Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Tánc Fesztiválja Veszprém

Fehér Ferenc és Horváth Csaba kapta a Tánc Fesztiválja fődíját Veszprémben.

Fehér Ferenc és Horváth Csaba koreográfusok kapták megosztva a Veszprémben 14. alkalommal megrendezett Tánc Fesztiválja fődíját; a négy napon át tartó versenyen tíz társulat és mintegy nyolcvan táncos vett részt. Fehér Ferenc a Tao Te, Horváth Csaba a Godot-ra várva című táncelőadás koreográfiájáért kapta a megosztott fődíjat; mindketten 100 ezer forintot vehettek át - tájékoztatta a szombaton késő este tartott díjkiosztóról Füssy Angéla, a fesztivált sajtószóvivője vasárnap az MTI-t.

A szóvivő közlése szerint az Alkotói díjat - s ezzel az 50 ezer forintos jutalmat - Gold Bea koreográfus vehette át Vég veled című munkájáért. A legjobb társulatnak idén a Közép-Európa Táncszínházat ítélte a zsűri, és ezért a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. külön erre az alkalomra készített egyedi vázáját vehették át - tájékoztatott Füssy Angéla. Előadói díjat kapott Barta Dóra táncművész (Badóra Társulat) a Valami a semmibe című előadásért. Ugyancsak előadói díjat kaptak Kádas József és Krisztik Csaba, a Forte Társulat táncosai.

Mindhárom előadói díjazottnak kétszemélyes görögországi utazás a jutalma. Az Első koreográfiáért díjat Jónás Zsuzsa, a Közép-Európa Társulat koreográfusa nyerte a Visszavonhatatlan című munkájával, s a jutalma szintén egy kétszemélyes görögországi utazás - közölte a szóvivő, megjegyezve, hogy a "legfiatalabb életérzést sugárzó" díjat Duda Éva Stop ín go című koreográfiája érdemelte ki. A fesztivál fotósa, Gáspár Gábor is ajánlott fel díjat, és az Ez nem New York című fotográfiáját Ladányi Andrea táncművésznek adományozta, a La Dance Company Szerelmi rapszódia című előadásáért.

A szóvivő hangsúlyozta: díjat alapítottak a fesztivál szervezői is (főszervező a veszprémi Pannon Várszínház), és azt annak a társulatnak szánják szolidaritásul, amelyet "súlyos méltánytalanság" ért az elmúlt egy évben "és azt emelt fővel viselte". A Post Scriptum-díjat ezúttal az egri Badora Társulatnak ítélték oda; a díszes herendi vázát Barta Dóra vette át Vándorfi Lászlótól, a Pannon Várszínház igazgatójától és Krámer Györgytől, a fesztivál művészeti vezetőjétől. (Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház február 1-i hatállyal kinevezett új igazgatója visszavonta Barta Dórának, a tánctagozat addigi vezetőjének - a direktori poszt másik aspiránsának - vezetői megbízatását.

Bár Blaskó felajánlotta neki, hogy tánckari tagként továbbra is a teátrumban dolgozhat, Barta ezt méltatlannak érezte és nem fogadta el, majd bejelentette távozási szándékát a tagozat további nyolc tagja is.) A közönség szavazatai alapján a Vég veled című produkció lett a közönségdíjas; a herendi vázát Gold Bea koreográfus vette át. A zsűri elnöke, Goda Gábor koreográfus, rendező, Harangozó Gyula-díjas előadóművész a fesztivál zárásaként azt hangsúlyozta, hogy igen professzionális és igényes koreográfiákat lehetett látni az idei veszprémi táncversenyen. Szerinte az egyik leglátványosabb, legjobb táncfesztivál volt a mostani. A zsűri tagja volt Kutszegi Csaba balettművész és Metzger Márta balerina, kiváló és érdemes művész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy üzemanyag-szállító tartálykocsi Tatabányán - Egy ember meghalt

Felrobbant egy üzemanyag-szállító tartálykocsi Tatabánya Barackos dűlő nevű külterületén vasárnap… Tovább olvasom