Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Megkapták a támogatást a vörösiszap sújtotta termőföldek gazdái

Megkapták a jövedelempótló támogatást a vörösiszappal elöntött termőföldek gazdái, a pénz már a termelők számláján van - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.
A tavaly októberi iszapömlésben kárt szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók - a vidékfejlesztési miniszter rendelete alapján - veszteségeik enyhítésére egyszeri jövedelempótló támogatást igényelhettek, a támogatás kerete 350 millió forint volt. Ebből 200 millió forintra a mezőgazdasági termelők, 150 millió forintra az élelmiszer-feldolgozók pályázhattak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

Az MVH az elnyert pályázati forrásokat már át is utalta összesen 82 termelőnek és 3 feldolgozónak- közölte a minisztérium.

Szabó Csaba miniszteri megbízott tájékoztatása alapján a károsodott területeken, hat különböző helyszínen, folyamatosan zajlik a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területek mentesítése, a 298 konyhakertben keletkezett károk összesítését is befejezték.

A közlemény szerint megkezdődött a Marcal folyó medrének kotrása, valamint az erdőtelepítésre tervezett 107 hektár előkészítése. Beépítették azokat a zsilipeket, amelyek lehetővé teszik a területen lévő, erősen szennyezett halastó magas lúgtartalmú vizének semlegesítését és későbbi leeresztését.

A Nemzeti Földalap hamarosan megkezdi az egyeztetést az érintett tulajdonosokkal a földcseréről. Három településen, összesen 19 hektáron, már előkészítették a házi kertek komposzttal dúsított termőfölddel való feltöltését, amelyet a tervek szerint helyi vállalkozók végeznek - írta a minisztérium a közleményben.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét.

Olvasóink írták

  • 1. hanak 2011. február 09. 19:03
    „"....Magyar Kármentő Alapban összegyűlt majdnem 1,8 milliárd forintot "közösségi célokra" fordítják, ahelyett, hogy a pénzt a károsultaknak juttatnák...Devecserben a katasztrófát bemutató múzeumot szeretnének kialakítani, és létrehoznának egy cigány "kulturális és oktatási központot" is....."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár közepe: Zúz a Borsodi AlteRába Fesztivál

Idén már 4 napos lesz a Borsodi AlteRába Fesztivál, 2011-ben több zenekarral, komolyabb… Tovább olvasom