Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ausztria és Oroszország megállapodást írt alá a Déli Áramlat építéséről

Ausztria és Oroszország szombaton Bécsben, a két ország miniszterelnöke, Werner Faymann és Vlagyimir Putyin jelenlétében megállapodást írt alá a Déli Áramlat gázvezeték ausztriai szakaszának építéséről.

A megállapodást Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági és Szergej Smatko orosz energetikai miniszter látta el kézjegyével. A közös sajtókonferencián Putyin élesen bírálta a Nabucco-projektet, mondván, hogy értelmetlen és veszélyes szállítási szerződések nélkül gázvezetéket építeni.

Faymann viszont azt hangsúlyozta, hogy Ausztria mindkét gázvezetékben érdekelt, és nem lát érdekkonfliktust a kettő között. Mint mondta, Ausztriának több lehetősége van, és ezeket "nem játssza ki egymás ellen".

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria gázszükségletének 70 százalékát Oroszországtól szerzi be. Kiemelte, hogy a földgáz a megújuló energiák kiegészítésére szolgálna, tározókban tartanák, és szükség esetén a hazai energiaszükséglet kielégítésére használnák.

A Déli Áramlat gázvezetéket az orosz Gazprom az olasz Eni céggel közösen tervezi. A vezeték Fekete-tenger alatt, Ukrajna megkerülésével Bulgáriába, majd onnan elágazással Magyarországra és Ausztriába, illetve Görögországba és Olaszországba juttatna földgázt.

Kapacitása kezdetben évi 31 milliárd köbméter lenne, amely később 63 milliárdra emelkedne. Az első szállításokat 2013-ra tervezik.

A Nabuccón - Oroszország megkerülésével - 2014-től szállítanának földgázt a Kaszpi-tengertől Európába. Az EU által támogatott gázvezeték mintegy 8 milliárd euróba kerül. Oroszország bírálja a projektet, és megállapodást igyekszik elérni a reménybeli szállító országokkal, hogy gázexportjukat a Déli Áramlaton keresztül bonyolítsák.

Putyin, látogatása hivatalos részének végeztével, szombat este megtekinti a bécsi cselgáncs Európa-bajnokság versenyeit.

Az orosz miniszterelnök a japán sportág nagy híve, maga is fekete öves sportoló.

DVD-t is készített kezdők számára, amelyen a sportág különböző fogásait mutatja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a Kaliforniai Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara

Megalakult a Kaliforniai Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara, amelynek egyik célja a magyarországi… Tovább olvasom