Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Turizmus: Jól teljesített a régió

Sárváron tartotta soros ülését a Regionális Idegenforgalmi Bizottság szerdán. Elhangzott, a régiónk a turizmust tekintve jól szerepelt, itt volt az egyik legkisebb visszaesés.A megjelent szakemberek szerdán Sárváron az elmúlt évek turisztikai helyzetét tekintették át. Emellett szó esett még a Turisztikai Desztinációs Menedzsmentekről (TDM) is.

- Arra is kerestük a választ, hogy miként lehet tovább fejlődni – mondta el az ülést követő sajtótájékoztatón Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatója. – A régiónkban volt az egyik legkisebb mértékű visszaesés, mind a bevételt, mint a vendégéjszakát tekintve. Virágos Magyarországért Mozgalomban, a Magyar Kultúra Városa versenyen, mindig volt döntős, illetve nyertes. S ezt más régió nem mondhatja el magáról.

Tama István hozzátette, régiónkba jelentős számú cseh turista érkezett. Véleménye szerint jelentős tartalékok vannak még Lengyelországot tekintve, emellett a belföldi turizmust kell erősíteni. A Dunától keletre élőket kell meg megnyerni, hogy jöjjenek el hozzánk kikapcsolódni.

Tama István és Walter Dezső.
Tama István és Walter Dezső.

- Négyéves időszakot zárnuk le. Értelemszerűen felvetődik, a hogyan tovább kérdése – fogalmazott Walter Dezső, a RIB elnöke. – Nincs szégyenkeznivalónk, hiszen egyebek mellett megalakultak a TDM-ek. Sajnos, e tekintetben voltak érdekellentétek. Hiszem, az ide szánt pénzek átcsoportosításával hazánk nyerni fog. Erősödik a turizmus, hiszen a fejlődés megállíthatatlan.

A vendégéjszakák számának alakulása. Forrás: KSH
A vendégéjszakák számának alakulása. Forrás: KSH


A régió turizmusában két különösen sikeres terület is mutatkozott: egyrészt Sárvár fejlődése, fejlesztése, melynek eredményeképpen a város bekerült Magyarország TOP 10 desztinációja közé, Bük és Sopron mellett. Másrészt a cseh küldőpiac, mely a 2000-ben mért 10 ezer vendégéjszaka szám után, folyamatos fejlődéssel és tudatos marketingmunkával, mára több, mint 150 ezer vendégéjszakát produkál.

A Regionális Idegenforgalmi Bizottság két területen is országos szinten egyedülálló, önálló szakmai programot indított a régió turizmusának fejlesztésére: egyrészt az „Egy fedél alatt…" címűt, mely a kulturális turizmusban érdekeltek jobb partnerségét célozza, másrészt a „365 nap turizmus Nyugat-Dunántúlon" címűt, mely a régió szezonon kívüli turizmusának erősítésére vonatkozik. A statisztikai adatok visszaigazolták mindkét program sikerességét.

Nyugat-Dunántúl turisztikai régió továbbra is Budapest és a Balaton után a harmadik legtöbb vendégéjszakát mondhatja magáénak a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégéjszakák száma az elmúlt esztendőben folyamatosan emelkedett, a tavalyi, válságos évben pedig csak 3 %-kal csökkent, ami jóval kevesebb az országos, több mint 8 %-os átlagnál. Örömteli, hogy a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma a tavaly is emelkedett. Az idei év első két hónapjában pedig jelentős, mintegy 10 %-os emelkedést mértek szálláshelyeink.

A magánszálláshelyek forgalma tekintetében is hasonlóan jó eredménnyel büszkélkedhet a régió, hiszen a falusi vendéglátás tekintetében Észak-Magyarország után a második, míg a fizetővendéglátás esetében Balaton után foglalja el ugyancsak a második pozíciót.

Olvasóink írták

 • 4. Tama 2010. május 07. 10:00
  „Az nem női neszeszeres táska az ´NOKIÁS DOBOZ´”
 • 3. bogote 2010. május 06. 20:19
  „Az nem női nesszeszeres táska!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Orfeusz 2010. május 06. 08:23
  „Itt az idő!”
 • 1. homersimpson 2010. május 05. 21:15
  „Valaki azért szólhatott volna az uraknak, hogy azt a női neszesszeres táskát vegyék le az asztalról. Persze lehet, hogy egy csinos hölgy sokat javított volna a kép minőségén :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznók szabadultak el Tatabányán - videóval

Kanyarodás közben felborult egy disznókat szállító kamion Tatabánya egyik forgalmas… Tovább olvasom