Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Államosítják a Rábát? - Megvennék a céget, de a tőzsde emeli az árkorlátot

Korrektnek tartja Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a Rába Nyrt. részvényeire részvényenként 815 forinton tett vételi ajánlati árát Tabányi Mónika elemző.

17.38 - Emeli a Rába árkorlátját a tőzsde kedden

A Rába részvényeire kedden az utolsó tőzsdei záróárhoz, 621 forinthoz képest legfeljebb 40 százalékkal lehet magasabb a vételi, és ugyanilyen arányban alacsonyabb az eladási ajánlat a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójának azonnali piacán - közölte a BÉT a honlapján hétfőn.
A Rába részvényekre november 2-án függesztették fel a tőzsdei kereskedést a cég kérésére. Kedden indul újra a Rába-részvények tőzsdei adás-vétele, miután hétfőn a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) részvényenként 815 forintos áron nyilvános vételi ajánlatot tett a járműipari cég részvényeire. Az ajánlat akkor érvényes, ha a jelenlegi összesen 16,15 százaléknyi állami tulajdon a vételi ajánlat eredményeként meghaladja az 50 százalékot.

16.25 - Rába - Az elemző szerint korrekt a vételi ajánlati ár

Korrektnek tartja Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) a Rába Nyrt. részvényeire részvényenként 815 forinton tett vételi ajánlati árát Tabányi Mónika, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. Az elemző az MTI kérdésére hétfőn elmondta: a legutóbbi, 621 forintos záróárhoz képest 30 százalékos felár az intézményi befektetőket az ajánlat elfogadására ösztönözheti. Tabányi Mónika emlékeztetett arra, hogy a Rába legnagyobb, 11 százalékos tulajdonosa, a DRB Hicom megállapodott az ajánlattevővel a részvények eladásáról. Befektetői szempontból az ár korrekt, figyelembe véve a cég működését, nyereségességét, azaz azt, hogy évek óta veszteséges, és azt, hogy a következő negyedévekben kedvezőtlenek az iparági kilátások - tette hozzá.

A bel- és külföldi intézményi befektetők, akik a 13,473 milliárd forint jegyzett tőkéjű Rábában 20-30 százaléknyi tulajdonnal rendelkeznek, kedvezően értékelhetik a 815 forintos ajánlati árat. Figyelembe véve azt, hogy az intézményi befektetők döntéseit nem a bekerülési ár, hanem inkább a jelenlegi piaci árhoz képest prémiumot jelentő vételi ajánlat befolyásolja, várható, hogy élnek az ajánlattal. Így 16,15 százalék állami tulajdont és a DRB Hicomnál lévő 11 százalékot figyelembe véve, az elemző várakozása szerint teljesül a vételi ajánlat feltétele, a legalább 50 százalékos állami tulajdon elérése.

Az MNV hétfőn jelentette be, hogy 815 forinton nyilvános vételi ajánlatot tesz a Rába Nyrt. részvényeire. Az ajánlati ár az a legmagasabb vételár, amelyen az állam az ajánlat felügyelethez történő benyújtását megelőző 180 napon belül Rába részvényt vásárolt. Az MNV tájékoztatása szerint az MFB Invest összesen 91.464 darab Rába részvényt vett ebben az időszakban, s ezek legmagasabb ára a részvényenkénti 815 forint. A tőkepiaci törvény szerint a 180 nap tőzsdei forgalommal súlyozott átlagár (668 forint), a 360 napos átlagár (737 forint), az egy részvényre jutó konszolidált saját tőke (474 forint) illetve az ajánlattevő által vásárolt részvény legmagasabb ára (815 forint) közül a legmagasabb áron lehet megtenni a vételi ajánlatot.

12.53 - Az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett hétfőn a Rába Nyrt. valamennyi részvényére 815 forintos darabonkénti árfolyamon, - közölte a Rába a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.%

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. .viki27. 2011. november 08. 18:57
  „Ha a RÁBÁT is úgy vezetik mint az országot akkor semmi remény!”
 • 28. bumburnyák 2011. november 08. 12:07
  „Amúgy nem lenne hülyeség egy két ágazat államosítása, de nem egy Rábát, hanem pl energiaszektort -nagy részét hogy azér a verseny megmaradjon- kéne visszaszerezni. Na ott már beszélhetnénk stratégiai döntésről.
  Vagy mégjobb, ami Mo-nak egyik kincse: az ásványvíz. Úgyis az arabokkal akarnak üzletelgetni”
 • 27. kerteszb 2011. november 08. 09:37
  „Újabb államosítás? A kommunizmus építésében a párttal s a néppel egy az utunk! (igaz, a szakadék felé tart...)”
 • 26. Valaki 2011. november 08. 08:15
  „24. load 2011.11.07. 22:58

  Na, erre kiváncsi leszek!
  Amire ez a kormány ráteszi a kezét, az megy a lecsóba.
  Szegény Rába!

