Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Csökkent a családok hitelállománya

A háztartások hitelállománya július végére 8.446 milliárd forintra csökkent.

A háztartások hitel- és betétállománya is csökkent júliusban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

A lakosság júliusban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, nettó hitelfelvevő volt, míg devizában többet törlesztett, mint amennyit felvett, azaz nettó törlesztő volt.
Július folyamán a háztartások betétállománya is csökkent, a betétkivonás mind forintban, mind pedig devizában meghaladta az elhelyezést.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint júliusban a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 13,3 milliárd forinttal mérséklődött, a betétállomány pedig 37,2 milliárd forinttal csökkent.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében a nettó hitelfelvétel 17,4 milliárd forint, devizahiteleknél a nettó hiteltörlesztés 32,5 milliárd forint volt. A betétek esetében forintban 8,5 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg devizában 46,7 milliárd forintnyi nettó kivonás történt.

A háztartások hitelállománya július végére 8.446,7 milliárd forintra csökkent, ebből az átértékelődés miatti csökkenés a 188 milliárd forintot közelíti, míg a tranzakcióból származó 13,3 milliárd forint volt.
A forinthitelek állománya 2.735 milliárdra nőtt, a devizahiteleké 5.712 milliárdra csökkent a hónap végén.

A lakossági betétállomány 7.252,5 milliárd forintra csökkent.
A háztartások által júliusban felvett forint jelzáloghitelek új szerződéses összértékei az előző havi jelentős növekedéshez (20 milliárd forint) képest némiképp, a deviza jelzáloghitelek új szerződéses értéke pedig jelentősen csökkent.

A háztartásoknak nyújtott forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül júliusban 93 százalékra nőtt az előző havi 86 százalékról, a lakáshiteleken belül 92 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 92 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalék volt arányuk.

A forint és euró hitelek átlagos hitelköltség mutatói közti különbség a lakáscélú hitelek esetében 2,45 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 1,77 százalékra nőtt júliusban.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. szeptember 08. 10:49
    „Akkor csökkenne valóban, ha az egy millió alattiakat eltörölnék.Hisz a bankok ezt meg sem éreznék,viszont a lakosság milliói megkönnyebbülne és elkezdödhetne a jobb élet Magyarországon is.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Marketing Expo: fókuszban a kisvállalati online marketing

A konferencián a bevált látogatószerzési és listaépítési módszerek mellett újfajta stratégiák és… Tovább olvasom