Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Magyar érettségi megoldások a kisalfold.hu-n!

A 2013-as magyar írásbeli érettségi megoldásait Csengeri Mária, a győri Móra iskola igazgatójának segítségével mutatjuk be.


13.03


"Talán az utóbbi évekhez képest a mostani magyar írásbeli érettségi valamelyest nehezebb volt. A szövegértés feladatnál évről évre visszatérő probléma, hogy ugyan a választott ismeretterjesztő szövegek informatívak, érdekesek a diákok számára, összesen azonban csupán egy órájuk van a végzősöknek a két oldal elolvasására és kilenc feladat megoldására.Videók: Cseh Róbert
Idén Gósy Mária `A gyermeknyelv´ című tanulmánya nyelvészeti kérdéseket feszeget, jó választás, hogy a szöveg gyerekekről szól, de abban biztos vagyok, hogy a szövegértési feladatokkal meggyűlhetett az érettségizőknek a baja, legfőképpen az idő rövidsége miatt" – kezdte értékelését a kisalfold.hu-nak Csengeri Mária, az Adyvárosi Főigazgatóság Móra Ferenc Középiskolájának igazgatója, magyar szakos tanár.

Magyar írásbeli megoldások 2013


"A szövegalkotási feladatok közül az utazásról, mint az epikai művek mozgatórugójáról, Márai Sándor `Árva´ című novellájáról, illetve Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály Napóleont megidéző két epigrammájáról írhattak az érettségizők.

A Mórában a végzősök közül az utazást választottak a legtöbben, amely a három feladat közül talán a legigényesebben, ugyanakkor a legnehezebben kifejthető dolgozat.

Elsősorban azért, mert itt olyan szerzők műveiről kellett értekezniük a fiataloknak, melyek filozófiai mélységűek, az emberi élet hullámzásáról, az életutak szépségéről, nehézségéről szólnak.

A két epigramma elemzése, összehasonlítása mindenképp igényel történelmi háttérismereteket a napóleoni korról, míg a Márai-novella az emberi kapcsolatokat állítja középpontba.

Maga a novella témája nagyon jellemző egyébként Márai Sándorra: ötven túli asszony befogad otthonába egy 74 éves árvaasszonyt" – mondta Csengeri Mária.

9.55

Az eduline.hu információi szerint Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt elemezhettek az érettségizők a középszintű magyarvizsgán.

A diákoknak a három esszéfeladat közül egyet kell választaniuk.
Az oktatási portál úgy tudja, hogy a szövegértési feladatsor egy a gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányhoz kapcsolódik: a diákoknak Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük.

9.12

Hétfő reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

A köznevelési államtitkárság összegzésében azt írta: a magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásiéra 180 perc áll a rendelkezésükre.

A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását.

Bővebb információkat az idei magyar érettségiről ide kattintva olvashatnak!


Végzős írják a magyar érettségit a győri Kazinczy gimnáziumban - fotó: Mészáros Mátyás
Végzős írják a magyar érettségit a győri Kazinczy gimnáziumban - fotó: Mészáros Mátyás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákok szerint könnyű volt a magyar érettségi

Összességében könnyűnek tartották az idei magyar írásbeli érettségi feladatokat az MTI által… Tovább olvasom