  <moderálva>”
 • 25. elemér 2011. november 08. 07:19
  „Én nem látok semmi jót az államositásban. Államositanak egy vesztes céget mint stratégiai befektetést a jövöben. Kinek, talán maguknak ? Orbán igy nemsokára ott tart, hogy bizalmi szavazást követelnek. Egyáltalán képes e az országot vezetni ?”
 • 24. load 2011. november 07. 22:58
  „"A döntő állami befolyás biztosítékot jelent arra, hogy egy hosszú távú, jövőbemutató vállalatfejlesztési stratégia végrehajtásával érvényesüljenek a nemzetgazdasági, geopolitikai megfontolások a Rába üzemeltetésében."
  Na, erre kiváncsi leszek!
  Amire ez a kormány ráteszi a kezét, az megy a lecsóba.
  Szegény Rába!”
 • 23. knifemaster 2011. november 07. 22:43
  „15. antikomcsi 2011.11.07. 18:42
  Orbán mikor volt az államosítás ellensége?? Ő mindig erős államot akart.

  Ahhoz képest vastagon benne volt a privatizációs mutatványokban,mikor elkezdték széthordani a nemzeti vagyont.
  Ej de szenilisnek tetszik lenni.”
 • 22. bumburnyák 2011. november 07. 22:21
  „Beszéltek itt össze-vissza!
  Az új adókból lesz egy csomó lóvé. Gyárakat, vállalatokat vesznek belőle, majd fejlesztik. Hatalmas fizetéseket adnak -visszatolva az elszedett adókat- így elszívják a jó szakembereket az auditól meg az ilyenektől, ami ezáltal működésképtelen lesz és megveszik azt is.
  Beindul az óriási termelés, 2015-ben bemutatják az új Rába TT Coupét
  2019-re csődbe megy a Scania, MAN és a Volvo meg a Merci haszongépjármű részlege.
  Miért vagytok úgy ellene? :DDD”
 • 21. pancser 2011. november 07. 22:19
  „15-hoz!"antikomcsi" Miféle lázas beszéd ez? Annyira gazdag a magyar állam, annyi pénz van a költségvetésben, hogy erre is telik? Az állam mint vállalkozó? Rám jön a röhögés. Marx tudós volt nagyobb koponya mint Orbán és vezérkara együttvéve. Orbán egyébként a marxi úton halad de arra nem képes, hogy felfogja.
  A Rábát nehéz lenne ellopni, talicskára tenni és kivinni egy offshore cégbe, bár a hozzád hasonló akar ezt is vizionálhatják! Az államosítás módszere lehet más de a végeredmény ugyan az. Gondolom melegedőhelynek szánják parkolópályára állított fideszes politkusoknak.”
 • 20. T_McVay_01 2011. november 07. 22:03
  „Mi lesz a sorsa a Városrét mögötti ingatlannak?
  Mi lesz a sorsa a tavasszal beharangozott új 100 Mrd-s
  új befektetőkre alapozott ingatlan (lakópark) projektnek?

  Be lesz így fejezve valaha is a félbemaradt Dália tömb (206 lakással) ?”
 • 19. mitzekatze 2011. november 07. 22:01
  „Patriot: egy kutya mind, vezéretek is onnan jött, ahonnan Gyurcsány is.

  antikomcsi: "csak a külföldi befektetők érdekei számítanak, a város, az ott élők már nem."
  Győr nem tudom hol tartana a "szemét" karikagyár nélkül. Menj be egy új lakóparkba: a tulajdonosok 70%-a AUDI-s. A dolgozóik nem kevés pénzt perkálnak be ebbe a sz.. államba. Gondold végig, hogy a fizetésükből mennyi embernek "adnak" munkát Győrön kívül is. Az én fizetésemből ezt biztos nem lehetne megtenni, ja igen, én magyar cégnél dolgozom.
  Mellesleg a név is IQ bajnok... :P

  De hogy a cikkhez is hozzászóljak: Így kell ezt, államosítunk mindent, aztán 1-2 év múlva 1 Ft-ért szétosztjuk a puszipajtik között, közben kántáljuk narancsagyú választóinknak, hogy ez má´ megint mások miatt van és ez nekünk így jó. Szijártó sem valós munkával gyűjti úgy az ingatlanokat, mint más a bélyeget. Dolgozott ő valaha????”
 • 18. urbaniastapista 2011. november 07. 21:17
  „#15. antikomcsi - lejárt a lemezed, offshore lovagok a narancs alatt is lopakodnak, sőt:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/offshore_cegek_a_revai_utcai_parkolohaz_mogott_-_gyori_kozgyules/2247286/”
 • 17. turpiúrfi 2011. november 07. 20:52
  „Ne gondolja senki, hogy a cikkben leírtak véletlenül történnek. Rég le van zsírozva minden.
  Hiába 115 éves a Rába, a 125-öt nem fogja megünnepelni az fix.

