Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A gazdaság kifehérítését szolgálja az új számlarendelet

A Nemzetgazdasági Minisztérium számlarendelete révén november 15-től kiszűrhetővé válnak a gyanús szoftverek.
A közlemény szerint a rendeletbe foglalt bejelentési kötelezettség alapján a tisztességes vállalkozásoknak kisebb valószínűséggel kell majd számítaniuk ellenőrzésre.

Az NGM hangsúlyozza, hogy a vállalkozások leggyakrabban használt informatikai eszköze mostanra a számlázó program lett. Ahhoz, hogy hatékony legyen az ellenőrzés, elengedhetetlen, hogy az adóhivatal az elektronikusan vagy papíron rendelkezésre álló bizonylatokon túl a kapcsolódó elektronikus adatokhoz is hozzáférhessen.

A számlázó programokra vonatkozó adatbejelentés megfeleltethető a pénztárgépi regisztrálás és nyilvántartásba vétel, valamint a nyomdai úton előnyomott számlatömbök nyilvántartásának - tették hozzá.

A szoftverek adatai támpontot adnak, a NAV kockázatelemzői az esetleges adóelkerülésre utaló jeleket így korábban és gyorsabban felismerik. Az adóhivatal ilyen módon az ellenőrzés előtt hiteles információval rendelkezik az adózó által használt számlázó programról, azaz a revizor a helyszínen gyorsabban és egyszerűbben végzi el az ellenőrzést.

Az NGM közleménye szerint a vállalkozásoknak is gyakorlati könnyebbséget jelent az intézkedés. A számlázási gyakorlatra vonatkozó információk, amelyekről korábban a vállalkozásnak nyilatkoznia kellett, most a nyilvántartás alapján már automatikusan elérhetőek lesznek az adóhatóság számára.

A rendelet szerint a 2014. október 1. előtt is számlázó programot használó vállalkozóknak 2014. november 15-ig kell megtenniük a bejelentést az adóhatóságnak, míg a programot később bevezetőknek, a bevezetést követően 30 nap áll rendelkezésre ehhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állami közműholding lesz a legolcsóbb

A kormány új áramszolgáltató építésével vagy egy meglévő társaság felvásárlásával biztosítja a villamos energiát a lakosságnak a közműholdingban. Tovább olvasom