Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

NAV: 333 millióval nem tud elszámolni a szövetkezet vezetője

Az elnyert pénzből 333 millió megérkezett a társaság bankszámlájára.

"A NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói befejezték a nyomozást a pályázati pénzekkel manipuláló nagykanizsai férfi és bűntársának ügyében. A nyomozók vádemelést javasolnak a Zalaegerszegi Járási Ügyészségnek.

A gyanú szerint egy Zala megyei szövetkezet állattartó telepek korszerűsítésére 1,7 milliárd forint támogatást nyert pályázaton a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

Az elnyert pénzből 333 millió forint előleg rövid időn belül megérkezett a társaság bankszámlájára, azonban a szövetkezet vezetője a támogatás jogszerű felhasználásával határidőig nem tudott elszámolni.

Az elszámoláshoz becsatolt számlákat a Hivatal nem fogadta el. Egyrészt azok a felvett előleg felét sem fedték le, másrészt a sertéstelep területén a beruházások szinte meg sem kezdődtek.


Tényleg nem úgy tűnik, hogy sok fejlesztés történt volna - fotó: NAV
Tényleg nem úgy tűnik, hogy sok fejlesztés történt volna - fotó: NAV


A helyszíni ellenőrzések során az is kiderült, hogy a munkálatok mindössze a korábbi telep lebontásáig jutottak, az új sertéstelep építéséhez még építéshatósági engedéllyel sem rendelkeztek. Ezek után a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kötelezte a szövetkezetet a kapott összeg visszafizetésére. A társaság irányítója ennek még részben sem tett eleget, a nyomozás során beszerzett információk szerint a pályázati pénzt napi működésre, el nem számolható tételekre és korábbi tartozások rendezésére fordította.

Az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói 2012 októberében Zala és Pest megyét érintő akciót tartottak. A házkutatások során lefoglalták a bizonyítékokat, valamint előállították a szövetkezet irányítóját, akit gyanúsítottként hallgattak ki.

A nyomozás során kiderült az is, hogy a felvett előlegből 58 millió forint áttételesen jutalékként egy olyan céges számlára érkezett, amelynek tulajdonosa a szövetkezet üzleti partnereinek felkutatásában vállalt szerepet, és az összeg utáni áfa befizetési kötelezettségét nem teljesítette.

A szövetkezet irányítójának Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése, bűntársának pedig jelentős értékű adócsalás miatt kell felelnie. Büntetésük akár öt év szabadságvesztés is lehet" - közölte Fenyvesi Lili főhadnagy, a NAV Nyugat-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom éves unokaöccsét verte meg egy nagyigmándi férfi

A tizenhárom éves fiút kórháza kellett szállítatni; a gyanúsítottat elfogták. Tovább olvasom