  Régóta túlélésre játszottak, az Audi már rég kerítésen belül van és a negyedévek végi hiányt évek óta pár négyzetméter eladásával fedezi a cég.
  Példák: 67e sarkánál lévő parkoló, vastelep és az északi oldal "csipegetése". Most a 06-os, meg a 8 ezres.

  Az igazság az, hogy sok-sok éve lejtőn van a cég, egy ideje akkorán, hogy már csak sziklamászó felszereléssel lehet kapaszkodni.
  Akinek egy csepp esze van, már felmondott, vagy teljes gőzzel keresgél. Csak azokat sajnálom, akiknek még lenne pár évük a nyugdíjig...

  Alcufer! Oxigénlándzsát előre! Hamarosan vághatod a kovácsgépeket is.”
 • 16. Dwatson 2011. november 07. 20:45
  „antikomcsi
  Rosszul emlékszel!

  2002 után megszűntek a törvénytelen privatizációk
  Burány Sándor szerdán Budapesten kijelentette: a 2002-es választások után a Medgyessy-kormány megszüntette elődje törvénytelen privatizációs gyakorlatát, és privatizációs akciói sokkal sikeresebbek voltak. Az Orbán-kormány négy éve alatt több mint 120 privatizációs tranzakciót bonyolítottak le, és ezekből 264 milliárd forint bevétel keletkezett. A kormányváltás óta harminc tranzakció történt, s ezeknek 300 milliárd forintos bevétele volt - mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatón. Tovább>>
  http://privatizacio.uw.hu/3.html”
 • 15. antikomcsi 2011. november 07. 18:42
  „Fingotok nincs semmiről, de megy a károgás.
  Annyit elmondanék, hogy pl. amíg állami cég volt a Dunaferr, addig volt Dunaújvárosban jó világ, azóta csak a külföldi befektetők érdekei számítanak, a város, az ott élők már nem.

  Az eddigi hozzászólókhoz:
  Szted ezzel Pestre kerül a cég? :))))))
  Orbán mikor volt az államosítás ellensége?? Ő mindig erős államot akart.
  Rábás bezárás meg kirúgások már voltak épp a privatizációkor, de jó duma, hogy az Audi kicsinálja a Rábát. Az Audi most épp rekordszámú munkahelyet teremt.
  Az államosítás az volt, amikor a komcsi haverjaid elvették a magánemberek földjeit, gyárait ellenszolgáltatás nélkül, illetve börtön munkaszolgálat járt a kulákoknak meg a reakciósoknak. Itt vételi ajánlat van, ha akarod eladod, ha nem nem. De persze értem, hogy könnyebb debillkedni.
  Offshore lovag meg Simor, Gyurcsányi meg a maszop haverja, őt megsiratnád, ha leváltanák. :)
  A Marx idézet is annyira megalapozott mint a többi hozzászólás. :))
  http://www.urbanlegends.hu/2009/02/karl-marx-idezet-bedolt-hitelek-kommunizmus/”
 • 14. Patriot 2011. november 07. 18:38
  „Jobb lenne Bajnai-Gyurcsány- Simor típusú offshore banditára bízni, így nyomtalanul ellehetne lopni a Rábát egy ciprusi cégen keresztül.
  Nehogy már a rohadt állam rátegye a kezét, még a végén valami marad ebben az országban.
  Figyeljünk ám oda elvtársak!”
 • 13. lacag 2011. november 07. 17:46
  „...hogy miért nem vettem bele októberben 500 körül...hehhhhhhh...”
 • 12. pancser 2011. november 07. 17:03
  „Na ez megint egy hülyeség, aztán hogyan képzelik tovább? Fideszes politikusok majd sikerre vezetik a Rábát? Államosiccsunk elvtárszak!”
 • 11. pancser 2011. november 07. 17:03
  „Na ez megint egy hülyeség, aztán hogyan képzelik tovább? Fideszes politikusok majd sikerre vezetik a Rábát? Államosiccsunk elvtárszak!”
 • 10. urbaniastapista 2011. november 07. 15:52
  „Nagy pénz, nagy figyelem.
  Ahogy így nézegetem a térképet, egy 70 hektáros gyártelepe van a Rábának, éppen az Audi mellett. Nagyjából ugyanekkora területen működgetett mostanáig az Audi is.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátások az E.ON-nál

A német központ jelenlegi, mintegy 850 dolgozójából 400 válik feleslegessé, 220 alkalmazottat más… Tovább olvasom