Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Napkollektorokkal fűtenek Gelsén

Napkollektorokkal fűtik az iskolát, az óvodát, a tornatermet és a tanuszodát, de a medencék vizét is a Zala megyei Gelsén, ahol közel félmilliárdos költséggel a XXI. század oktatási intézményét alakítják ki - tájékoztatta a munkálatokról a település polgármestere szerdán az MTI-t.

Rácz József arról számolt be, hogy a regionális operatív programból (ROP) nyert 432 millió forintos támogatás mellé a település 5 százalékos önrészt vállalt a nagyszabású beruházáshoz. A Társadalmi megújulás operatív programból (TÁMOP) további 32 millió forintot nyertek, így összesen közel félmilliárd forintot fordítanak az 1200 lelkes település intézményeinek megújítására.

A teljes beruházás révén az általános iskola új, négy tantermes szárnnyal bővül, ahol a tetőtérben egy "terasztantermet" is kialakítanak. Új szociális blokkok, szertárak és labor is helyet kap a csaknem 1800 négyzetméternyi területű szárnyban, ami mellé műfüves pályát is kialakítottak.

A pályázati keretből elvégezték az 1992-ben épült tornaterem teljes szigetelését, és kicserélték a nyílászárókat. Az óvoda is megújult, de nemcsak belső korszerűsítést végeztek, hanem átalakították a környezetet is, új kerítéseket, játszóudvart, térkövezést kapott az intézmény környéke.

A polgármester elmondta: a település és intézményei számára jelentős energia-megtakarítást eredményez a napkollektoros rendszer telepítése, amelynek révén 60-70 százalékkal csökken a gázenergia-költség. Példaként említette, hogy a hőmérséklettől függően napi 50-80 ezer forintos földgázdíjból éves szinten 10 millió forintot jóval meghaladó összeget takaríthatnak meg.

A napkollektorok segítségével az iskola, az óvoda, a tanuszoda és a tornaterem teljes melegvíz-ellátását biztosítani tudják, de ezzel fűtik a tanuszoda medencéjének vizét, és télen a fűtési rendszerre is rásegít a napenergia. Csak a medencénél naponta 700 köbméter vizet kell megfelelő hőmérsékleten tartani, de az intézmények - köztük az egész évben üzemelő konyha - számára további több ezer liternyi meleg vizet kell előállítani.

A gelsei intézmények tetejére összesen 250 négyzetméter felületű napkollektort szereltek fel a kivitelezők, akik a telepítési és beüzemelési munkálatokat augusztus közepéig végzik el. A település közel félmilliárdos beruházásának egészét a tervek szerint szeptember végén fejezik be - fűzte hozzá Rácz József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balatoni fesztiválkörkép

Nem kell messzire mennie, hogy a nyaralás izgalmasan és színvonalasan teljen. A magyar tenger… Tovább olvasom