Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az idén 3-4 százalékkal növekedhet a haltermelés

Ebben az évben a tavalyi 22 ezer tonnáról 3-4 százalékkal nőhet a haltermelés Magyarországon - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn az MTI érdeklődésére.
A vezérigazgató közölte: a haltermelés emelkedése főként a takarmányárak csökkenésének, illetve a haltermelés számára kedvező időjárásnak köszönhető, ám termelés növeléséhez szükséges volt a jó minőségű kétnyaras halállomány is.

A szakember szerint a magyarok átlagos halfogyasztása ma még jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet és akár elérheti az egy főre jutó 10 kilogrammot is. Jelenleg Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás fejenként 4 kilogramm körül mozog évente, ami a teljes húsfogyasztás alig 4-5 százalékát jelenti. Az EU-ban az egy főre jutó halfogyasztás évente mintegy 18 kilogramm. Megjegyezte, hogy ebből a mennyiségből csak mintegy 10-15 százalék az édesvízi hal aránya, míg Magyarországon ez az arány 50 százalék feletti, ami jelentős fejlődési perspektívát jelenthet az ország haltermelése és későbbi halexportja számára.

Lévai Ferenc elmondta azt is: a magyarok éves halfogyasztásuk mintegy harmadát az év végi ünnepek idején vásárolják meg. Főként pontyot vesznek - ami az összmennyiség mintegy kétharmadát jelenti -, de nagyon népszerűek a ragadozóhalak, például a süllő, a pisztráng, harcsa, sőt barramundi is. A hal ára az idén nem emelkedett a múlt évihez képest.

Tájékoztatott arról is, hogy az Aranyponty Zrt. éves nettó árbevétele a múlt évben valamivel meghaladta a félmilliárd forintot. Az idén hasonló árbevételre számít a cég menedzsmentje. Szeretnék fokozni a helyi értékesítést a rétimajori és a gödöllői telephelyükön. Sikeres a cég ketreces szürkeharcsa-termelési projektje, valamint új halfajok szaporítását és tenyésztését is célul tűzték ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az idei különleges tejtámogatás végkifizetése

Mintegy 2200 ügyfélnek csaknem 6 milliárd forintot fizetnek ki. Tovább olvasom