elég, ha a szülő nyilatkozik arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Ha azonban jogosulatlanul tesz ilyen nyilatkozatot, szankcionálható. Szankciót vonhat maga után az is, ha a szülő jogosult ugyan a juttatásra, de a szükséges nyilatkozatot nem adja le. Ebben az esetben a juttatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni az adóhatóság, ami egyrészt lényegesen magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell. Az iskolakezdési támogatást elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására lehet felhasználni. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden, a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható az adószakértő szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy divatos sportcipő is.

Olvasóink írták

 • 13. tricse 2012. augusztus 16. 11:54
  „Nem véletlenül van ennyiféle,többnyire semmirevaló tankönyv! Nehogy generációkon keresztül tovább lehessen vinni! Ez hatalmas üzlet valakiknek!Mindenki tudja,de mindenki tűri!Mint minden mást!”
 • 12. tj580220 2012. augusztus 16. 08:14
  „Esetleg infarktust,azt kapsz.”
 • 11. balintos66 2012. augusztus 16. 08:09
  „A válasz:NEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. Mankapunka 2012. augusztus 15. 16:53
  „kissferencné

  Reméljük,hogy azzal a kiskorú gyermekkel nem te fogsz leülni helyesírást tanulni. Legalább a vesszőt kirakhatnád,ha már a többi úgyis csak egy komment része.
  Én sem írok le mindent helyesen,de ennyi az igény magyarisztánban,akinek még gyereket is kell nevelnie?”
 • 9. hóvirág12 2012. augusztus 15. 16:49
  „A válasz:
  Én bizony NEM kapok........... és szerintem az emberek többsége nem kap. Pláne nem annyit, amennyi a maximális érték!”
 • 8. kissferencné 2012. augusztus 15. 15:50
  „1.meksz, künnyü mindent a fidesz-re fogni, örülj hogy kapsz támogatást valamilyen formában, amugy kiváncsi lennék hogy pár éve kit szidtál és kit fogsz szidni ha esetleg már nem a fidesz lesz, hozzá teszem én egyikkel seeeee szimpatizálok még mielőtt valaki azt hinné, ja és van kiskoru gyermekemisugy hogy énörülök minden támogatásnak mindegy hogy csak adják”
 • 7. gte325 2012. augusztus 15. 13:01
  „megpróbálom még egyszer: a gondos cenzor azt kitiltotta a fórumról, hogy az adható 27.900 Ft csak ezer ft-os címletekben kapható, azaz mennyi is pontosan? megsúgom a gyengébbeknek is: 27.000 Ft, ami a dolgozónak több mint 36.000-be kerül, merthogy a 30,94% adót, plusz "kezelési költséget" is neked kell megfizetni- csak hogy örüljön a kölök.
  "Kedves" cenzor, örülnék, ha közölnéd, mi rosszat mondtam, e-cím a regemben”
 • 6. imre1964 2012. augusztus 15. 12:20
  „Vannak olyanok akik nem dolgoznak mégis ingyen kapnak mindent nemcsak a könyveket.
  De azok akkor nem magyarok.”
 • 5. miracle 2012. augusztus 15. 12:09
  „Mankapunka
  Idén speciel pont, hogy kevesebbet kap, mint tavaly, hiába 3 gyerekes. De 2011-ben is csak az járt jól, aki szépen keres. Aki pl egy milliót az ugye fölöttébb rá is volt szorulva.”
 • 4. bojtár 2012. augusztus 15. 11:53
  „orbán ezt is nemsokára megoldja
  rbán új ötlete: olyan felsőoktatási rendszer, "ahol képes minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a teljeset."
  Az alábbi kérdés és válasz szerepel a Policity.eu oldalon megjelent Orbán-interjúban:
  Miniszterelnök úr nemrég tett nyilatkozatában azt állította, hogy a tandíjnak ellensége, miközben szeptember elsejétől egy olyan új felsőoktatási rendszer veszi kezdetét, amely a drasztikusan lecsökkentett állami helyek mellett ismeri a tandíj fogalmát. Hogy tudja összeegyeztetni a kijelentését és az új NFTV-t?
  Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a teljeset. A mostani állapot még nem ilyen, mert ide csak több lépéssel lehet eljutni. A cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása. Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia. A 2 %-os diákhitel 10-30 éves lejárattal olyan gazdasági lehetőség, amelyet csak kevés társadalmi csoport számára tud biztosítani a magyar állam. Az új rendszer elvi alapja a következő: a mérleg egyik serpenyőjében az van, hogy az egész nemzeti közösség érdeke, hogy tehetséges tagjai tanulhassanak, és tudásuk hasznából később az egész közösség részesedhessen. Ezért van a Diákhitel 1 és 2, és ezért kell az állami ösztöndíjasnak bizonyos időt Magyarországon dolgoznia. A mérleg másik serpenyőjében pedig az a társadalmi tény található, hogy aki képzettebb, jobb álláshoz juthat, kevésbé fenyegeti a munkanélküliség, tágabb tér nyílik előtte a felnőtt életben. Az új rendszer lényege a kölcsönös felelősségvállalás, amely az egyén és a közösség között jön létre.

