Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

A bankadó a növekedés gátja?

A magyar bankrendszerre kivetett különadók a magyar gazdasági kilábalás hátráltatásának kockázatával járnak - írta kedden a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap közép- és kelet-európai befektetési mellékletének a térségi bankrendszerekről szóló írása szerint az országcsoport bankjai "általában sokkal jobb állapotban" vészelték át a globális válságot, mint ahogy azt borúlátó elemzők jósolták, ám most már inkább a politikusok gyakorolnak rájuk nyomást, semmint az üzleti folyamatok.

Különösen a magyar bankokat éri "erős ellenszél", tekintettel a szektorra kirótt 200 milliárd forintos adóra, amelynek célja az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok teljesítésének elősegítése.

A Financial Times szerint az adó miatt várhatóan több magyar bank is veszteséget jelent az idei évről, és elemzők szerint ez eltántoríthatja a külföldi anyabankokat a beruházásoktól a helyi érdekeltségekben.
A kormány ráadásul már jelezte, hogy a bankoknak 2012-2014-ben is számítaniuk kell valamilyen adóztatásra - jóllehet a mostaninak hozzávetőleg a felére -, ami növelte a befektetői bizonytalanságot, és "a gazdasági kilábalás megbéklyózásával fenyeget" - áll a londoni napilap keddi írásában.

A Financial Times idézi a budapesti Political Capital elemző intézet szakértőit, akik szerint a bankok a romló profitkilátásokra "konzervatívabb politikával és a hitelezés szűkítésével" fognak reagálni. Az intézet elemzői szerint ez azt jelenti, hogy sem a gazdasági kibocsátás, sem a belső fogyasztás nem tud a várt mértékben növekedni.
Mindemellett olyan aggályok is felmerültek, hogy a bankadó - amelynek széleskörű a lakossági támogatottsága - modellként szolgálhat a térség más országai számára is - írta a brit lap. Lengyelország például januári hatállyal fontolgatja bevezetni a bankadót, amelyről Jacek Rostowski pénzügyminiszter azt mondja, hogy a szektort fogja védeni a jövőbeni sokkoktól. A lengyel bankvezetők aggályai szerint azonban a kormány célja inkább a bevételnövelés, semmint a bankok megszilárdítása.
Szlovákiában és Csehországban, amelyek bankrendszerei tavaly szilárdnak bizonyultak, az új jobbközép kormányok nem túl lelkesek a bankadó iránt, és az ötletet mindkét országban a parlamentek is elvetették.

A magyar bankokat ugyanakkor már korábban hátrányos helyzetbe hozták a bajokkal járó devizaalapú kinnlevőség-portfoliók. A magyarok az alacsony kamatajánlatok hatására "dőzsöltek" a devizahitelekben a válság előtt, és ma már a magyar háztartások hitelállományának mintegy kétharmada - döntő többségében svájci frankban jegyzett - devizahitel. Ám ahogy a svájci frank erősödött az idén a forinttal szemben, az adósok törlesztési terhei úgy váltak mind nagyobbá, és ez hozzájárult a nem teljesítővé váló kölcsönök arányának növekedéséhez - áll a Financial Times írásában.

A lap szerint az ingatlanárverésekre és a kiköltöztetésekre elrendelt moratórium, valamint az, hogy gyakorlatilag betiltották a devizaalapú hitelezést - amely a bankok portfolióinak legnagyobb hasznot hajtó része volt -, valószínűleg lefelé ható nyomást gyakorol a magyar bankok eredményére.

A lengyel bankoknak "ezzel szemben jól megy", legtöbbjük nyereséges maradt a válság idején is, és eredményeik az idén valószínűleg növekedni fognak, annak ellenére, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a 2008-ban mért 4,5 százalékról a tavalyi év végéig 7,6 százalékra emelkedett - áll a Financial Times keddi közép-kelet-európai mellékletében.

A térség általános gazdasági helyzetéről az elemzés azt állapítja meg, hogy Közép-Európa "három részre válva" keveredett ki a válságból. A "központi magot" Lengyelország, Csehország és Szlovákia alkotja, amelyek közfinanszírozási helyzete meglehetősen jó, bankszektoruk erős, és "tisztes" növekedési kilátásaik vannak. A balti köztársaságok a súlyos visszaesés után most "a fájdalmas kilábalás" szakaszában tartanak, a balkáni országok pedig még mindig "bajban" vannak.

