Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdték a jáki templom felújítását

Megkezdődött a Jáki templom külső homlokzatának felújítása, a XIII. századi templomot felállványozták, az építők és restaurátorok már dolgoznak - mondta el az MTI-nek Rátkai László plébános.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) kapott 150 millió forintos támogatásból a templom főhajója feletti tetőrész cserépborítását cserélik, a tetőzet szigetelését végzik el, valamint a két torony külső rekonstrukciója valósulhat meg.

Hozzátette: évek óta gondot okozott, hogy a tetőszigetelés hiánya miatt télen a porhó bejutott a templom belsejébe.

Varga Dezső, a Szombathelyi Egyházmegye projektirodájának vezetője közölte: a mostani munka döntő többségét a XIII. századi szobordíszek, épületszobrászati díszítő elemek, kockadíszek, úgynevezett "kváderek" konzerválása, restaurálása, illetve a Schulek Frigyes tervei alapján elvégzett XIX. századbeli pótlások, kockadíszek helyreállítása teszi majd ki.

Elmondta azt is, hogy a kivitelezésre közbeszerzési pályázat alapján Rendeszánsz Ztr. kapott megbízást. A munkálatokat szerették volna már áprilisban elvégezni, ám azok megindítását az időjárás késleltette. Szerződés szerint a restaurálási munkákat is magában foglaló felújításnak május végéig kell befejeződnie.

A Szombathelyi Egyházmegye márciusban pályázatot adott be a jáki templom felújításának folytatására, erről azonban még nem született döntés - közölte Varga Dezső, aki szerint a templom teljes rekonstrukciója csak több lépésben, évek alatt valósulhat meg, hiszen az a becslések szerint 1 milliárd forintba kerülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős fagykárok Fejér megyében

Jelentős károkat szenvedtek el a gyümölcsösök Fejér megyében az április 9-10-i fagyok miatt. Tovább olvasom