  "Soha nem volt még erről szó"
  Orbán Viktor nyilatkozatához, amely szerint a kormányfő költségtérítéses felsőoktatást tervez, még az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sem tudott túl sokat hozzáfűzni, ráadásul még a kormánypártokat is meglepte. A modell egyesek szerint bevezethető, mondjuk tíz év múlva.
  ,,Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatás finanszírozásával kapcsolatos előterjesztést 2012 őszén terjeszti a kormány elé" - mindössze ezt válaszolta a minisztérium Oktatási Államtitkársága Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatával kapcsolatban arról, hogy teljesen megszüntethetik az államilag finanszírozott helyeket a felsőoktatásban.
  Orbán Viktornak saját pártját is sikerült meglepnie kijelentésével. ,,Soha nem volt még erről szó" - kommentálta röviden a nyilatkozatot a parlament gazdasági bizottságának egyik kormánypárti tagja, aki szerint ugyanakkor a felsőoktatásra fordított állami források csökkentésének szándéka senkit nem érhetett váratlanul, ez megjelenik az eddigi kormányzati lépésekben is. (Idén 80, jövőre 23-27 milliárd forinttal gazdálkodik kevesebből a szféra, mint előző évben.) ,,Persze egy ilyen rendszert csak akkor lehet bevezetni, ha megfelelő ösztöndíjakat is teszünk mellé, hiszen Klebelsberg Kunó idejében is eljuthattak az egyetemekre a szegény parasztgyerekek" - mondta a képviselő.
  Bár a Fidesz 2008-as népszavazásának egyik kérdése éppen a tandíj eltörléséről szólt (amit aztán az érvényes referendum nyomán el is törölt a parlament), és a párt keményen tandíjellenes retorikát folytatott ellenzékben, és a választási kampányban is, kormányra jutva egyértelművé vált, hogy piacosítani szeretnék a szférát: ennek részeként a 2011-es 53 ezerről idénre 33 ezerre csökkentették a teljes állami támogatásban részesülő helyek számát (később ezt ötezerrel mégis megemelték a részösztöndíjas helyek iránti gyatra érdeklődés miatt), miközben bevezették a Diákhitel 2-t, amit bárki igénybe vehet a költségtérítés finanszírozására. Minderről Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia nyár közepén leköszönt elnöke azt mondta: a számok akkor a felsőoktatás összes szereplőjét sokkolták, és ez mai napig így van.
  ,,A Fidesz mindig is úgy kezelte a diákhitelt, mint egyfajta fordított tandíjat: vagyis a hallgató fizesse a képzési költségeit, de ne akkor, amikor nincs jövedelme, hanem utólag" - hangzott egy a fentiek tükrében meglepő érvelés a párt egyik szakpolitikusától, aki ugyanakkor szintén megerősítette, hogy Orbán Viktor elképzeléseiről még sosem volt szó a párt belső fórumain, és az új felsőoktatási törvényről sem lehet még tudni semmit. ,,Az a baj, hogy a kormányfő is rosszul kommunikál, hogy csak egy-egy részről beszél egyszerre az elképzelésekből. Pedig el kellett volna mondanunk, hogy többek között az egykulcsos adó, és a gyermekek után járó adókedvezmény is része annak a rendszernek, aminek szintén eleme a piacosított felsőoktatás. El kellene magyarázni az embereknek, hogy a plusz jövedelmet például arra fordíthatják, hogy a gyermekeik tanulmányait finanszírozzák belőle" - mondta, hozzátéve, aki a ,,rossz kommunikáció fényében" megérti a ,,miniszterelnöki interjút követő reakciókat".
  Akinek Orbán már beszélt erről
  Van azonban, aki már értesült Orbán szándékairól, igaz, alig több mint két hete. A Magyar Rektori Konferencia elnöke, Mezey Barna árulta el, hogy a kormányfő már a július 27-n tartott találkozójukon is beszélt neki arról, hogy önfenntartó felsőoktatást szeretne. ,,Elmondtam a miniszterelnök úrnak, hogy ez is lehet egy modell, mindenre van példa Európában, de ebben a formájában nem valósítható meg, hiszen ha a felsőoktatás szerves része a kutatás, az oktatói tevékenységünk során a kutatási eredményeket adjuk tovább a hallgatóknak, a kutatást pedig soha nem lehet önfenntartóvá tenni, mint ahogy bizonyos képzési formákat sem" - mondta az MRK elnöke.
