Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A BUX több mint kétéves mélypontra süllyedt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt héten több mint kétéves mélypontra süllyedt, az OTP árfolyama pedig a 3.000 forintos lélektani határ alá került.
A hazai piacon a devizahitelek végtörlesztése mellett a kormány 2012-es költségvetési tervei és az adórendszer változásával kapcsolatos hírek voltak a figyelem középpontjában. A BUX az elmúlt héten - a keddi szerény emelkedést kivéve - végig csökkent, és több mint kétéves mélypontra került. Pénteken 14.940,77 ponton zárt az index, egy hét alatt 10,96 százalékkal, 1.839 ponttal csökkent az értéke az előző heti 262 pontos visszaesést követően.

A részvénypiacon 72,89 milliárd forint értékben születtek üzletek az előző hét 79,39 milliárd forintos forgalma után, a vezető részvények veszítettek értékükből. A globális piacokon a múlt héten fokozatosan romlott a hangulat, miután az európai adósságválsággal kapcsolatban nem volt érdemi előrelépés, s egyre több szervezet beszélt arról, hogy az európai bankokat fel kell tőkésíteni, Olaszországot pedig leminősítette az Standard Ú Poorís (SÚP). Nem használt a hangulatnak a Fed közleménye sem, amelyben bejelentette, hogy 2012 júniusáig mintegy 400 milliárd dollár értékben vásárol hosszabb lejáratú papírokat, miközben ugyanilyen értékben értékesít rövidebb lejáratúakat annak érdekében, hogy a hosszabb távú állampapírok hozamait csökkentse, továbbá pesszimistán nyilatkozott a gazdasági kilátásokról.

A CIB Bank szerint a piacok értékelése egyértelmű: a világ a következő recesszió szélén áll, így nem meglepő, hogy az első napokat jellemző lassú lemorzsolódást, kivárást követően a hét második felét ismét a kockázatos eszközöktől való menekülés jellemezte, s zuhantak a részvénypiacok, az árupiaci jegyzések. A magyar piacon a devizahitelek rögzített árfolyamon való törlesztési lehetősége mellett a 2012-es költségvetési tervek és az adórendszerre vonatkozó kormányzati elképzelések álltak a figyelem középpontjában, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentése, amely a belföldi kockázatokra hívta fel a figyelmet. Az MNB bejelentette azt is, hogy a végtörlesztés kapcsán a tartalékok terhére kielégíti a bankok devizakeresletét, amit elemzők a forint gyengítésére induló spekuláció elleni verbális intervenciónak neveztek.

A BÉT-en csütörtökön ismét fel kellett függeszteni az OTP kereskedését, mert több mint 10 százalékkal esett az ára, a 3.000 forintos lelektani határ alá esett. Megítélése annak ellenére sem javult, hogy kiderült, a végtörlesztést korlátozni fogják.

Az OTP esésében elemzők szerint az is szerepet játszhatott, hogy több olasz bankot leminősített az SÚP. A múlt héten az európai bankpapírok sem szerepeltek jól. Az OTP pénteken 2.798 forinton zárt, előző heti záróáránál 25,19 százalékkal alacsonyabban. A Mol árfolyama 4,7 százalékkal, 14.395 forintra csökkent. A Magyar Telekom 3,46 százalékkal gyengült, és 475 forinton fejezte be a hetet. A Richter ára 8,31 százalékkal, 29.800 forintra csökkent. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 2,5 százalékkal, 14.800 forintra gyengült. A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 6,67 százalékkal, 93,41 ponttal csökkent, és a pénteki záráskor 1.306,33 ponton állt.

Olvasóink írták

 • 4. load 2011. szeptember 30. 21:58
  „2. kerteszb
  Ez nem realizált veszteség.
  Majd akkor lesz az, ha az állam kénytelen lesz eladni a MOL csomagot - pl. hitel törlesztési kényszer miatt - és az eladási ár kevesebb lesz, mint 500 milliárd.”
 • 3. Lone_wolf.. 2011. szeptember 29. 10:10
  „fityisz, micsoda siker!”
 • 2. kerteszb 2011. szeptember 27. 09:23
  „Mennyi bukott eddig Ovi a gaz IMF pénzén vett MOL részvényekkel? Közel 200 milliárdot? Ez nem hűtlen kezelés?”
 • 1. Jandex 2011. szeptember 26. 06:03
  „Éljen orbán a bölcs és igazságos, éljen orbán fejedelem! /hát igen, az elmúlt másfél év nem múlik el nyomtalanul!/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Braun-gyárbővítés Gyöngyösön 100 új munkahellyel

Megduplázza termelési kapacitását 2013-tól a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi üzeme. Tovább olvasom