Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Magyar-osztrák memorandum a Rábáról

Fazekas Sándor magyar és Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter aláírta szombaton Burgenlandban a BOXMARK jennersdorfi bőrgyárának területén azt a közös memorandumot, amely voltaképpen lezárja a Rába Akcióprogramot.

A két ország környezetvédelmi miniszterei előzőleg megtekintették azokat a korszerű víztisztító berendezéseket, amelyeket a BOXMARK szereltetett fel és helyezett üzembe a Rába további szennyezésének megakadályozására.

A memorandum felidézi, hogy a magyar és osztrák szakemberek közösen vizsgálták és ellenőrizték a Rába vízminőségét, hogy online mérőállomásokat hoztak létre, illetve hogy az osztrákok szigorúbb határértékeket vezettek be a bőrgyártásban is. Az aláírt dokumentum pozitívumként említi a Rába vízrendszerét is befolyásoló Lapincs sóterhelésének csökkentését, vagyis a fürstenfeldi geotermikus erőmű bezárását.

Nikolaus Berlakovich a sajtótájékoztatón elmondta: összesen 17 millió eurónyi összeget fordítottak a Rábával kapcsolatos környezetvédelmi beruházások megvalósítására. Ennek részeként építették ki a Boxmark jennersdorfi és a feldbachi bőrgyárában a világszínvonalat képviselő víztisztító berendezéseket is, valamint a wollsdorfi bőrgyárban is hasonló berendezéseket szereltek fel.

Fazekas Sándor hangsúlyozta a két szomszédos ország barátságát és azt, hogy már "sok nehéz kérdést" sikerült együtt megoldani. A magyar miniszter szerint a Rába Akcióprogram minden eleme fontos és szükséges volt. A folyó civilizációs terhelésének csökkentése azt eredményezi, hogy a habzás minimálisra csökkent, a vízminőség javult, így a jövőben megnyílik a lehetőség arra is, hogy a folyó rehabilitációja érdekében további lépéseket tegyenek. Ezek közé tartozhat a miniszter szerint egy közös árvíz- előrejelző rendszer kiépítése egy átfogóbb vízminőség vizsgálat is.

Fazekas Sándor kiemelte: mindaz ami a Rába érdekében történt, jó példa a két ország kiváló együttműködésére, a pozitív kapcsolattartásra és a felvetődő problémák közös megoldására. Az MTI tudósítójának kérdésére, miszerint mivel magyarázzák, hogy Szentgotthárdnál a Rába jelenleg is habzik, Fazekas Sándor elmondta: ezekkel a tényekkel és adatokkal a szaktárca is tisztában van, ezért fontos, hogy folyamatos legyen a Rába megfigyelése, és ha kell azonnali intézkedések megtétele.

Hozzátette, hogy habzás valószínűleg részben biológiai eredetű, de az sem kizárt, hogy a korábbi ipari tevékenység utóhatásának tudható be, illetve mezőgazdasági tevékenység következménye is lehet.

Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthárd Civil Összefogás (PRONAS) képviselője elmondta: a közvéleményben tudatosítani kell, hogy a Rába habzása nem jelent egyet a szennyezettséggel, a habzás pedig nem feltétlenül szennyezés eredménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy társasház tetőszerkezete - 24 embert menekítettek ki

Szinte teljes terjedelmében leégett egy szentgotthárdi nyolclakásos társasház tetőszerkezete. Tovább olvasom