Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Az autóhitelek negyedét későn törlesztik

A 3,5 milliós magyarországi autóállományból 600 ezer érintett valamilyen hitel- vagy lízingszerződésben, a tulajdonosok közül 150 ezren rendszeresen késnek a törlesztéssel.
A 3,5 milliós magyarországi autóállományból 600 ezer érintett valamilyen hitel- vagy lízingszerződésben, a tulajdonosok közül 150 ezren rendszeresen késnek a törlesztéssel, mert a gyengülő forint miatt egyre magasabbak lettek a törlesztőrészletek - tudta meg a Népszabadság a Magyar Lízingszövetség főtitkárától.

Lévai Gábor a lap szerdai számában ismertette: a késve vagy egyáltalán nem fizetők aránya mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben emelkedett, aminek oka többek között az, hogy a portfólió 90 százaléka svájcifrank-alapú. Évente 25 ezer autótól kénytelenek megválni a tulajdonosok vagy bérlők, s ez a szám várhatóan nőni fog.

A leadott autók a főtitkár szerint nehezen értékesíthetőek, mert a fizetésképtelen ügyfelek az utolsó hónapokban már inkább csak tankolásra költenek, kevésbé vigyáznak a kocsikra, nem szervizelik, emiatt ezek a járművek korukhoz képest leromlott állapotúak.

A mérleget Lévai Gábor szerint tovább rontja, hogy a lízingcégeknek a visszavett autók esetében cégautóadót kell fizetniük ugyanúgy, mintha új kocsit vennének, ami éves szinten több százmillió forintos költséget is jelenthet, aminek egy részét áthárítják az autókereskedőkre, azok pedig az ügyfeleikre. Ennek megváltoztatására már tettek javaslatot - mondta a főtitkár a lapnak.

Olvasóink írták

 • 9. Vanderer 2011. december 28. 20:28
  „Lakáson kívül azért reális az autó hitelre vásárlás is.(Szerintem)Csak mértékkel szabadna élni vele.Pl.aki 120 hónapra önerő nélkül vett Suzukit azt nem nevezném okos embernek.Meg a 10-20 százalék önerősöket sem.Akinek nem volt új kocsihoz ca.egy misi önerő annak a használt lett volna az ésszerű lépés.Azt is lehetett volna hitellel kiegészíteni.De nem két millióval.”
 • 8. Dwatson 2011. december 28. 18:28
  „Nem kellett volna Viktoréknak bedönteni a forintot,és nem kellene senkit kimenteni!Szembe mennek az egész világgal,mi meg nyögjük a benzinárat meg a részleteket,nyögjük az adókat,kirabolják a megtakarításunkat...”
 • 7. miracle 2011. december 28. 18:28
  „kexmatyi
  A nagy francokat.
  Akinek a munkához kell, (vagy urambocsá munkába járáshoz, bár tudom egyeseknek leesik a kezéről a gyűrű, ha busszal vagy vonattal kellene) vegyen fél millióért használt kocsit, nem pedig 3-4 millióért újat "kedvező részletre", mert a szomszédnak is új van, meg a gyerek is a falu közepén had villogjon vele, mind a rozsdás kés.
  De legfőképpen várjon arra, amíg összejön a pénz, ha havi részletre telik, akkor félrerakni is lehet és akkor nem lesz rajta hitel, sokkal jobban jár.
  Lakáson kívül SEMMIT nem veszünk hitelre, és akkor nincs fejfájás.”
 • 6. Tündenéne 2011. december 28. 17:03
  „2. kexmatyi 2011.12.28. 11:41

  Így igaz.

  Azt se felejtsük ám el, hogy ami 4 éve 12000 ft volt havonta, az most 41000(!!!). Miközben a fizetés összesen 5, azaz ÖT ezer ft-tal lett több!!! :(”
 • 5. kumpala 2011. december 28. 15:52
  „Örülök, hogy a 3-as hozzászólónak nincs semmilyen hitele mégis van fedél a feje fölött. Kevesen vagyunk ilyen szerencsések. És sokunknak a 21. században bizony kevés az összvonalas bérlet, mea culpa..”
 • 4. bigrip83 2011. december 28. 15:27
  „Csatlakozom HarconaMarcoshoz..

  A tokom kivan a nagy segitseggel.. Az en forint hitelem ki segiti meg. Nem tudom elfogani, sem megerteni hogy azoknak akikinek nincs egyaltalan hitele es akiknek forint alapu hiteluk van mi a budos fa..ert kell megfizetni a svajci, es egyebb hiteluk kivaltasat. Miert tolem vesznek el penzt mert valaki idota/felelotlen/szerencsetlen volt. Persze arrol soha nincs szo, hogy mennyivel magasabb a forinthitel kamat, vagy miert kell szopatni akinek nincs hitelje.. Otvar egy kormany .. Grat aki megszavaszta!!!”
 • 3. HarconaMarcos 2011. december 28. 14:07
  „Nem mondta senki, hogy nem ugyanolyan magyar, adófizet, stb.
  A helyzet ennél sokkal egyszerűbb. Ő vállalt valamit, élvezte az előnyeit - amihez nekem, mint másik adófizetőnek semmi közöm. Ez alatt értve azt is, hogy ne az én pénzemből fizessék ki az adósságát. Senkit sem kergettek, hogy vegyen hitelre új autót. Az összvonalas bérlet is ott volt, mint lehetőség.
  2800 mrd forintot elvettek a jövőjükről gondoskodó, normálisan adózó (fizetésből élő) emberektől, és ebből 900 mrd forintot odaadtak a végtörlesztőknek. (Egy tételben a harmada állami kiadás, a maradák kétharmadot a bankok majd leirhatják a bankadóból.) Ráadásul még csinos büntetés is várható az ügyben, az elszenvedett presztizs és közvetett veszteségek pedig ennek -szerintem- a többszöröség teszik majd ki. Bravo!”
 • 2. kexmatyi 2011. december 28. 11:41
  „Az autóhitelek felvevői ugyanolyan adófizető magyarok,mint a lakáshitelesek.Csakhogy az összes eddigi kormány a jelenlegivel együtt luxusnak tekinti az autót,holott sok embernek a munkája miatt van rá szüksége!”
 • 1. miracle 2011. december 28. 11:14
  „Majd jön a Matolcsyné férje és a rendesen fizetők pénzéből megmenti őket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők: az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed 2012-ben

Az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed jövőre, akár sikerül megoldást lelni az… Tovább olvasom