Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Moodys leminősítette Görögországot

Leminősítette, de - a másik két nagy hitelminősítővel ellentétben - még az elsőrendű adósi kategóriában hagyta Görögország szuverén adóskockázati besorolását kedden a Moodyís Investors Service.
 
A Moodyís keddi londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények besorolása a cég listáján az eddigi "A1"-ről "A2"-re változik, vagyis egy fokozattal gyengül. Az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

Nemrégiben a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard Ú Poorís egyaránt a közepes befektetői "BBB" kategóriába sorolta át a görög adósságot az elsőrendű "A" sávból.

Az SÚP - amely arra a véleményére hivatkozott, hogy a görög kormány deficitcsökkentő tervei valószínűleg elégtelenek az államadósság tartós mérsékléséhez - az új, "BBB plusz" görög osztályzatot is negatív kihatású figyelőlistán hagyta, ami erőteljes utalás a közeli újabb leminősítés lehetőségére.

Görögország az első - és eddig az egyetlen - olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes "BBB" osztályzati sávba.
A Moodyís ugyanakkor a másik két cégnél derűlátóbb véleményt fogalmazott meg a görög helyzettel kapcsolatban. A leminősítéshez fűzött keddi londoni elemzésében a cég azt írta: az új, "A2"-es besorolás is azt jelzi, hogy Görögország rövid távú likviditási kockázatai "nagyon korlátozottak".
A hosszabb távú kockázatokat azonban a Moodyís véleménye szerint is "csak részben ellensúlyozzák" a görög kormány által eddig bejelentett gazdaságpolitikai intézkedések, és a görög állam hosszú távú adósi erősségei "ténylegesen erodálódtak".

A rövid távú likviditási vagy refinanszírozási problémák felmerülése mindazonáltal "rendkívül valószínűtlen", hacsak az euróövezeti jegybank (EKB) nem dönt úgy, hogy nem fogadja el valamely valutauniós tagállam (vagyis ez esetben Görögország) szuverén adósságát a bank repoműveleteinek fedezeteként, ez azonban a Moodyís szerint "nagyon távoli kockázat".

A cég szerint emellett más likviditási vészforrások is mozgósíthatók lennének, de a Moodyís úgy tarja, hogy Görögországnak erre nem lesz szüksége. Görögország adósi kihívásai hosszú távúak, a versenyképesség és a gazdasági potenciál lassú eróziójából adódnak, ami arra vall, hogy az adósságproblémára a növekedés önmagában nem kínálhat megoldást.
A görög költségvetési intézményrendszer is "krónikusan gyenge", ami kihat a kormány azon képességére, hogy határozott költségvetési korlátozó intézkedéseket hozzon az adóssághelyzet fenntarthatóvá tételére - áll a Moodyís keddi elemzésében.

A cég kiemeli, hogy az általa megadott új görög besorolás is jobb olyan, "Baa" kategóriás - vagyis a közepes befektetői sávban lévő - országok osztályzatainál, mint Magyarország, Mexikó vagy Brazília, jóllehet ezeknek a gazdaságoknak az adósi mutatói hasonlóak, sőt jobbak Görögországéinál. Jövedelmi szintjük azonban jóval alacsonyabb, és nincsenek védve ugyanúgy a külső fizetési válságoktól, mint Görögország, amely euróövezeti tagságából eredően jut hozzá e védelemhez - áll a Moodyís keddi londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint mindazonáltal Görögország igencsak kockázatos adós.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision minap közölt összehasonlító elemzése szerint - amely a szuverén adósságtörlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása alapján listázta az egyes gazdaságokat - Görögország a világ tíz legkockázatosabb államadósának egyike, olyan országokkal osztozva a felső tízes mezőnyben, mint Venezuela vagy Ukrajna.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének minap kiadott összehasonlító elemzésében az állt: "történelmi perspektívában tekintve" talán a magyarországi költségvetési konszolidáció a legjobb követendő példa Görögország számára. Magyarország ugyanis valószínűleg Európa legambiciózusabb költségvetési korrekcióját hajtotta végre - ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási egyenlege évente átlagosan 3 százalékponttal javult az elmúlt három év során -, és "nagyjából ez az a szigorítási mérték", amelyre Görögországnak is szüksége lenne - írták a JP Morgan londoni elemzői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 milliós büntetés a K&H banknak

A bank a büntetész azért kapta, mert megtévesztően tájékoztatott az általa értékesített CDO… Tovább olvasom