Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Nemcsak termelik, fel is dolgozzák portékájukat

A nagypapa örökségén épített fel komoly kertészetet a csikvándi Polgár család. Néhány évvel ezelőtt feldolgozót állítottak üzembe, ahol százszázalékos gyümölcsleveket készítenek.


Sikertörténet a csikvándi Polgár család elmúlt két évtizede. Azt példázza, miként lehet egy néhány hektáros örökségen komoly kertészetet felépíteni. A Polgár Kertészet működése tizenhét évvel ezelőtt kezdődött, 1998-ban. Polgár Károly beszélt a kezdetekről a Kisalföld Piactérnek.
– Nagyapámtól örököltem meg az első földemet, alig két hektárt – fogalmazott.

– Barackot telepítettünk bele és folyamatosan fejlesztettünk. Kiépítettük például az öntözőrendszert. Közben egyre nagyobb lett a birtok is, jelenleg huszonhat hektáron gazdálkodunk.

Polgárék amit megtermeltek, értékesítették, például rendszeresen meghirdették a Szedd magad! akciókat. 2009-ben egy közeli feldolgozóüzem révén a natúrlevekben rejlő lehetőségek keltették fel figyelmüket. Kevesen foglalkoztak még akkoriban natúrlevek előállításával. Bérben dolgoztatni azonban költséges volt, ezért léptek egy nagyot Polgárék.

Polgár Károly
Polgár Károly


– 2012-ben pályázatot nyertünk egy feldolgozó és lékészítő kialakításához. Így lehetőségünk nyílt százszázalékos gyümölcs- és zöldséglevek előállítására. Sok akadályt kellett leküzdenünk, de 2013 őszén sikerült befejeznünk a kivitelezést. Újult erővel láttunk munkához. Így már tizenkétfajtával állunk vásárlóink rendelkezésére, és évről évre próbálunk új ízeket, új gyümölcs- és zöldségtípusokat felvonultatni. Törekszünk a lehető legmagasabb minőség elérésére – mondta Polgár
Károly.

A Csikvándi Nektár márkanéven értékesített, százszázalékos rostos levek frissen préselt gyümölcsből és zöldségből készülnek. Polgárék mellőzik az adalékanyagokat, tartósítószereket. A tartósítás rövid idejű hőkezeléssel, úgynevezett pillanatpasztörizálással történik. Csomagolása a praktikus Bag-in box csomagolóanyag, mely áll egy belső hőálló, vákuumcsappal felszerelt zsákból és egy külső merev dobozból. Egy doboz gyümölcslé körülbelül kilenc-tíz kilónyi gyümölcs felhasználásával készül. A Polgár Kertészetben kapható például alma, birses alma, galagonyás alma, őszibarack, meggy, kajszibarack, körte, eper, bodza, homoktövises alma, vegyes zöldség, cékla, sütőtökös alma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ember meghalt az M2-esen Dunakeszinél

Az M2-es autóút 27-es kilométerénél Dunakeszi közelében vasárnap délben történt balesetben további… Tovább olvasom