  Arra a kérdésre, hogy mik tartoznak az említett kategóriába, Mezey Barna úgy válaszolt: a pedagógusképzés, és néhány kisebb, drágább, de az ország érdeke szempontjából alapvető jelentőségű szak. ,,Alapvető kérdés, hogy a társadalom elfogadja-e ezt a modellt, és van-e akkora teherbíró képessége, hogy senki ne szoruljon ki a felsőoktatásból. Arra már a korábbi kormányok alatt is volt törekvés, hogy olyan befektetésnek tekintsék a felsőoktatást, ami később megtérül, így szükséges az illető, vagy a család hozzájárulása a költségekhez. Ez is egy modell, de csak akkor működhet jól, ha a teljes rendszert új alapokra helyezzük, mert ami most történik, hogy a jogász és a közgazdász képzést kiemeljük, mindenképpen torzulásokhoz vezet" - mondta Mezey Barna.
  Az MRK elnöke szerint a miniszterelnök erre úgy reagált, hogy ő a jövőben sokkal szélesebb pályázati lehetőségeket biztosítana a felsőoktatási intézményeknek működésük finanszírozására, de ,,elfogadta az érvelésemet". Arra a kérdésre, hogy ő mennyi idő alatt tartana megvalósíthatónak egy ilyen modellt, az ELTE tanára azt válaszolta, ,,legalább egy évtizedre biztosan szükség van, attól függően, mennyire sikerül növelni a társadalom teherbíró képességét". Ugyanezzel kapcsolatban a gazdasági bizottság már idézett tagja is azt mondta, hogy "szerintem még a következő ciklusban sem lehet ezt bevezetni, legfeljebb az első lépéseket megtenni felé - már persze, ha nyerünk".
  Az interjúból azt is megtudjuk, hogy mind az ügynökügy rendezése, mind pedig az elszámoltatás jól halad:
  Kormányzásának egyik mottója, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz év tabutémáit tudják majd megoldani a kétharmadnak köszönhetően. Az alkotmányozás, a kettős állampolgárság, vagy épp a különös gazdasági, pénzpiaci lépéseken túl vannak olyan tabuk, melyek bár a kampányban elhangoztak, de a végrehajtásuk még korántsem igazolt. Ilyen az ügynökkérdés tisztázása.
  Az ügynökkérdésben jól haladunk. A problémát az okozza, hogy amikor az ember kikér egy dokumentumot, akkor ki vannak belőle húzva nevek és adatok. Itt csak az a vita áll fönn, hogy az érintettek kitakarás nélkül jussanak-e hozzá az információkhoz. A magyar ügynök-ügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében figyelemre méltó Európában.
  Az előző néhány hónapban az ellenzéki pártok mégis élesen bírálták kormányát.
  Az ellenzék mégsem dicsérhet!
  A Nemzeti Emlékezet Bizottság megoldás lehet erre a problémára?
  Közel vagyunk megoldáshoz. Én azon az állásponton vagyok, hogy a szabadság mellett érdemes lándzsát törni, tehát mindenki, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, az korlátozás nélkül hozzáférhessen az őrá vonatkozó összes információhoz.
  A másik komoly hiányosság az elszámoltatás.
  Épp egy közelmúltbeli kormányülésen néztük át, hogy hol tartunk: komoly munkát végeztek az ezzel foglalkozók. Számos eljárást indítottak meg, sok eljárás van még folyamatban. Inkább ott lehet az embernek csalódottsága, hogy lassabban haladnak az eljárások, mint azt az ember egészséges jogérzéke előre jelezné.
  A napokban mentették fel Gyurcsány Ferencet a vád alól, holott az ő elszámoltatása az egyik kiemelt kampányüzenetük volt.
  A magyar alkotmányos rendszerben az ügyészség nem áll kormányzati irányítás alatt, szemben Európa legtöbb országával, ahol az igazságügyi minisztériumon keresztül az ügyészség transzparens módon utasítható. Ha a kormány azt akarná, hogy az ügyészség vádat emeljen, akkor nem tudná elérni, mert az a parlament alá tartozik. Mi csak azért tudunk felelősséget vállalni, hogy felderítsük a tényeket, összegyűjtsük a dokumentumokat, és utána az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsájtsuk.
  Budai Gyula munkájával tehát meg van elégedve?
  Budai Gyula munkájával egy dolgot kell most még tennünk: egy szép, érthető szerkezetű, áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben. Azért, hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük.”
 • 3. momopali 2012. augusztus 15. 11:43
  „A címben feltett kérdésre válaszolva NEM.”
 • 2. Mankapunka 2012. augusztus 15. 11:18
  „Így is több fizetést kap egy 3 családos ember az új adózás miatt,meg arról nem is beszélve,jár nekik az ingyen tankönyv.

  Ezt évente eljátsza mindenki,uborkaszezon van még.”
 • 1. meksz 2012. augusztus 15. 09:22
  „Tehát jövőre már nem működik a számlás dolog.Köszönjük fidesz.Nem tudom mi kell még, hogy felébredjenek az emberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a Slovnaft bevétele

Az olajipari termékek iránti lanyhuló kereslet következtében az első félévben éves szinten 7… Tovább olvasom