Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Matrica nélkül reflexből felhajtott az ingyenesnek hitt elkerülőre?

Aki februárig esik ebbe a hibába, az éves- vagy megyematricát vehet 1470 forintos felárral Lébényben. Aki ez után, az borsos árat fizet.

Január 1-től néhány kivétellel megszűntek az ingyenesen használható autópálya-szakaszok és autóutak, Győr-Moson-Sopronban konkrétan minden gyorsforgalmi útért fizetni kell.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján összeszedték a gyakori kérdéseket, közöttük a fenti kérdés is szerepel kicsit más formában. A lényeg, hogy ha valaki bármely díjköteles szakaszt matrica nélkül vesz igénybe, annak pótdíjat kell fizetni. Ez 14 875 forintot jelent D1, D2 és U kategóriák esetén, D2 (kisbusz) esetén 66 925 forint a pótdíj. Ha valaki 30 napon belül nem fizeti ki ezt, akkor előbbi kategóriák esetén 59 500 forintra, utóbbinál 267 700 forintra nő a fizetendő pótdíj összege.

Ha valaki 2015 januárjában hajt díjköteles szakaszra, az megúszhatja olcsóbban is. Vagy az adott megyére vonatkozó megyematricát kell megvennie 5000 forintért (ha több megyét is érintett matrica nélkül díjköteles szakaszon, akkor minden érintett megyére), vagy egy országos éves matricát kell vásárolnia 42 980 forintért. A dolog azonban nem olyan egyszerű, ha valaki hibázik, csak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán veheti meg a "kiváltó" matricát (ez Győr-Moson-Sopron megyében egy helyen, Lébényben található, az M1-es autópálya felhajtójánál). Itt azonban ügyintézési szolgáltatási díjat kell fizetni, 1470 forintot.

Lébényen kívül a Dunántúl északi részén Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron és Budaörsön van ügyfélszolgálati iroda.

Fizetős lesz-e az M85-ös és M86-os?

Egyelőre nem tudni biztosat. Csak azt, hogy az M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakasza eddig ingyenes volt, de most már nem az.

"A jövőben a személyautók számára néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használata díjköteles lesz" - áll a nemzetiutdij.hu oldalán, ebből az következik, hogy fizetni kell a ma még épülő út használatáért.

Az M86-os Vas megyei szakaszának fizetőssé tétele azonban magát Hende Csabát is meglepte, és elmondása szerint mindent megtesz azért, hogy ingyen használhassák ezt a szakaszt az autósok. Ha ezt sikerül Szombathely fideszes képviselőjének elérnie, akkor ezen az alapon akármelyik fizetős szakaszt sikerülhet díjmentessé tenni. 

Van más furcsaság is: az M30-as út Miskolcot elkerülő, utolsó szakasza korábban a fizetős szakaszok között szerepelt, most azonban kikerült onnan. Az ok: helytelenül jeltölte a szakaszt a NÚSZ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karancsi Tibort támogatják a szociáldemokratákVeszprémben

Karancsi Tibor volt rendőrt, az "olajbotrány kirobbantóját" támogatják a szociáldemokraták a veszprémi időközi választáson. Tovább olvasom