Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Villám csapott két házba

A sokadik vihar csapott le ezen a nyáron szerdáról csütörtökre virradóra. Útját villámkárok és kidőlt fák jelezték.
„Az volt a szerencsénk, hogy még nem aludtunk el, különben lehet, hogy leégett volna a házunk" – idézte fel a szerda éjjel 11 órakor történteket a győrladaméri Domján Csaba. Az Audiban dolgozó férfi kezében a leendő napkollektornak azt a megégett szigetelődarabját mutatta, amely meggyulladt, amikor villám csapott a főutcán álló családi ház tetőszerkezetére szerelt parabolaantennába.

„Hatalmas csattanást hallottunk. Rögtön kiugrottam az ágyból, hogy körbenézzek. Az egyik gyerekszobában még nincs felszerelve a plafonra a szellőző, és így megláttam a fényt a tetőzugban. Rögtön tudtam, hogy tűz van" – mondta a háromgyerekes apa.

A győrladaméri Domján Csaba feleségével rögtön létráért szaladt és egy vödör vízzel gyorsan sikerült eloltaniuk a lángokat. Azt mondják, ha valamivel később érkeznek, akkor a tűzoltókat valószínűleg már nem csak biztonságképpen kellett volna kihívniuk.

Csornán az egyik Dózsa György utcai háznál tegnap lázas munka folyt, hiszen a szerdai villámcsapás nem csak a kéményt rongálta meg. A szakemberek szerint a környező villanyoszlopok több vezetéke is leégett. Csütörtökön délután számos szolgáltató cég szakemberei dolgoztak a házon és környékén, elhárítva a vihar okozta károkat. A család csendes rezignáltsággal fogadta az égből jött balszerencsét, próbálták segíteni a szakemberek munkáját.

A vihar útját másutt is károk jelezték. Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatott, hogy a két villámcsapáson kívül négy helyen vízszivattyúzásra is szükség volt. A győri hivatásos tűzoltók az abdai Ifjúság utcában, a börcsi önkéntesek az öttevényi Zrínyi utcában, a kunszigeti önkéntesek a kunszigeti Ady Endre utcában, míg a lébényi önkéntesek a lébényi Iskola közben családi házak pincéjéből távolították el az eső következtében befolyt vizet.

A mostani zivatarlánc már a sokadik volt ezen a nyáron. Míg legutóbb, két hete a legtöbb csapadék Sopron térségében hullott le – akkor Balfon 104 millimétert mértek –, ezúttal a Rábaköz kapta a jelentősebb égi áldást. A legnagyobb eső tegnap reggelig Csornán esett, ott 65,2 millimétert jegyeztek fel. A közeli Bogyoszlón 61,3, Himodon pedig 43,4 milliméter esett. (1 milliméter = 1 négyzetméterre lehullott 1 liter csapadék.)

Az őszt idézte az idő

A hidegfront hatására tegnap csak 20 fok volt Észak-Dunántúlon, ami szeptember legvégének megfelelő időjárás. Újabb eső hullott, Győrben 4,9, Péren pedig 10,6 millimétert mértek tegnap reggeltől estig.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökésben? Embercsempészt, csalót fogtak a megyei zsaruk

Győrben, Mosonmagyaróváron és Vitnyéden is karperecet kaptak a körözöttek. Tovább olvasom