Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Zalában románok okozták a legtöbb balesetet

A külföldiek közül Zala megyében román állampolgárok okozták a legtöbb közlekedési baleset az elmúlt évben.

Mindez a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság statisztikájából derül ki; az MTI annak kapcsán kért összeállítást külföldiekhez köthető karambolokról, hogy a hét közepén olasz és orosz járművek szenvedtek baleseteket az M7-es autópályán.

Zalában 2009-ben összesen 31 olyan baleset történt, amelyet külföldi állampolgárok okoztak. Ezek közül tizenegy esetben románok, öt alkalommal németek, négy esetben pedig olaszok miatt történtek ütközések. Rajtuk kívül három-három balesetnél szlovák és ukrán, kettőnél horvát, egy-egy karambolnál pedig belorusz, francia és szlovén állampolgár szerepelt a statisztikában a baleset okozójaként.

A rendőrség korábbi tájékoztatásait összesítve kiderül, hogy a külföldieket leggyakrabban az M7-es autópályán és az M70-es autóúton érte közlekedési szerencsétlenség. Ennek magyarázata lehet, hogy ezen az útszakaszon számtalan román, bolgár, orosz és ukrán autós közlekedik. Ők Magyarországon és Szlovénián át főként Olaszországba, Franciaországba és Spanyolországba, vagy onnan visszafelé igyekeznek, nem ritkán olasz, francia vagy spanyol rendszámú autóikkal.

Csak tavaly augusztusban az M7-es zalai szakaszán három olyan közúti tragédia is történt, amelyben román állampolgárokat ért baleset. Letért az autópályáról, majd felborult 49 utassal - köztük hat kisgyermek és egy terhes asszony is volt -, valamint két sofőrrel egy Spanyolországba tartó román autóbusz.

A szerencsés kimenetelű balesetben csak az egyik sofőr szenvedett sérülést. Felborult egy román kisbusz, amelyben kilencen utaztak, közülük öten súlyosan vagy életveszélyesen sérültek meg. Két spanyol rendszámú kisteherautó ütközésében pedig egy román állampolgár sérült meg olyan súlyosan, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

Az esetenként több ezer kilométert autózó román járművezetőket 2009 augusztusában a román külügyminisztérium közleményben is figyelmeztette, hogy Magyarországon egyre több román állampolgárt érintő baleset történik a gépkocsivezetők figyelmetlensége, fáradtsága, a gyorshajtás és a veszélyes előzések miatt.

A balesetek az M1-es, az M5-ös és az M7-es autópályán, valamint a 4-es főúton történtek. A román külügyminisztérium azt tanácsolta a Magyarország területén gépkocsit vezető román állampolgároknak, hogy tartsák be a kötelező pihenési időket, és ne hajtsanak a megengedettnél gyorsabban az utazás idejének lerövidítése érdekében.

Olvasóink írták

  • 1. Dörgés 2010. január 09. 10:40
    „És mennyi balesetet okoznak, mikor elhajtanak a helyszínről?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Pápánál

A vizes, eges úton megcsúszot egy autó és frontálisan ütközött egy másik kocsival. Nyolcan megsérültek, egy ember meghalt. Tovább olvasom