Magyarország a "közép-európai mag" és a Balkán közé került. Az Economist Intelligence Unit (EIU) nevű londoni gazdaságelemző intézet szakértője, Matteo Napolitano a Financial Timesnak azt mondta, hogy Magyarország "félúton" van: egyes kedvező tulajdonságaiban osztozik a többi visegrádi országgal, például erőteljes az exportszektora, amelynek révén ki tudja venni részét a Németország húzta kilábalásból. A negatív oldalt ugyanakkor az államháztartás egyensúlyhiánya jelenti, és "minden, ami az eltúlzott devizahitelezéssel kapcsolatban van" - mondta a Financial Timesnak az EIU elemzője.

Mark Allen, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) térségi képviselője a londoni napilapnak úgy fogalmazott, hogy a feltörekvő Európa szóösszetételen belül "a feltörekvő rész jó, az Európa azonban rossz". Az IMF-tisztviselő ezt a véleményét azzal magyarázta, hogy a térségben is jelen van a fejlett Európa néhány kedvezőtlen jellemzője, például a szociális kiadások magas szintje és a viszonylag alacsony megtakarítási ráta.

Olvasóink írták

 • 9. load 2010. december 05. 10:58
  „6. annobon
  Nem veszed észre, hogy troll?”
 • 8. gjozsi88 2010. december 04. 12:59
  „Valaki!
  Szerinted, a bankok hogy tudták bedönteni....,
  Arról nem beszélve, hogy a gazdaságból eltünt pénzek nincsenek sehol....! A maffia is igyekszik pénzmosással gazdaságba visszapumpálni a pénzt, mert csak akkor van értelme, szalmazsákba nincs....!
  Innen ne kezd gondolkodni, mert rossz úton jársz!”
 • 7. Valaki 2010. december 03. 23:25
  „V5. gjozsi88 2010.12.03. 16:51

  Valaki!
  A világgazdaságot nem a bankok döntötték be, hanem a nem fizető ügyfelek....!

  Ezt a butaságot hol hallottad? :)))”
 • 6. annobon 2010. december 03. 17:11
  „4-hez: az nem mese, hanem a való világ! Ezek szerint Te nem bérből és fizetésből élsz, mert akkot tudnád, hogyan lehet kijönni netto 50-100 000 forintból úgy, hogy még a folyószámládon is leköthess belőle. Amíg aztán hőn szeretett I.Viktorunk ki nem találja, hogy oké, lenyúltuk a magánnyugdíj-pénzeket, el is fogyott, hát akkor most nyúljuk le a kisemberek lekötött betéteit!”
 • 5. gjozsi88 2010. december 03. 16:51
  „Valaki!
  A világgazdaságot nem a bankok döntötték be, hanem a nem fizető ügyfelek....!”
 • 4. Valaki 2010. december 03. 10:53
  „Milyen érdekes, amikor még nem volt bankadó, a bankok bedöntötték a világgazdaságot, ahelyett, hogy a gazdasági növekedést segítették volna!! Hol az a tengenyi pénz amit összeharácsoltak?

  1. annobon

  Ezt a mesédet majd a maszop gyűlésen add elő, ott talán sikered lesz vele! :)))”
 • 3. annobon 2010. december 01. 17:36
  „Na igen! A növekedés legfőbb gátja nem a bankadó, hanem a csóró emberek, akik nem tudnak nemhogy megtakarítani, hanem még jól el is vannak adósodva!”
 • 2. janika 2010. december 01. 12:32
  „Nyugi bele az országunk lakói zömének már nincs mit tenne a "dunsztosba"!”
 • 1. annobon 2010. december 01. 08:05
  „Majd ha elfogy a kormány pénze, amit a magánnyugdíj-számlákról lenyúlt, akkor majd jön a következő lépés, miszerint a Zemberek folyószámláin lekötött pénzeiket fogják lenyúlni. Lassan ismét biztonságosabb lesz otthon tartani a pénzünket egy dunsztosüvegben, mint anno nagyanyáink tették...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fitch: középtávon negatív a nyugdíjterv hatása

Fitch: középtávon negatív a nyugdíjterv hatását. Ez történt a héten: gazdasági elemzés: nov. 23-29. Tovább olvasom