Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Vértesben figyeli a kócsagokat a kamera

Üzembe helyezték az első olyan madármegfigyelő kamerát Magyarországon, amellyel egy nagy kócsag család életét követhetik nyomon az érdeklődők.
A Pro Vértes Közalapítvány által működtetett webkamera a www.provertes.hu/osszefogas/webkamera oldalon követhető. A közvetítés körülbelül 35 napig látható, amíg a most párnapos fiókák felcseperednek és kirepülnek - olvasható az alapítvány MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A bekamerázott fészekben élő kócsagpár három pelyhes, fehér, sárga csőrű fiókát nevel, amelyek a napokban keltek ki a kékeszöld színű tojásokból. Eleinte a szülők még sokszor rájuk ülnek, melengetik őket, majd ahogy növekednek, egyre gyakrabban hagyják magukra fiókáikat a fészekben. A kamerán látható kócsagpár egy nádszigetben, egy kócsagtelepen él, ezért a képen néha látható a háttérben egy másik kotló madár is.

A nagy kócsag, régies nevén nemes kócsag a magyar természetvédelem címermadara. A karcsú, hófehér madarat a 19. században kíméletlenül üldözték, mert a nászidőszakban növesztett hosszú, fátyolos dísztollai sokat értek a piacon, egyebek mellett a magyar ünnepi öltözeteknek, például a díszmagyarnak is elengedhetetlen kelléke volt a kócsagtoll. A nagy kócsag ma már az egész kontinensen védett, Magyarországon pedig fokozottan védett madárfaj.

A nagy kócsagok úgynevezett rövid távú vonulók, leginkább Dél-Európában, mediterrán vidékeken töltik a telet, az utóbbi években azonban egyre nagyobb számban áttelelnek Magyarország halastavai mellett is.

A vonuló példányok már korán, február végén, március elején megérkeznek, ilyenkor gyakran még jég borítja a vizeket, ezért a kócsagok a környező mezőgazdasági földeken, legelőkön vagy csatornák mellett keresnek táplálékot. Étlapjukon halak, hüllők, békák és rágcsálók szerepelnek.

Magyarországon a védelemnek köszönhetően növekszik a nagy kócsagok állománya, jelenleg 1800-3000 pár költ az ország területén, leginkább a Hortobágyon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápai főtér: a játékfesztiválon adnák át

Június közepére, a nemzetközi játékfesztiválra átadná a felújított pápai főteret az önkormányzat. Tovább olvasom